ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Νίκος Ηγουμενίδης σε Δένδια: «Περιμένει, κ. Υπουργέ, ο Ελληνικός λαός να ακούσει μέχρι πού φτάνουν και ποιές είναι ακριβώς οι κόκκινες γραμμές»
Κριτική στην Κυβέρνηση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και κατά την έναρξη της τοποθέτησής του τόνισε ότι «γίνεται μία προσπάθεια από την Κυβέρνηση να κρυφτούν κάτω από το χαλί μια σειρά από επικίνδυνα προηγούμενα. Μια σειρά από γεγονότα που στρέφονται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, «το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία -δεν λέω ότι το πετυχαίνει- επιχειρεί όμως να «γκριζάρει» περιοχές του Αιγαίου. Εδώ, λοιπόν, δεν είναι το θέμα αν ο «θόρυβος» από τα συνοδά σκάφη εμπόδιζε τις έρευνες. Εδώ, αυτό που περιμένει κ. Υπουργέ ο Ελληνικός λαός να ακούσει, είναι το ποιά είναι τα όρια. Μέχρι πού φτάνουν και ποιές είναι ακριβώς οι κόκκινες γραμμές».
Σχετικά με τη σημερινή παρουσία στην Αθήνα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών και την συζήτηση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τόνισε ότι: «Σαφώς πρέπει να είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, πολύ περισσότερο ανάμεσα σε χώρες που έχουν να λύσουν διαφορές. Δεν μπορεί να μην τις συζητήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο το ερώτημα χρειάζεται ένα καθαρό πεδίο συζήτησης, έξω από προηγούμενα που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα κάνουμε διάλογο, που πρέπει πράγματι να κάνουμε. Το ερώτημα είναι με ποιούς όρους; Με ποια ατζέντα δέχεται η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;».
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και αναφορικά με τις Navtex της Τουρκίας, ο Νίκος Ηγουμενίδης ρώτησε: «Ποιά είναι η εγγύηση ότι η Τουρκία δεν θα δεσμεύσει ξανά περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης, επιτρέψτε μου να πω, δεν έχει επιβάλει ούτε μία από τις κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία».
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου εξήγησε ότι «αυτή ακριβώς η έλλειψη ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου υπογραμμίζει την ανάγκη να είμαστε σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικοί στην προάσπιση της κυριαρχίας μας και στην πίεση προς την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές, αλλά πρέπει να είμαστε ακόμα και πιο ενεργητικοί στην αξιοποίηση των διαύλων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση ουσιαστικού διαλόγου».
Παράλληλα, τόνισε σχετικά με τη στάση των ξένων ηγετών ότι «αν η όποια αλληλεγγύη στην Ελλάδα δεν συνοδεύεται με έμπρακτες ενέργειες στήριξης ουσιαστικά προσφέρει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες του Ερντογάν στην περιοχή».
Σχετικά με το κομβικό θέμα της επήρειας της Κρήτης, ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια: «Μόλις έγινε γνωστό ότι υπεγράφη η συμφωνία με την Αίγυπτο, κύριε Υπουργέ, σπεύσατε να δηλώσετε ότι ‘η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο’. Ειλικρινά έχω ένα ερώτημα. Ποιό ακριβώς ποσοστό επήρειας θεωρείται εσείς ο ίδιος σωστό ότι είναι το ορθό, για το μεγαλύτερο νησί της χώρας και τα νησιά που βρίσκονται νότια από αυτό;», ρώτησε με νόημα ο βουλευτής.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης συνέχισε λέγοντας ότι «η οριοθέτηση με την Αίγυπτο στέλνει, έμμεσα, το μήνυμα ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού για να αρχίσει ή για να μπει η Τουρκία. Δεν λέω ότι έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα η Τουρκία στην περιοχή. Εγώ στέκομαι στο ότι σε αυτό ψευδοεπιχειρηματολόγησε η NAVTEX της Τουρκίας».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του έθεσε το ερώτημα: «Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται προς την κυβέρνηση είναι τι έκανε η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα συμφέροντα της χώρας σ αυτήν την περιοχή;».
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΗ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα σήμερα, 24 Αυγούστου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:10`, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κυρίου Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Α. Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους».ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Αναστάσιος (Τάσος) Χατζηβασιλείου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου.
Β. Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών».ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Αναστάσιος (Τάσος) Χατζηβασιλείου και Γεώργιος Κατρούγκαλος.
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νικόλαος-Γεώργιος Δένδιας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Δαβάκη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. Τον λόγο έχει τώρα ο κ. Ηγουμενίδης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω, ότι η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας όπως την ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο, χαρακτηρίζεται από ένα κενό στρατηγικής, με αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου, σε αρκετά θέματα να παραδίδει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην άλλη πλευρά. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να κρατήσουμε.
Το δεύτερο στοιχείο, ότι αρκετά ζητήματα αντιμετωπίζονται με έναν επικοινωνιακό θα έλεγα τρόπο, ο οποίος ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πιστεύω ότι δεν βοηθάει. Στα εθνικά ζητήματα, όντως η επικοινωνία σταματάει όταν έρχεται το ερώτημα στο δια ταύτα.
Θα σταθώ σε δυο – τρία στοιχεία. Το Oruc Reis το πήρε ο άνεμος. Για ένα μη γεγονός στον Έβρο, έγιναν δύο διαβήματα στην Τουρκική πλευρά. Να δούμε τις βροχοπτώσεις και πόσο επηρέασαν την όχθη και την κοίτη του ποταμού και τα λοιπά. Δεν θα σταθώ, ξέρετε στις απαντήσεις σε όλα αυτά, που καμιά φορά είναι τόσο χοντροκομμένη αυτή η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων, που πραγματικά υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Δεν θα σταθώ καθόλου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καθόλου σε αυτά. Θα σταθώ, στο ότι κατά τη γνώμη μου, γίνεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να κρυφτούν κάτω από το χαλί μια σειρά επικίνδυνα προηγούμενα και γι’ αυτό το θέτω εδώ. Μια σειρά από γεγονότα που στρέφονται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είναι δηλαδή, το θέμα αν έκανε ή δεν έκανε έρευνες, αν «ακουμπούσαν» στο βυθό τα συρματόσχοινα, αν επηρέαζε ή όχι την υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι το πρόβλημα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αν έκανε έρευνες το OrucReis ή πολύ περισσότερο, η ποιότητα των ερευνών. Το πρόβλημα είναι, ότι η Τουρκία -δεν λέω ότι το πετυχαίνει- επιχειρεί όμως να γκριζάρει περιοχές του Αιγαίου. Εδώ, λοιπόν, δεν είναι το θέμα αν ο «θόρυβος» από τα συνοδά σκάφη εμπόδιζε τις έρευνες. Εδώ, αυτό που περιμένει κ. Υπουργέ ο Ελληνικός λαός να ακούσει, είναι για το ποια είναι τα όρια. Μέχρι που φτάνουν και ποιες είναι ακριβώς οι κόκκινες γραμμές.
Παρακάτω. Ζητάμε παρέμβαση της Ευρώπης για διάφορα ζητήματα που πραγματικά δεν είναι Ελληνοτουρκικά, δεν είναι Ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά ευρωτουρκικές διαφορές.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυτή τη στιγμή η Γερμανία, έρχεται αύριο στην Ελλάδα, μεθαύριο στην Τουρκία, για να συναντηθεί με τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και ορισμένα μέσα, πράγματι, τοποθετούν την έναρξη των συζητήσεων την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Εδώ, σαφώς, είμαστε υπέρ του διαλόγου. Σαφώς πρέπει να είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, πολύ περισσότερο ανάμεσα σε χώρες που έχουν να λύσουν διαφορές. Δεν μπορεί να μην τις συζητήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο το ερώτημα χρειάζεται ένα καθαρό πεδίο συζήτησης, έξω από προηγούμενα που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα κάνουμε διάλογο, που πρέπει πράγματι να κάνουμε. Το ερώτημα είναι με ποιους όρους; Με ποια ατζέντα δέχεται η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;
Παρακάτω, κ.κ. συνάδελφοι, ποιά είναι η εγγύηση ότι η Τουρκία δεν θα δεσμεύσει ξανά περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης, επιτρέψτε μου να πω, δεν έχει επιβάλει ούτε μία από τις κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία. Και αυτή ακριβώς η έλλειψη ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου υπογραμμίζει, κατά τη γνώμη μου, την ανάγκη να είμαστε σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικοί στην προάσπιση της κυριαρχίας μας και στην πίεση προς την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές, αλλά πρέπει να είμαστε ακόμα και πιο ενεργητικοί στην αξιοποίηση των διαύλων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση ουσιαστικού διαλόγου.
Επιτυχία οι δηλώσεις διαφόρων ευρωπαίων ηγετών; Ναι. Ωστόσο δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι δεν έχουμε ούτε μία δήλωση από τα ανώτερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν όργανα, όχι μεμονωμένοι ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν έχουμε ούτε μία δήλωση για καταδίκη των όποιων ενεργειών της Τουρκίας και παραπέμπουν συνεχώς το θέμα στις καλένδες. Και εδώ σε σχέση με δηλώσεις συμπαράστασης, επιτρέψτε μου να πω, ότι, κατά τη γνώμη μου, αν η όποια αλληλεγγύη στην Ελλάδα δεν συνοδεύεται με έμπρακτες ενέργειες στήριξης ουσιαστικά προσφέρει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες του Ερντογάν στην περιοχή.
Μόλις έγινε γνωστό ότι υπεγράφη η συμφωνία με την Αίγυπτο, κύριε Υπουργέ, σπεύσατε να δηλώσετε ότι: «Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο. Ειλικρινά έχω ένα ερώτημα. Ποιο ακριβώς ποσοστό επήρειας θεωρείται εσείς ο ίδιος σωστό ότι είναι το ορθό, για το μεγαλύτερο νησί της χώρας και τα νησιά που βρίσκονται νότια από αυτό;
Δεύτερον, κακά τα ψέματα, το θέμα της επήρειας θα το δούμε μπροστά μας. Η οριοθέτηση με την Αίγυπτο στέλνει, έμμεσα, το μήνυμα ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού για να αρχίσει ή για να μπει η Τουρκία. Δεν λέω ότι έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα η Τουρκία στην περιοχή. Εγώ στέκομαι στο ότι σε αυτό ψευδοεπιχειρηματολόγησε η NAVTEX της Τουρκίας.
Είπαν αρκετοί συνάδελφοι ότι όντως η συμφωνία έφερε σε δύσκολη θέση την Τουρκία και αμφισβητεί, αυτή είναι όντως η σωστή λέξη, το τουρκολιβυκό παράνομο σύμφωνο. Ωστόσο δεν μπορεί να μη βλέπουμε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να μπει στο χώρο ανατολικότερα του 28ο μεσημβρινού. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται προς την κυβέρνηση είναι τι έκανε η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα συμφέροντα της χώρας σ αυτήν την περιοχή;
Και κλείνω με μία αναφορά στην εθνική ομοψυχία. Το είπαν αρκετοί, το είπε και ο ίδιος ο Υπουργός και είναι κάτι το οποίο στα ζητήματα αυτά με βρίσκει σύμφωνο. Ούτε καν σε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν προχωρήσατε, κύριε Υπουργέ. Δηλαδή πώς εθνική ομοψυχία; Ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε και εμείς τον κύριο Ηγουμενίδη.
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 25.8.2020