ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη – Νίκου Ηγουμενίδη  για τα ζητήματα των ασθενών με κοιλιοκάκη
Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το ζήτημα των ασθενών με κοιλιοκάκη.
Όπως τονίζεται στην ερώτηση με θέμα την αποζημίωση των ασθενών με κοιλιοκάκη, μια σειρά από φορείς, μεταξύ των οποίων η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, η «Δράση για την Κοιλιοκάκη», ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος και «H εστία της Κοιλιοκάκης», καταγγέλλουν ότι με την τελευταία εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι πλέον θα αποζημιώνονται μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αντιθέτως δεν θα αποζημιώνονται τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη. Η παραπάνω απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο σύνολο των πασχόντων σε όλη την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά επίσης τονίζεται στην ερώτηση ότι εδώ κι έναν χρόνο περίπου και συγκεκριμένα από 30.07.2020 μένει αναπάντητη από το Υπουργείο Υγείας ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία  σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της ζωής ασθενών με κοιλιοκάκη. Την ερώτηση επανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τον Φεβρουάριο του 2021 και πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας εκώφευσε.
Οι 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η ζωή και η καθημερινότητα των πασχόντων είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και η αποζημίωση του ΕΟΠΠΥ ελάχιστη σε σχέση με την πραγματική δαπάνη της διατροφής τους. Οι περαιτέρω δυσκολίες και εξαιρέσεις κάθε άλλο παρά βελτιώνουν τη όλη κατάσταση, ενισχύοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό των πασχόντων και ιδίως αυτών των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.
Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας:
1.       Θα αναθεωρηθεί η από 11/6/21 εγκύκλιος, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ πέρα από τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη;
2.       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί – και σε συνεργασία με τυχόν άλλα συναρμόδια Υπουργεία ή φορείς – ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των χρημάτων των ασθενών, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (κατά κύριο λόγο στα σούπερ μάρκετ);
Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αναγκαιότητα Αποζημίωσης Προϊόντων χωρίς γλουτένη για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη»

 

Εδώ κι έναν χρόνο περίπου και συγκεκριμένα από 30.07.2020 μένει αναπάντητη από το Υπουργείο Υγείας ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της ζωής ασθενών με κοιλιοκάκη. Την ερώτηση επανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τον Φεβρουάριο του 2021 και πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας εκώφευσε.

Αντί άλλης απάντησης δε, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την από 11/6/2021 εγκύκλιό του, με την οποία αντί να δίνει λύσεις, θέτει νέα εμπόδια. Όπως καταγγέλλουν η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, η «Δράση για την Κοιλιοκάκη», Σύλλογος Βορείου Ελλάδος και «H εστία της Κοιλιοκάκης», Σύλλογος Δυτικής Ελλάδος, στην από 23.06.2021 επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ, με την εν λόγω εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι πλέον θα αποζημιώνονται μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αντιθέτως δεν θα αποζημιώνονται τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη.

Όπως περαιτέρω σημειώνουν στην ίδια επιστολή τους οι ανωτέρω: «η παραπάνω απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο σύνολο των πασχόντων σε όλη την Ελλάδα και ως συλλογικά όργανα γίναμε αποδέκτες της έντονης αυτής δυσαρέσκειας, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την ληφθείσα ερήμην μας απόφασης σας».

Επειδή εκτός από την ισότητα των ασφαλισμένων πασχόντων θα πρέπει να διασφαλίζεται και η ισότητα των παρόχων ειδών διατροφής χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν Ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά και άλλες που έχουν λάβει προγράμματα ΕΣΠΑ καινοτόμων δραστηριοτήτων, προκειμένου να δημιουργήσουν πιστοποιημένα εργαστήρια και χώρους παραγωγής εξειδικευμένους στην παρασκευή και παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Επειδή για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη τα έτοιμα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα και έτοιμα κατεψυγμένα προσυσκευασμένα αλμυρά ή γλυκά γεύματα δεν είναι πολυτέλεια αλλά συχνά  λύση ανάγκης (για εργαζόμενους, φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους-χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής στον τόπο κατοικίας τους κλπ).

Επειδή η ζωή και η καθημερινότητα των πασχόντων είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και η αποζημίωση του ΕΟΠΠΥ ελάχιστη σε σχέση με την πραγματική δαπάνη της διατροφής τους. Οι περαιτέρω δυσκολίες και εξαιρέσεις κάθε άλλο παρά βελτιώνουν τη όλη κατάσταση, ενισχύοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό των πασχόντων και ιδίως αυτών των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα αναθεωρηθεί η από 11/6/21 εγκύκλιος, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ πέρα από τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί – και σε συνεργασία με τυχόν άλλα συναρμόδια Υπουργεία ή φορείς – ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των χρημάτων των ασθενών, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (κατά κύριο λόγο στα σούπερ μάρκετ);

Οι Eρωτώντες Bουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα

Ηγουμενίδης Νίκος

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε