Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος μετά και τον τελευταίο σεισμό στην περιοχή. Και οι βουλευτές θέτουν επί τάπητος το ζήτημα κλιμάκιο των Κτιριακών Υποδομών να ελέγξει και να αποφανθεί για την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων.

Αθήνα,  4 Ιουλίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

 

Θέμα: «Έλεγχος καταλληλότητας σε σχολικές μονάδες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας»

 

 Μετά τον πρόσφατο σεισμό του Σαββάτου 24 Ιουλίου, έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, κτίρια και εγκαταστάσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, του Νομού Ηρακλείου, υπέστησαν ζημιές.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, πραγματοποίησαν αυτοψία σε κτίρια που επλήγησαν και ακολούθως κατέφτασε κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, καθυστερημένα, μετά από παρεμβάσεις μας, για τον απαιτούμενο έλεγχο σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, με σκοπό τον χαρακτηρισμό τους (σήμανση), σε όσα από αυτά απαιτείται. Κάποια από τα κτίρια στα οποία εντοπίστηκαν ζημιές είναι σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με επιστολή που μας κοινοποίησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με την ολοκλήρωση της αυτοψίας διαπιστώθηκαν επιφανειακές ζημιές σε τέσσερις(4) σχολικές μονάδες. Η σχολική χρονιά ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα και τα σχολικά κτίρια θα πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση της καταλληλότητας.

Βάσει του θεσμικού πλαισίου (άρθρο 132 του Ν 4199/2013) μετά την εκδήλωση σεισμού η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. είναι αρμόδια για τη διενέργεια αυτοψιών κτιρίων και εγκαταστάσεων υποδομών παιδείας, την αποστολή μονάδων ελαφράς προκατασκευής για προσωρινή μετεγκατάσταση σχολικών μονάδων εφόσον απαιτείται, τη μελέτη και αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμό σε κτίρια και εγκαταστάσεις υποδομών παιδείας.

 

Επειδή, η σχολική χρονιά ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα

Ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός:

 

Πότε θα σταλεί αρμόδιο κλιμάκιο της Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα ή μη των σχολικών μονάδων;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

 

Παππάς Νικόλαος

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε