Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των εθελοντών πυροσβεστών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος τους και να αξιοποιηθεί η εθελοντική τους προσφορά. Στους συνυπογράφοντες βουλευτές και ο Νίκος Ηγουμενίδης σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του με τον εκπρόσωπο εθελοντών πυροσβεστών στην Κρήτη όπου τέθηκαν επί τάπητος οι πτυχές για την σημασία και την συμβολή των εθελοντών στο Πυροσβεστικό Σώμα. “Οι εθελοντές πυροσβέστες πρέπει να εισακουστούν από την Κυβέρνηση και να μην είναι άλλο σε κατ’ οίκον επιφυλακή”, τονίζουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλη η ερώτηση αναλυτικά:

Αθήνα, 22/02/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος σε «κατ’οίκον» επιφυλακή

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Στο Πυροσβεστικό Σώμα, από τις αρχές της δεκαετίας 1990, καθιερώθηκε ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη με το Νόμο 1951/1991 (Καθιέρωση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις» και το Π.Δ. 32/1992 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων).

Η αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι εθελοντές πυροσβέστες διέπονται πλέον από το Νόμο 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 245), ο οποίος εκδόθηκε στις 22-11-2011 και καταργήθηκε το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο. Ο νέος Νόμος έχει ως σκοπό να αναβαθμίσει και να προωθήσει το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη. Πιο συγκεκριμένα στα άρθρα του εμπεριέχονται διατάξεις αναφορικά με την αποστολή και τα καθήκοντα του εθελοντή πυροσβέστη, την προαγωγή του, την παροχή ηθικών και υλικών αμοιβών κ.α.».

Στο Άρθρο 22 του ανωτέρω νόμου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι:

1.Οι εθελοντές πυροσβέστες έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

α. Να προσέρχονται έγκαιρα στην Υπηρεσία, όταν καλούνται για αντιμετώπιση συμβάντος, ή για εκτέλεση υπηρεσίας.

β. Να φέρουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους την πυροσβεστική τους στολή και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

γ. Να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανόνες της πυροσβεστικής τέχνης και τις οδηγίες των εκάστοτε επικεφαλής των συμβάντων.”  

Είναι γεγονός ότι οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος απέδειξαν στην πράξη τόσα χρόνια, τη σημαντική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, αμισθί και παράλληλα με την όποια επαγγελματική τους δραστηριότητα. Σημειώνουμε ότι η εκπαίδευσή τους σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο, προβλέπεται από το νόμο, ενώ λαμβάνουν και σχετική πιστοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως, το Νοέμβριο του 2020 και λόγω μέτρων αντιμετώπισης του Covid 19, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέδωσε την υπ’ αριθ. 68500 οικ Φ. 215.4 Διαταγή, βάσει της οποίας οι Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος εκτελούν υπηρεσίες αποκλειστικά κατ’ οίκον (σε κατάσταση ετοιμότητας, αντί στους Σταθμούς όπου υπηρετούν), κάτι που είχε συμβεί και τον Μάρτιο του 2020 με παρόμοια διαταγή.

Σημειώνουμε ότι προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων φυσικών καταστροφών, οι κατά τόπους Διοικητές και προϊστάμενοι πυροσβεστικών υπηρεσιών να «παρεκκλίνουν», καλώντας και εντάσσοντας τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Πρόσφατα, η Πατρίδα μας βίωσε φυσικές καταστροφές και έντονη κακοκαιρία (Έβρος, Μήδεια) και η ανάγκη σε προσωπικό ήταν μεγάλη, για το λόγο αυτό και υπήρξαν μετακινήσεις πυροσβεστικού δυναμικού από Περιφέρειες, ειδικά στην Αττική.

Οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος όμως, παρέμειναν σε «κατ’οίκον» επιφυλακή, χωρίς να κληθούν να βοηθήσουν.

Δεδομένου ότι:

O ρόλος των Εθελοντών Πυροσβεστών που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει αποδειχθεί στην πράξη, πόσο σημαντικός είναι στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών,

Οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πρόσφατων συμβάντων,

Οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι ΠΠΥ (πενταετείς) και οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω της πανδημίας, πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Covid 19, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διότι όλοι υπόκεινται σε ίδιους κινδύνους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο δεν κλήθηκαν οι εθελοντές πυροσβέστες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση των προσφάτων συμβάντων που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας, αλλά συνέχισαν να παραμένουν σε κατοίκον επιφυλακή;
  2. Θα συμμετέχουν οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, από εδώ και πέρα ενεργά στον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών και ειδικότερα, όταν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα (που όλοι απευχόμαστε) φυσικών καταστροφών;
  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος για τους 2200 εθελοντές Πυροσβέστες;
  4. Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και των εθελοντών πυροσβεστών, μιας και όλοι υπόκεινται στους ιδίους κινδύνους, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Υπόκεινται τακτικά σε τεστ ανίχνευσης COVID 19 ;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζειμπέκ Χουσείν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραίτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέττη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε