Η κοινωνία έχει ανάγκη από γενναία ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Του Νίκου Ηγουμενίδη*

Ερωτήσεις προς την Νέα Δημοκρατία: Όταν στις ιδεολογικές σου αποσκευές υπάρχει η εμπορευματοποίηση της υγείας, πώς να οργανώσεις την καθολική, δωρεάν, ισότιμη πρόσβαση των πολιτών με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας; Όταν στις ιδεολογικές ράγες που βαδίζεις, χαράζεις δρόμους υποταγμένους στα συμφέροντα των ελίτ και των λίγων, γιατί να προτιμήσεις την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα; Όταν στην ανεργία, στους χαμηλούς μισθούς, στην εξαθλίωση της κοινωνίας, στην καταστροφή των εργασιακών σχέσεων βλέπεις «μαγνήτη» επενδύσεων, πώς να αντιμετωπίσεις, πώς να σταθείς και πώς να στηρίξεις τους εργαζόμενους και την εργασία;

Όλα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα δείχνουν πώς απαντά βεβαίως η Νέα Δημοκρατία στα παραπάνω ερωτήματα και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας: Με αυταρχισμό, πιέσεις σε δημοσιογράφους να «ευθυγραμμιστούν» με το Μαξίμου και με «μπαλώματα» στην υγεία. H ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δεν είναι η πολιτική θέση της ΝΔ. Είναι ένας πολιτικός ελιγμός, με τον οποίο προσπαθεί να αποφύγει την πίεση που ασκεί η κοινωνία. «Το ανθρωπίνως δυνατό» που λέει ο κύριος Μητσοτάκης, είναι μπαλώματα μέχρι να περάσει η μπόρα, δηλαδή μέχρι να φθάσει το εμβόλιο και οι θεραπείες ως μάννα εξ ουρανού. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά την υγεία, την οικονομία, την ίδια τη χώρα. Γι’ αυτό και είναι επιτακτικό να στηριχθούν όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που έχουν κατατεθεί στον άξονα μιας ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σε τίτλους και μόνο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως τις κατέθεσε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας:

  1. Διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων.

  2. Στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης.

  3. Συστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης. Αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων.

  4. Στήριξη του ηθικού των ανθρώπων της πρώτης γραμμής με τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας με προσωπικό, με πλάνο δεκαπέντε χιλιάδων μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ με αναβάθμιση των αποδοχών του προσωπικού.

  5. Αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια.

  6. Ενεργός εμπλοκή όλων των δομών και ανθρώπων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κατ’ οίκον παρακολούθηση των ασθενών που είναι σε καραντίνα ή έχουν άλλα σοβαρά νοσήματα.

  7. Αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δηλαδή ένα τέλος στην κυβερνητική λογική της ΝΔ του «βλέποντας και κάνοντας» και τις ασάφειες, παλινωδίες, ανεπάρκειες που την συνοδεύουν. Όσο για το θέμα των ημερών, της άμεσης εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με στόχο την ταχεία παρασκευή του εμβολίου Covid, η κυβέρνηση –αντί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια – πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, για να σπάσει η πατέντα στην παραγωγή του εμβολίου Covid-19. Το εμβόλιο δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό – προσβάσιμο από όλους.

Όχι τυχαία, η πρόταση του Aλέξη Τσίπρα, ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, να σπάσει η πατέντα για το εμβόλιο, χλευάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Όπως και όχι τυχαία, με την πρόταση αυτή διαφώνησαν και οι φαρμακοβιομήχανοι.

Οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, απορρίφθηκαν από την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (στο οποίο μάλιστα μία εκ των αντιπροέδρων είναι η κ. Μπακογιάννη). Παρουσία του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «πέρασε» η τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες». Υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ-16 κατά) τροπολογία, ενώ παράλληλα η Συνέλευση αποδέχθηκε με επίσης μεγάλη πλειοψηφία (99-10) την πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων (ALDE) να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης. Όχι τυχαία επίσης, γνωστοί «κονδυλοφόροι» που πρόσκεινται στο Μαξίμου επιδιώκουν τις τελευταίες ημέρες να απαξιώσουν αυτή την απόφαση.

Σημειώνεται επίσης ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (προσωπικά ήμουν ο εισηγητής από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ) τοποθετηθήκαμε καθαρά υπέρ της άρσης της πατέντας, ενώ τονίσαμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να σχεδιαστεί προσεκτικά το ζήτημα του κατ’ οίκον εμβολιασμού: Να οργανωθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για το συγκεκριμένο πληθυσμό που έχει αδυναμία μετακίνησης σε συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής των δήμων, ιδιαίτερα το «Βοήθεια στο Σπίτι», με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι πασιφανές ότι από πλευράς Μητσοτάκη ούτε σχέδιο υπάρχει ούτε και πρόθεση μόνιμης ενίσχυσης και ουσιαστικής εμπλοκής της ΠΦΥ στο θέμα της πανδημίας.

Όμως, απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να απαντήσουμε διαφορετικά: Με ένα άμεσο σχέδιο γενναίας ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με στόχο την δωρεάν, ισότιμη και καθολική πρόσβαση στο δημόσιο και συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της υγείας.

*Βουλευτής Νομού Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

To άρθρο δημοσιεύτηκε στον “Αντίλαλο της Μεσαράς”

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε