Νίκος Hγουμενίδης στη Βουλή:

Η ΝΔ απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας – Η ΝΔ επικίνδυνη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Πώς διαχειριστήκατε την οικονομική κρίση, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Παραδώσαμε την οικονομία με έναν οδικό χάρτη και ρυθμισμένο το χρέος, παραδώσαμε την οικονομία σε πορεία ανάκαμψης. Και για να γυρίσω ακριβώς έναν χρόνο πίσω, δεν σας ήταν αρκετό ούτε καν ένα εξάμηνο για να δούμε τα πρώτα σημάδια ανάσχεσης αυτής της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας που δρομολογήσαμε.

Ναι, λένε οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είχαμε υγειονομική κρίση. Δεν βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο; Ωραία, λοιπόν, ας δούμε τι γίνεται στον κόσμο. Τι πετύχατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, συγκριτικά με τον κόσμο;

Η Ελλάδα έχει τα χειρότερα υφεσιακά αποτελέσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή η οικονομική κρίση αφορούσε όλον τον κόσμο και από τις χώρες της Ευρώπης την Ελλάδα; Τη χειρότερη θέση, αυτό πετύχατε. Και για να μη σας αδικώ, στο τρίτο τρίμηνο, το τρίμηνο δηλαδή που ήταν ανοιχτή η οικονομία, κάναμε βήματα. Δεν ήμασταν τελευταίοι, ήμασταν προτελευταίοι. Φέρατε τα δεύτερα χειρότερα υφεσιακά αποτελέσματα.

Η εικόνα, μάλιστα, συμπληρώθηκε με την ομιλία του κ. Βρούτση προηγουμένως. Αλήθεια, το 2014 ποιος ήταν Υπουργός Εργασίας και πόσους τρόπους υπολογισμού σύνταξης είχε το ΙΚΑ; Είχε εννιακόσιους εβδομήντα πέντε. Και τότε υπήρχε ΕΦΚΑ; Ποιος τον έφτιαξε;

Εν πάση περιπτώσει, αποτυχία!

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αποτύχατε! Ναι, αλλά είχαμε πανδημία. Πολύ ωραία, λοιπόν. Ας δούμε και εδώ τι κάνατε στην πανδημία. Δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες σαν γιατρός, γιατί δεν θα με έφτανε καν το επτάλεπτο της ομιλίας να τοποθετηθώ. Να δούμε τα στοιχεία που μας δίνουν την επιτελική εικόνα.

Πρώτον, προχωρήσατε σε μία άνευ προηγουμένου συμπίεση της λειτουργίας των νοσοκομείων. Η μόνη απειλή της υγείας για τους Έλληνες είναι ο κορωνοϊός και δεν υπάρχει άλλη αρρώστια, δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα υγείας!

Δεύτερον, φτιάξατε ένα σύστημα ιχνηλάτησης που με την αύξηση των κρουσμάτων κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Τρίτον, θυμόμαστε πολύ καλά την επεξεργασία των στοιχείων, τη δεύτερη λίστα, την παράπλευρη λίστα, την υποκατηγορία και όλα αυτά τα οποία δεν στάθηκαν ικανά να κρύψουν ότι ουσιαστικά είχαμε μία υποταγμένη στις μικροπολιτικές σας σκοπιμότητες ανάγνωση των στοιχείων.

Αποτύχατε, κύριοι, στη διαχείριση της πανδημίας. Το λέτε «επιτυχία». Η μόνη επιτυχία με την οποία μπορεί να το συγκρίνω είναι της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, αυτής που από τον Σεπτέμβρη πανηγυρίζατε ότι θα έπαιρνε αποφάσεις που θα «δάγκωναν» την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Το μόνο που «δάγκωσαν» οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου είναι οι αυταπάτες όσων τις έχουν για τον ρόλο της Ευρώπης της κάτω από τη γερμανική μπότα ευρισκόμενης Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να κατοχυρώσει τα ίδια τα δικά της σύνορα. Αδυνατεί να κατοχυρώσει βασικά στοιχεία και στοιχειώδη δικαιώματα κρατών-μελών της.

Η πανδημία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται ουσιαστικά να αναδείξει στην επιφάνεια τη διαφορά μας στα θέματα της υγείας. Κι επειδή μου αρέσει, προτιμώ την Πολιτική –με «π» κεφαλαίο- και απεχθάνομαι, σιχαίνομαι –επιτρέψτε μου την έκφραση- την μικροπολιτική, θα σταθώ στην ουσία. Είμαστε με το δημόσιο σύστημα υγείας, είστε με την αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα. Θέλατε μόνιμη ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και προχωρήσατε σε προσλήψεις με συμβάσεις μερικών μηνών, για να περάσει η μπόρα. Οργανώσαμε δεκαπέντε χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις, τις οποίες σταματήσατε και μόλις προχθές ο κ. Μητσοτάκης, κάτω από τη λαϊκή πίεση, μίλησε για μερικές δεκάδες μονιμοποιήσεις αυτών των γιατρών –μόνο των γιατρών- που δουλεύουν στις ΜΕΘ.

 Έρχεται, λοιπόν, ο προϋπολογισμός για την υγεία. Εμείς τα δίσεκτα χρόνια,  από το 4% του ΑΕΠ που το παραλάβαμε από σας το 2015, το πήγαμε στο 5,1%, με στόχο μας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που θα στηρίξουν το σύστημα υγείας, να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 7%.

Ο προϋπολογισμός εδώ είναι και προκλητικός. Είναι 572 εκατομμύρια ευρώ κάτω για το 2021. Ακόμα και η οικονομική ενίσχυση που δόθηκε το Πάσχα στους υγειονομικούς δεν προβλέπεται για τη χρονιά του 2021, λες και τελείωσε η πανδημία. Η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μειώνεται πάνω από το 50%. Τα 608 εκατομμύρια ευρώ γίνονται 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αν, κύριοι, είστε αποτυχημένοι στη διαχείριση της πανδημίας, για το δημόσιο σύστημα υγείας είστε επικίνδυνοι.

Ο προϋπολογισμός έχει ένα σαφέστατο ταξικό πρόσημο. Έχει το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που το φέρνει. Μιλάμε για ένα κόμμα που έχει ιστορία και διαδρομή στην Ελλάδα, μία διαδρομή στην οποία έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και πάρα πολύ λίγα στους πολλούς. Συνεχίζετε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας να επιμένετε σ’ αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση. Είναι η πρόταση που χρεοκόπησε τη χώρα. Είναι η πρόταση που δεν μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Είναι η πρόταση που όσο κι αν τη φτιασιδώνουν οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της αγοραίας και αγορασμένης επικοινωνιακής σας κάλυψης, οδηγεί σε νέα οικονομική καταστροφή.

Ωστόσο, κυρίες και κύριοι –και ολοκληρώνω μ’ αυτό- η κοινωνία, η οικονομία και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πορεία. Είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα. Τρεις πυλώνες: Πρώτον, ανάπτυξη της εργασίας, το δικαίωμα στην εργασία και ο σεβασμός στα εργατικά δικαιώματα. Δεύτερον, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας. Τρίτον, η εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Αυτοί  είναι οι πυλώνες –και για τον συνάδελφο που προηγήθηκε εμού που είπε ότι δεν άκουσε προτάσεις- πάνω στους οποίους διαβουλευόμαστε, σχεδιάζουμε και οργανώνουμε. Εδώ είναι η ψυχή της πρότασης που υποβάλλει στην κοινωνία η Αριστερά για τη δεύτερη φορά.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε