ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ερώτηση στη Βουλή για την στήριξη των υπαίθριων καλλιεργητών κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Την ερώτηση συνυπογράφουν συνολικά 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.
«Οι υπαίθριοι καλλιεργητές και παραγωγοί συνεχώς αποκλείονται από μια σειρά επιδομάτων και ενισχύσεων που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση στα πλαίσια της πανδημίας», επισημαίνεται με έμφαση στο κείμενο της ερώτησης. «Εξαιτίας της αποτυχίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών βρίσκονται όλο το τελευταίο διάστημα σε δεινή θέση», προσθέτουν οι βουλευτές.
 Όπως εξηγούν, «μεγάλο μέρος της παραγωγής τους δεν έχει διοχετευθεί στην αγορά, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων στις λαϊκές υπαίθριες αγορές οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν πληγεί. Μεγάλο μέρος των καλλιεργητών και των οικογενειών τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις και στην αποπληρωμή των τρεχουσών λογαριασμών τους». 
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη κακοκαιρία στο Νομό Ηρακλείου που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών, ιδίως υπαίθριων, να υποστούν μεγάλες καταστροφές. 
«Λόγω του παγετού, καταστροφές υπέστησαν οι αμπελουργοί και οι παραγωγοί κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς και όχι μόνο, μεταξύ αυτών σε περιοχές όπως Καπαριανά, Πόμπια, Πέρι, Καστέλι, Πετροκεφάλι, Αντισκάρι, Πηγαϊδάκια, Μητρόπολη, Γερόκαμπος, Τσίγκουνας, Πλατιά Περάματα κ.ά.»
«Χαρακτηριστικό είναι ότι ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα πρώιμα αμπέλια παρά τα προληπτικά μέτρα με ανάλογους ψεκασμούς. Το «χτύπημα» ήταν ολοκληρωτικό με αποτέλεσμα να μην διασωθούν. Εκτός από τις αμπελοκαλλιέργειες, μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες πατάτας και άλλων κηπευτικών ειδών», εξηγούν.
Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
1.         Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου για τις ζημιές που υπέστησαν από τον πρόσφατο παγετό;
2.         Σε ποια μέτρα θα προχωρήσει για την άρση του αποκλεισμού από τα μέτρα ενίσχυσης των υπαίθριων καλλιεργητών στα πλαίσια της πανδημίας με στόχο την πραγματική και έμπρακτη ενίσχυση τους;
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε