9/8/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτοβουλία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους αγρότες που επλήγησαν από τον καύσωνα

Στην επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών από το πρόσφατο ακραίο καιρικό φαινόμενο του πολυήμερου καύσωνα αποσκοπούσαν οι συναντήσεις που πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από στελέχη της θεματικής ομάδας Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου και τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, καθώς και εκπρόσωπο του βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε εκτός Κρήτης.

Η αντιπροσωπεία των στελεχών του κόμματος συνάντησε τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη.

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών στη Κρήτη, είχε καταστροφική επίδραση στις αμπελοκαλλιέργειες, στην ελαιοκομία και στις νέες φυτεύσεις κηπευτικών, που αναμένεται να φέρει μειωμένες αποδόσεις και υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των αυξημένων αναγκών σε προστασία και ιδιαίτερα στις αυξημένες ανάγκες αρδεύσεων των καλλιεργειών.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε ΕΛΓΑ και Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία συνδικαλιστών από τον χώρο των αμπελοπαραγωγών, τονίστηκε ότι, ιδιαίτερα τα επιτραπέζια σταφύλια υπέστησαν ζημιές ήδη από τον πρώτο καύσωνα, στις αρχές Ιουλίου, που προκάλεσε εγκαύματα στον καρπό. Τώρα ο δεύτερος καύσωνας που βιώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, στην κυριολεξία «έβρασε» τα σταφύλια.

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού τμήματος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως και οι συνδικαλιστές των αμπελουργών, ζήτησαν από τον κ. Δασκαλάκη να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και τόνισαν την ανάγκη οι εκτιμητές να προχωρήσουν την καταγραφή των ζημιών το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Επιπλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων τη στήριξη του κλάδου της αμπελουργίας, μετά και τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Το γραφείο Τύπου

της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε