Επιστολή με την οποία τονίζει την ανάγκη κοινής συστράτευσης για τα έργα ύδρευσης της Βιάννου, απέστειλε στο viannitika.gr ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης.

Αναλυτικά:

“Χωρίς καμία αμφιβολία το ζήτημα της ύδρευσης αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά ζητήματα της Βιάννου. Τα πεπαλαιωμένα και άνευ συντήρησης δίκτυα, με συχνές διαρροές και διακοπές ύδρευσης, ιδιαίτερα σε περιόδους του θέρους, δεν μπορούν πλέον σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι ήδη από το 2017 προχωρήσαμε με την βοήθεια της τότε τοπικής αρχής στην καταγραφή των πιο σημαντικών αναγκών ύδρευσης της Βιάννου. Άλλες εξ αυτών μπόρεσαν και προχώρησαν, ενώ άλλες έμειναν στάσιμες.
Πρόκειται για παρεμβάσεις -συνολικά ύψους κοντά στο 1 εκατ. ευρώ- στις οποίες ίσως έχει σημασία σήμερα να επανέλθουμε.

Μεταξύ αυτών:

1.Υδροδότηση οικισμών Κερατόκαμπου και Βαχουδιανού Ξερόκαμπου. Για την οριστική επίλυση της υδροδότησης των οικισμών απαιτείται η αξιοποίηση της υδρευτικής γεώτρησης στην θέση Αφρατί Βιάννου η σύνδεση του με το υφιστάμενο δίκτυο του οικισμού Κερατόκαμπου καθώς και η κατασκευή εσωτερικών δικτύων ύδρευσης του οικισμού Βαχουδιανός Ξερόκαμπος. Προϋπολογισμός έργου 360.000,00 ευρώ

2.Κατασκευή νέας υδρευτικής δεξαμενής για τις ανάγκες του οικισμού Καστρίου. Λόγω των συνεχών αυξανόμενων αναγκών της υδροδότησης του οικισμού απατιέται η κατασκευή νέας δεξαμενής χωρητικότητας τουλάχιστον 200 κυβικών . Προϋπολογισμός έργου 65.000,000 ευρώ

3.Αλλαγή υδρευτικού δικτύου οικισμού Πεύκου που είναι κατασκευασμένο από αμίαντο παράλληλα με την αξιοποίηση της πηγής ύδρευσης Αγίου Γεωργίου. Κρίνεται σημαντική παρέμβαση λόγω κατασκευής του δικτύου από αμίαντο. Προϋπολογισμός έργου 135.000,00 ευρώ

4.Ενοποίηση δικτύων ύδρευσης οικισμών Εμπάρου Μηλιαράδων Κατωφυγίου και Ξενιάκου με χρήσης νερού από υπάρχουσα υδρευτική γεώτρηση που υπάρχει στην Έμπαρο παράλληλα με την κατασκευή νέας δεξαμενής που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες ύδρευσης των παραπάνω οικισμών, παράλληλα με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων κεντρικών σωληνώσεων ύδρευσης που αποτελούνται από σιδερένιους αγωγούς παλαιάς τεχνολογίας. Προϋπολογισμός έργου 280.000,00 ευρώ

5.Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Τερτσών για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του τουριστικού οικισμού. Προϋπολογισμός έργου 70.000,00 ευρώ.

6.Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Καλαμίου που βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω παλαιότητας. Προϋπολογισμός έργου 40.000,00 ευρώ.

Είναι βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω σήμερα χρίζουν επικαιροποίησης και ενδεχομένως να προστεθούν και άλλα αναγκαία έργα στον άξονα μιας συνολικής παρέμβασης με στόχο τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης σε όλο τον Δήμο. Ωστόσο, αν και τα ποσά δείχνουν ιλιγγιώδη, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διανοίχθηκαν από το 2015 μέσω προγραμμάτων με κοινωνικό αντίκτυπο (πχ. ο τότε «ΦιλόΔημος») δίνουν μέχρι και σήμερα «παράθυρα» για να εξασφαλιστούν σε μεγάλο βαθμό οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα.

Ο σημερινός Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, με τον οποίο επικοινώνησα σήμερα αποκλειστικά για το θέμα της ύδρευσης της Βιάννου, θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Στην επικοινωνία μας τονίστηκε ότι η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει και διασφαλίζει την υλοποίηση και χρηματοδότηση ώριμων και τεχνικά άρτιων έργων.


Παράλληλα, και με την συνδρομή του Περιφερειάρχη, θα χρειαστούν ταυτόχρονα παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Ωστόσο, όπως εύλογα έχει επισημάνει ο σημερινός Δήμαρχος σε δηλώσεις του, το σημαντικό ζήτημα για την Βιάννο παραμένει η υποστελέχωση του Δήμου σε επιστημονικό προσωπικό. Για να υπάρξουν μελέτες ώριμες και τεχνικά άρτιες, οι οποίες δεν θα κινδυνεύουν να «μπλοκαριστούν» σε καμία φάση του προγράμματος, απαιτείται ένα εξειδικευμένο προσωπικό που δεν μπορεί να περιορίζεται σε 2-3 ανθρώπους παρά την καλή θέλησή τους.


Επομένως, είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια συστράτευση- διαβούλευση με αποκλειστικό αντικείμενο το ζήτημα της αντικατάστασης-επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης της Βιάννου για σειρά παρεμβάσεων ώστε και ο Δήμος να αυξήσει το προσωπικό που χρειάζεται αλλά και τα έργα να έχουν τους ανθρώπους που θα μπορέσουν να τα «τρέξουν».


Παρά τους δύσκολους καιρούς, σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί μια νότα αισιοδοξίας: Στο Νομό Ηρακλείου μετράμε ήδη ένα θετικό παράδειγμα στο ζήτημα της ύδρευσης. Από το 2016 και μετά, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ενός εμβληματικού έργου, της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου που σήμερα προχωρά και σταδιακά υλοποιείται. Παρόλο που ελάχιστοι σήμερα το αναφέρουν, είναι ένα έργο που επί δεκαετίες παρέμενε «στα συρτάρια» και το οποίο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε σε έργα χρηματοδότησης. Επομένως, έχουμε ήδη ένα θετικό παράδειγμα πάνω στο οποίο μπορούμε να «πατήσουμε».


Χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς πρόσκαιρα «μπαλώματα» στα υπάρχοντα δίκτυα που μας γυρνούν σε άλλες εποχές, χρειάζεται πλέον ένα καλά οργανωμένο σχέδιο και όχι «πιστολιές» στον αέρα ή μεμονωμένες κινήσεις. Χρειάζεται κοινή συστράτευση πάνω στην βασική αρχή ότι το νερό παραμένει ένα κοινωνικό αγαθό και ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά πόσιμο νερό όλες τις μέρες και ώρες του έτους.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης
Βουλευτής Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

*Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο σύνδεσμο https://www.viannitika.gr/el/epistolh-hgoymenidh-gia-to-8ema-ths-ydreyshs-sth-bianno

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε