ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Νίκος Ηγουμενίδης σε Δόμνα Μιχαηλίδου: «Στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της Κρήτης έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις καθαριότητας. Ποιός θα καθαρίζει από την Δευτέρα τα κέντρα;»
 
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε σήμερα η συζήτηση για τις δομές κοινωνικής πρόνοιας της Κρήτης μέσα από την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη για τις κοινωνικές δομές της Περιφέρειας Κρήτης και τις συμβάσεις των εργαζομένων που είτε ήδη έχουν λήξει ή που εντός των ημερών λήγουν. Την ερώτηση απάντησε από πλευράς της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα του βουλευτή για το τι θα γίνει που αυτές τις μέρες οι κοινωνικές δομές της Κρήτης «αδειάζουν» από κρίσιμες ειδικότητες εργαζομένων.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε αρχικά ότι αναφέρεται στις δομές κοινωνικής πρόνοιας της Κρήτης όπου 64 θέσεις εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις και εργαζομένων επικουρικού προσωπικού ουσιαστικά λήγουν ή έχουν λήξει ήδη αυτό το διάστημα με κίνδυνο κατάρρευσης αυτών των δομών, ενώ ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Στο ΠΑΑΠΑΗΚ σήμερα 4 Ιουνίου και αύριο 5 Ιουνίου λήγουν δύο συμβάσεις καθαριότητας και μέσα στον Αύγουστο λήγει άλλη μία. Ποιός θα καθαρίζει το κέντρο; Απλό είναι: Σήμερα και αύριο λήγουν οι δύο συμβάσεις, την Δευτέρα ποιός θα καθαρίσει το κέντρο;» ρώτησε ο βουλευτής την Υφυπουργό Εργασίας, ενώ συνέχισε και με άλλα τρανταχτά παραδείγματα από την Κρήτη.
«Στον Πόρο του Ηρακλείου μέσα στον Ιούνιο λήγουν τέσσερις συμβάσεις καθαριότητας, μία σύμβαση φύλαξης και μία μάγειρα. Τι θα κάνετε για αυτό; Στην Πόμπια Ηρακλείου έχουν λήξει δύο θέσεις μαγείρων, μία βοηθού μάγειρα, μέσα στον Ιούλιο λήγει μία σύμβαση καθαριότητας, μία σύμβαση φύλακα και άλλη μία σύμβαση φύλακα μέσα στον Σεπτέμβριο. Τι θα κάνετε για αυτό; Μπορώ να αναφέρω όλο τον κατάλογο των εξήντα τεσσάρων θέσεων», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι στα ερωτήματα του Νίκου Ηγουμενίδη η Υφυπουργός επικαλέστηκε στην πρωτολογία της το νομοθετικό που πλαίσιο με την φράση ότι «ήταν γνωστή» η εξέλιξη: «Η συγκεκριμένη εξέλιξη γνωρίζετε ότι για τους εργαζομένους στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης ήταν σε όλους γνωστή. Γνωρίζετε τόσο εσείς, όσο εμείς, όσο και οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας ότι οι συμβάσεις τους είχαν ημερομηνία λήξης και ότι δεν υπήρχε κανένα νομοθετικό πλαίσιο για την παράτασή τους είτε για την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης», όπως αρχικά σημείωσε.
Ειδικά για την Κρήτη και σχετικά με τα συνεχή ερωτήματα για τα κενά κατά την τρέχουσα περίοδο και στα οποία η Κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να είχε μεριμνήσει εγκαίρως για να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις και με το αναγκαίο προσωπικό, η Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε τις διαδικασίες που ωστόσο ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί: «στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης πόσες θέσεις είναι αυτές; Εξήντα. Είναι εξήντα μόνιμες θέσεις κι έχουν ήδη βγει μέσω ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες», ενώ αναφέρθηκε σε θέσεις που κατά την διάρκεια της πανδημίας καλύφθηκαν με επικουρικό προσωπικό στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κρήτη χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις τρέχουσες ανάγκες των Κέντρων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε στην κα Μιχαηλίδου και το θέμα των εργολάβων που επωφελούνται μέσα από τις υπάρχουσες ελλείψεις σε προσωπικό: «Η Κυβέρνηση εδώ ουσιαστικά παραπέμπει σε εργολάβους, κάνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε εργολάβους. Οι εργολάβοι ουσιαστικά κινούνται στην εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους τους. Και σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν βγάζοντας άγονες τις θέσεις και στην ίδια κατεύθυνση –αν το θέλετε- σας διευκολύνουν για απευθείας αναθέσεις» – ζήτημα για το οποίο η ίδια η Υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΛΖ΄

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Προχωράμε στην πρώτη με αριθμό 828/31.5.2021 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές της Περιφέρειας Κρήτης». Στις ερωτήσεις που έπονται θα απαντήσει, όπως προανήγγειλα, η Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, η κυρία Μαρία-Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, όπως κι εσείς γνωρίζετε πολύ καλά, οι δομές κοινωνικής πρόνοιας έχουν μια τεράστια προσφορά και συμβολή στο τείχος της κοινωνικής προστασίας, που τόσο απαραίτητο είναι σήμερα. Ο ρόλος τους αυτός και αυτή η προσφορά και η συμβολή είναι αδιαμφισβήτητες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η κοινωνία μας οφείλει με κάθε τρόπο να προστατεύει, να ενισχύει και να θωρακίζει αυτές τις δομές και η κεντρική πολιτεία ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση να συμβάλει και να βοηθάει τις δομές με το απαραίτητο προσωπικό, με μόνιμους εργαζόμενους, με όλο τον εξοπλισμό και τα μέσα.

Η εικόνα, βεβαίως, σε όλη την Ελλάδα είναι παρεμφερής και αν έχετε τα στοιχεία θα ήταν καλό να μας δώσετε και την εικόνα απ’ όλη την Ελλάδα. Στις δομές της Κρήτης που εδώ περιορίζεται η ερώτησή μου εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι, εξυπηρετούνται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, νοητικά ή κινητικά, εξυπηρετούνται άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, άτομα με αναπηρία. Δηλαδή, εξυπηρετούνται άνθρωποι που σ’ αυτά τα τελευταία για τον α ή β λόγο δίσεκτα χρόνια έχουν ανάγκη από αυτό το ισχυρό τείχος προστασίας και πραγματικά οι δομές αυτές συνέβαλαν σε αυτό.

Όπως σας είπα, η εικόνα των δομών στην Κρήτη είναι παρόμοια με την υπόλοιπη Ελλάδα και θα ήθελα, αν τα έχετε, τα στοιχεία και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στις δομές της Κρήτης 64 θέσεις εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις είτε επικουρικού προσωπικού ουσιαστικά λήγουν ή έχουν λήξει ήδη αυτό το διάστημα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται από το Υπουργείο καμία διάθεση, καμία κίνηση, καμία μέριμνα για την ανανέωσή τους. Πρόκειται για εργαζόμενους σε ειδικότητες της λειτουργία των δομών απαραίτητες, όπως μάγειροι, βοηθοί μαγείρων, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και εργαζόμενοι στη φύλαξη.

Το ερώτημα προς εσάς, κυρία Υπουργέ, είναι αν προτίθεστε να προχωρήσετε στην ανανέωση αυτών των συμβάσεων και την πλήρωση των κενών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας αυτών των δομών χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών εργολάβων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Ηγουμενίδη για τη συνέπεια στον χρόνο.

Τον λόγο τώρα έχει η Υπουργός, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου για τρία λεπτά.

ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αξιότιμε κύριε Ηγουμενίδη, είναι πάντα βέβαια μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη και εξέλιξη για κάθε συμπολίτη μας να βρεθεί έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα έξω από την αγορά εργασίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη γνωρίζετε ότι για τους εργαζομένους στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης ήταν σε όλους γνωστή. Γνωρίζετε τόσο εσείς, όσο εμείς, όσο και οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας ότι οι συμβάσεις τους είχαν ημερομηνία λήξης και ότι δεν υπήρχε κανένα νομοθετικό πλαίσιο για την παράτασή τους είτε για την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ο ν. 4430/2016, που η δική σας κυβέρνηση ψήφισε, έδινε τη δυνατότητα σε κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Υπουργείων, αλλά και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από τα Υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και  φύλαξης να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εφόσον δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό τους και συντρέχουν απρόβλεπτες ή επείγουσες περιστάσεις. Ο νόμος παρείχε αυτή τη δυνατότητα κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης νόμου για περιορισμένο, όμως, χρονικό διάστημα. Άρα έληγε την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Η Διοίκηση, λοιπόν, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης όχι μόνο έκανε χρήση της δυνατότητας που της παρείχε ο νόμος σας, ο ν. 4430/2016, και προχώρησε μετά από προκήρυξη στη σύναψη είκοσι τεσσάρων ατομικών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου στους τομείς σίτισης, εστίασης και φύλαξης, αλλά έκανε το ίδιο πράγμα και για τα δύο γκρουπ.

Για όλες αυτές τις συμβάσεις, όπως είπα και πριν, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία δεν υπήρχε δυνατότητα ανανέωσης ή μεταβολής σε αορίστου χρόνου και αυτό ήταν κάτι το οποίο νομοθετήθηκε το 2016 πολύ συγκεκριμένα, από την δική σας κυβέρνηση και το γνώριζαν τότε όλοι οι συνδαιτυμόνες, το Υπουργείο, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και βέβαια, οι εργαζόμενοι.

Θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι ευθύνες για το τι συνέβη φέρει και η τότε Διοίκηση του Κέντρου η οποία γνώριζε πολύ καλά το συγκεκριμένο καθεστώς των συμβάσεων. Και ενώ θα μπορούσε να συμπεριλάβει πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες μαγείρων, τραπεζοκόμων, καθώς και προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης στο μόνιμο προσωπικό στο 7Κ -υπενθυμίζω ότι κι αυτό είχε βγει τον Δεκέμβριο του 2018- από τον Δεκέμβριο του 2018 δεν είχε γίνει τίποτα ως προς την συμπερίληψη των ειδικοτήτων αυτών.

Κατόπιν, όμως, τούτου και εν όψει των αναγκών που προέκυψαν βάσει της πανδημίας, θέλω να υπενθυμίσω το εξής. Εμείς νομοθετήσαμε για το έκτακτο προσωπικό covid αυτές τις πεντακόσιες θέσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αύξαναν κατά ένα τρίτο το στελεχιακό δυναμικό των δομών μας, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε ότι εν καιρώ πανδημίας δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν ακάλυπτο και πρέπει όλοι οι ωφελούμενοι να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που λάμβαναν μέχρι πρότινος, αλλά συγκεκριμένα αυτές που πρέπει να λαμβάνουν.

Οπότε και εκεί δεν έγιναν πράγματα. Δηλαδή και εκεί δεν συμπεριλήφθηκαν αυτό που θα έπρεπε, οι ειδικότητες αυτές.

Τώρα σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας, ζητάτε την ανανέωση των ατομικών συμβάσεων προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Όπως προσπάθησα να εξηγήσω, η σύναψη των εν λόγω συμβάσεων έγινε με τον όρο μη ανανέωσής τους. Το να ζητάμε τώρα ή να ζητάτε το αντίθετο είναι σαν να ζητάτε να παραβιάσουμε εμείς το νόμο του 2016 που εσείς ψηφίσατε.

Οπότε σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των δομών κοινωνικής πρόνοιας, αυτό που μπορούμε να υποστηρίξουμε είναι ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή από τη διοίκηση και η ανανέωσή τους κατά τον τρόπο που θα προσπαθήσω να εξηγήσω στην δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.

Τον λόγο έχει ο κ. Ηγουμενίδης για την δευτερολογία του για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρία Υπουργέ, ευχαριστώ κατ’ αρχήν για την απάντηση που δώσατε, αλλά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μερικά ζητήματα.

Πρώτον, όντως ήταν γνωστή η λήξη των συμβάσεων. Και η ερώτηση δεν αναφέρεται στη διοίκηση των δομών κοινωνικής πρόνοιας της Κρήτης ούτε σε καμία άλλη διοίκηση. Η ερώτηση είναι στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι λήγουν οι συμβάσεις, θέσεις θα ορφανεύσουν, θα χηρέψουν, και οι οριακά λειτουργούσες δομές θα μείνουν χωρίς προσωπικό και επομένως με τον κίνδυνο κατάρρευσης, τι έκανε; Η Κυβέρνηση εδώ ουσιαστικά παραπέμπει σε εργολάβους, κάνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε εργολάβους. Οι εργολάβοι ουσιαστικά κινούνται στην εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους τους. Και σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν βγάζοντας άγονες τις θέσεις και στην ίδια κατεύθυνση –αν το θέλετε- σας διευκολύνουν για απευθείας αναθέσεις. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, εγώ σας ρώτησα εάν σκοπεύετε να ανανεώσετε τις συμβάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η μόνη λύση. Μία λύση είναι η ανανέωση των συμβάσεων. Μία λύση είναι η προκήρυξη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση θέσεων για τους ανθρώπους που ήδη δουλεύουν. Εν πάση περιπτώσει, εάν το θέλετε λύσεις υπάρχουν πολλές.

Και για να έρθουμε συγκεκριμένα, όπως σας είπα είναι εξήντα τέσσερα άτομα και πραγματικά μένουν κενές θέσεις με κίνδυνο κατάρρευσης αυτών των δομών. Στο ΠΑΑΠΑΗΚ σήμερα 4 και αύριο 5 Ιουνίου λήγουν δύο συμβάσεις καθαριότητας και μέσα στον Αύγουστο λήγει άλλη μία. Ποιος θα καθαρίζει το κέντρο; Απλό είναι, σήμερα και αύριο λήγουν οι δύο συμβάσεις, τη Δευτέρα ποιος θα καθαρίσει το κέντρο;

Στον Πόρο του Ηρακλείου μέσα στον Ιούνιο λήγουν τέσσερις συμβάσεις καθαριότητας, μία σύμβαση φύλαξης και μία μάγειρα. Τι θα κάνετε για αυτό;

Στην Πόμπια Ηρακλείου έχουν λήξει δύο θέσεις μαγείρων, μία βοηθού μάγειρα, μέσα στον Ιούλιο λήγει μία σύμβαση καθαριότητας, μία σύμβαση φύλακα και άλλη μία σύμβαση φύλακα μέσα στον Σεπτέμβριο. Τι θα κάνετε για αυτό; Μπορώ να αναφέρω όλο τον κατάλογο των εξήντα τεσσάρων θέσεων.

Και όπως σας είπα δεν είναι εάν σας είπε η διοίκηση γι’ αυτήν ή την άλλη θέση. Τι κάνει η Κυβέρνηση; Πώς στηρίζετε αυτές τις δομές; Θα συμφωνούσα μαζί σας –εάν αυτή είναι η θέση σας- για μόνιμο προσωπικό. Πολύ ωραία, προκηρύξτε τις θέσεις τώρα!

Θέλετε καινούριες συμβάσεις; Κάντε καινούριες συμβάσεις. Δώστε μοριοδότηση θέσεως για τους ανθρώπους που αφήνουν ένα κομμάτι της ψυχής τους κάθε μέρα σε αυτές τις δομές, για να λειτουργούν αυτές. Μην τις αφήνετε όμως στον αυτόματο πιλότο. Και εάν τέλος πάντων θέλετε να τις δώσετε σε ιδιώτες, εάν η τακτική σας είναι να τις εκχωρήσετε στους εργολάβους που πέρα απ’ όλα τα άλλα είναι εργασιακές συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, πείτε το καθαρά. Στην κρίση των εργαζόμενων που μας ακούν είναι και η δική σας και η δική μας θέση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εμείς σας ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει η κυρία Υπουργός για τη δευτερολογία της για τρία λεπτά.

ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Ηγουμενίδη, είπα να ξεκινήσω ήρεμα, αλλά με χτυπάτε στο σημείο μου, σε αυτό της στελέχωσης.

Κύριε Βουλευτά, ποτέ την τελευταία δεκαετία οι προνοιακές δομές δεν ήταν τόσο στελεχωμένες. Ποτέ την τελευταία δεκαετία οι κλειστές προνοιακές δομές του κράτους μας δεν ήταν τόσο στελεχωμένες. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η δική μας η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν αφήνει -όχι μόνο δεν θέλει, δεν αφήνει- κανέναν πίσω. Και αυτό σε τρεις άξονες, έτσι;

Νομοθετήσατε τον Δεκέμβριο μόνιμες θέσεις για τις προνοιακές δομές. Για επτά μήνες δεν έγινε τίποτα με την προηγούμενη κυβέρνηση, τίποτα. Μέσα σε ένα μήνα με το που αναλάβαμε το Υπουργείο αυτό, με το που ανέλαβα τη θέση της Υφυπουργού, από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο είχαμε ήδη πάει στο ΑΣΕΠ.

Προκηρύξαμε μέσα σε ένα μήνα τις θέσεις αυτές. Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι, γιατί δεν μπορούμε να αφήνουμε τις δομές μας ακάλυπτες. Πρέπει να έχουμε και πιστεύουμε στο μόνιμο προσωπικό, δη στις προνοιακές δομές. Γιατί; Γιατί αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Γιατί οι ωφελούμενοι, που είναι οι πλέον ευάλωτοι μέσα στις δομές αυτές, αναπτύσσουν αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες πρέπει να έχουν μια διάρκεια. Και ο  δεύτερος λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι δεν δέχεται η δική μας η Κυβέρνηση να έχουμε ανθρώπους πέντε-επτά χρόνια να δουλεύουν ως συμβασιούχοι, όταν στην ουσία καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Μέσα σε ένα χρόνο κάναμε, λοιπόν, αυτό που σε τουλάχιστον επτά δεν πρόλαβε να κάνει ή δεν έκανε ή αδυνατούσε -ή δεν την ένοιαζε, στο τέλος- η προηγούμενη κυβέρνηση. Οπότε για στελέχωση δεν είναι δυνατόν να έρχεται και να μας εγκαλεί εδώ πέρα. Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας και το έχουμε εξαντλήσει.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης πόσες θέσεις είναι αυτές; Εξήντα. Είναι εξήντα μόνιμες θέσεις κι έχουν ήδη βγει μέσω ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες. Σταματήσαμε εκεί; Όχι, δεν σταματήσαμε εκεί. Σας είπα ότι αυξήσαμε το προσωπικό, το ανθρώπινο δυναμικό, κατά ένα τρίτο (1/3), κατά 33% σε όλη την Ελλάδα. Και μέσα σε αυτές τις πεντακόσιες νέες θέσεις, που είναι τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο, μέσα σε αυτές, βεβαίως, υπάρχουν και για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κρήτη. Από τις πεντακόσιες οι σαράντα δύο είναι για την Κρήτη. Σταματήσαμε εκεί; Όχι, δεν σταματήσαμε ούτε εκεί, γιατί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης έβγαλε και νέο επικουρικό προσωπικό. Πόσους; Σαράντα πέντε. Οπότε έχουμε τους εξήντα του ΑΣΕΠ, που είναι μόνιμοι, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό οι ανάγκες των ωφελουμένων μας, σαράντα δύο έκτακτο προσωπικό covid για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο και σαράντα πέντε πλέον έκτακτο επικουρικό προσωπικό.

Επομένως, έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει για πρώτη φορά μέσα την τελευταία δεκαετία λάβει στα σοβαρά το ζήτημα της στελέχωσης. Και σας το λέω με απόλυτη ευθύνη. Μέσα στην τελευταία δεκαετία –κι αυτό μου το λένε οι διοικήσεις, αλλά αυτό μου το λένε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι- ποτέ οι προνοιακές δομές μας δεν ήταν τόσο στελεχωμένες. Πιστεύουμε βαθιά στη σωστή στελέχωση των δομών μας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και είναι ευθύνη μας, την οποία, όμως, υλοποιούμε εμπράκτως, να βοηθήσουμε τους ωφελούμενους και βέβαια, τους εργαζόμενους στις δομές μας.

Ευχαριστώ.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε