Μήνυμα να διδάσκονται οι τοπικές ιστορίες αντίστασης στα σχολεία έστειλε από το Καστέλι ο Νίκος Ηγουμενίδης στα πλαίσια της ημερίδας για τα 77 χρόνια από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την περιοχή του Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Το παρών στην ημερίδα για τα 77 χρόνια από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την περιοχή του Αεροδρομίου στο Καστέλι έδωσε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους Καστελίου, Θραψανού με μια σημαντική θεματολογία γύρω από τα ιστορικά γεγονότα της αναχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 1944.

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής σημείωσε ότι η  ημερίδα ρίχνει άπλετο φως στους κρίσιμους «39 μήνες και 25 ημέρες» της αντίστασης, όπως έχει υπολογιστεί ότι είναι το διάστημα έως ότου το Καστέλλι ξαναβρίσκει την ελευθερία του μέχρι και την τελική αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, ενώ ιδιαίτερα τόνισε ότι “τα γεγονότα της αντίστασης θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο της εκπαίδευσης στα σχολεία”.  Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, “δεν μπορεί να μιλάμε για εποποιΐα και την ίδια ώρα τα παιδιά να μην διδάσκονται τον ρόλο που έπαιξε το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο Τσούτσουρας στο έπος της αντίστασης ή να μη γνωρίζουν τι σημαίνει το Ολοκαύτωμα της Βιάννου”. Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε τη σημασία της αμείωτης διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και την ανάγκη να ισχύσει στην πράξη το μήνυμα “ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός”.

Σημειώνεται ότι σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε