ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ναι» Βρούτση στην επίκαιρη ερώτηση Ηγουμενίδη για τριμελή επιτροπή από το Υπουργείο για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων
«Ναι» εξαναγκάστηκε να απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στις πιέσεις του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο στη σύσταση τριμελούς επιτροπής σχετικά με το παρατεταμένο αδιέξοδο για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης και την ώρα που οι τελευταίοι συνεχίζουν επί ένα μήνα τις κινητοποιήσεις. Αργά το βράδυ της Δευτέρας (27 Ιουλίου 2020), στα πλαίσια της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου, και αφού προηγουμένως ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε επιτακτικά στον Υπουργό το θέμα της ανάγκης σύστασης από το Υπουργείο τριμελούς επιτροπής επίλυσης διαφορών – καταθέτοντας και επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό αίτημα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» – , ο ίδιος ο Υπουργός Γ.Βρούτσης εξαναγκάστηκε χαρακτηριστικά να απαντήσει κλείνοντας την πρωτολογία του: «Για να προλάβω την οποιαδήποτε κριτική, αποδέχομαι την πρόταση να γίνει η τριμελής συμφιλιωτική συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας».
Σε άλλο σημείο της απάντησής του Υπουργού, και αφού ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε πως η σύσταση πρέπει άμεσα να προχωρήσει, ο Γ.Βρούτσης δεσμεύτηκε πως την επόμενη ημέρα θα δώσει εντολή στις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα τις σχετικές ενέργειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Ηρακλείου τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του επέμεινε ότι όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και η κατάσταση σε πλήρες αδιέξοδο, η Κυβέρνηση μένει άπραγη και «παρακολουθεί ως θεατής τη διάσταση ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους ιδιοκτήτες των τουριστικών πρακτορείων».
Χαρακτηριστικά σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης ότι «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πάρει θέση. Οφείλει να σταματήσει να νίπτει τας χείρας της και να δώσει μια λύση στο θέμα. Ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας δεν είναι να κρύβεται πίσω από τους νόμους, αλλά χρειάζεται να παρεμβαίνει και να βρίσκει λύσεις».
«Το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται επί ένα μήνα, επιβάλλει να πάρετε μέτρα”, αντέτεινε στον Υπουργό. “Μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Ακόμη και παράταση της σύμβασης. Έχετε τη δυνατότητα», συμπλήρωσε ο βουλευτής, ασκώντας κριτική στην πολιτική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον Υπουργό στα εργασιακά: “Είστε απολύτως συνεπής στην πολιτική σας. Στην πολιτική του voucher, στην πολιτική της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, στην πολιτική του να αφήνετε βορά τους εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας”.
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 27.7.2020
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΠΗ΄
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020
-
Η με αριθμό 938/17-7-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Άμεση στήριξη των εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων».
Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ομολογώ ότι για μένα είναι δυσάρεστη έκπληξη ότι φτάνουμε σήμερα σ’ αυτήν εδώ τη συζήτηση και για το λόγο ότι από αρκετούς συναδέλφους έχει τεθεί το θέμα για το οποίο φτάνουμε να συζητάμε, αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως διότι για ένα μήνα τώρα οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, του σωματείου «Ο Ερμής» βρίσκονται σε απεργία.
Παρά τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι αδύνατον μέχρι στιγμής να συμφωνηθεί η υπογραφή νέας σύμβασης. Οι εργαζόμενοι, εκ των πραγμάτων, βρίσκονται κάτω από καθεστώς ασφυκτικής πίεσης σε μια περίοδο που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εργάζονται και η εργασία τους να προστατεύεται πλήρως. Εξάλλου, πιστεύω ότι πραγματικά η προστασία και η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας θα ήταν και μια καλύτερη διαφήμιση για τον τουρισμό μας.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι κάνει το Υπουργείο Εργασίας και πώς αντιμετωπίζει αυτήν την ομάδα των εργαζομένων που για ένα μήνα βρίσκεται σε απεργιακή κινητοποίηση.
Πιστεύω ότι η λογική των «ίσων αποστάσεων» στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί υπέρ του ισχυρού εκ των εταίρων. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πάρει θέση και να σταματήσει να νίπτει τας χείρας, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος. Ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι να κρύβεται πίσω από τους νόμους, αλλά να παρεμβαίνει και να βρίσκει λύσεις ακόμα και αυτήν την παράταση της σύμβασης. Σίγουρα, κι αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται, η Κυβέρνηση, βεβαίως, πρέπει να σέβεται τους κοινωνικούς εταίρους και από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη.
Η ερώτηση είναι: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την εξεύρεση λύσης και την υπεράσπιση των αιτημάτων των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.
Και, βεβαίως, θα καταθέσω για τα Πρακτικά και την επιστολή του Σωματείου, που ζητούν τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτό, το πότε θα οριστεί. Γιατί δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες. Η συνάντηση πρέπει να γίνει αύριο-μεθαύριο θα έλεγα δυνατά, αν είναι δυνατόν. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σε αυτήν τη συνάντηση;
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Ηγουμενίδη.
Θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης.
Κύριε Βρούτση, καλησπέρα σας. Έχετε έξι λεπτά στη διάθεσή σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα στους εκλεκτούς συναδέλφους.
Κύριε Ηγουμενίδη, ξεκινάω μ’ εσάς. Δίνω μία απάντηση σ’ αυτό το οποίο βάλατε ως κριτική. Το Υπουργείο Εργασίας ούτε κρύβεται, αλλά προσθέτω ούτε αυθαιρετεί. Το Υπουργείο Εργασίας είναι εκεί, κοντά στην κοινωνία, παρακολουθεί τα ζητήματα, είναι δίπλα στους εργαζόμενους συνεχώς και μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, με το νομικό οπλοστάσιο του εργατικού δικαίου της χώρας μας, προσπαθεί να επιλαμβάνεται των θεμάτων, όταν και όποτε αυτά προκύπτουν. Τόσο απλά.
Έρχομαι τώρα πιο συγκεκριμένα. Γιατί για εμάς, κύριε Ηγουμενίδη, η συνδικαλιστική ελευθερία είναι θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων που προστατεύεται ρητά από το Σύνταγμά μας, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες που δεσμεύουν τη χώρα μας.
Η συνδικαλιστική ελευθερία αποτελεί μια δυναμική σύνθεση του δικαιώματος ελεύθερης ίδρυσης και συμμετοχής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, του δικαιώματος ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας και σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας -από εδώ και πέρα θα τις λέω ΣΣΕ για λόγους συντομίας- και του δικαιώματος συλλογικής δράσης και κινητοποίησης για προστασία των εργατικών συμφερόντων και την προώθηση των εργατικών διεκδικήσεων με όρους συλλογικότητας και αλληλεγγύης.
Με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθορίζονται οι όροι εργασίας και οι μεταξύ των συμβαλλομένων αμοιβαίες υποχρεώσεις. Οι όροι και η διαδικασία σύναψης ΣΣΕ διέπονται από τον νόμο, τον γνωστό νόμο 1876 από το 1990, θεμελιώδης απαραβίαστος νόμος. Οι ΣΣΕ συμπληρώνουν τους γενικούς όρους εργασίας που ρυθμίζονται από τους σχετικούς νόμους και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, ορίζουν θέματα σχετικά με τις διαδικασίες και τους όρους συλλογικής διαπραγμάτευσης, μεσολάβησης και διαιτησίας. Με τις ΣΣΕ θεσπίζονται κατά κανόνα ευμενέστεροι όροι εργασίας από τους προβλεπόμενους στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας παρατείνεται εκ του νόμου για χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά τη λήξη ή την καταγγελία τους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι μέχρι τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Δηλαδή όσα προβλέπονται σε μία συλλογική σύμβαση εργασίας εξακολουθούν αναγκαστικά από τον νόμο να ισχύουν για διάστημα τριών μηνών μετά τη λήξη της.
Στην περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά το τρίμηνο οι εργαζόμενοι καλύπτονται στο πλαίσιο της μετενέργειας αφού εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς όρους αποκλειστικά οι όροι που αφορούν, πρώτον, τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και δεύτερον, τα τέσσερα βασικά επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στη συλλογική σύμβαση εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε.
Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσω ότι στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης το Υπουργείο Εργασίας μερίμνησε ειδικά για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προκειμένου κανένας εργαζόμενος να μη μείνει εκτός προστατευτικού πλαισίου. Η υγειονομική κρίση, με πολλαπλές συνέπειες στην εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας της χώρας, δεν άφηνε περιθώριο για τη διενέργεια συλλογικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να συναφθούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην περίπτωση λήξης της ισχύος τους. Γι’ αυτόν τον λόγο με νομοθετική διάταξη από 1/5/2020, πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επιμηκύναμε μέχρι και την 30ή Ιουνίου τη διάρκεια όλων εκείνων των συλλογικών συμβάσεων των οποίων η τρίμηνη παράταση έληξε εντός χρονικού διαστήματος από την 29η Φεβρουαρίου του 2020 έως και την 30ή Απριλίου του 2020.
Επομένως, η συλλογική σύμβαση εργασίας των τουριστικών λεωφορείων Κρήτης με τους τουριστικούς πράκτορες και με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, της οποίας η τρίμηνη παράταση έληξε 31 Μαρτίου του 2020, παρατάθηκε μέχρι 30/6/2020, δηλαδή για όσο χρονικό διάστημα διήρκεσαν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σταματάω εδώ, θα τοποθετηθώ στη δευτερολογία μου. Θέλω όμως για να προλάβω την οποιαδήποτε κριτική, να σας πω ότι εκ προοιμίου αποδέχομαι την πρόταση να γίνει η τριμερής συνάντηση, συμφιλιωτική συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.
Θα τα πούμε όμως στη δευτερολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε κι εσείς τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ενώ, όπως σας είπα, το ότι φθάνουμε σε αυτή τη συζήτηση ήταν για μένα μια δυσάρεστη έκπληξη, η απάντησή σας δεν με εκπλήσσει καθόλου. Είστε κατά τη γνώμη μου απολύτως συνεπής με την πολιτική την οποία υπηρετείτε, την πολιτική των vouchers, την πολιτική της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, την πολιτική που αφήνει τους εργαζόμενους βορά σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Άμα το θέλετε να μιλήσουμε για τις συλλογικές συμβάσεις, ναι, να πούμε λοιπόν: κανένας εργαζόμενος στην Ελλάδα χωρίς την «ομπρέλα» προστασίας που του παρέχει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Εργασία εκτός συλλογικής σύμβασης είναι μαύρη σκλαβιά, είναι «μαύρη» εργασία, είναι απαράδεκτη, είναι απορριπτέα.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εκτός από το γράμμα του νόμου, υπάρχει και το πνεύμα του. Και ο νόμος και το Σύνταγμα επιτάσσουν τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης αλλά και την προστασία των εργαζομένων. Με τούτη την έννοια λοιπόν –ναι, θα επιμείνω και θα επανέλθω- πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Το γεγονός ότι ένας κλάδος σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας βρίσκεται σε απεργία και ότι το μόνο που μέχρι σήμερα είχε σαν απάντηση το Υπουργείο ήταν ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί δεν είναι αρμοδιότητά του, κατά τη γνώμη μου, κύριε Υπουργέ, είναι απαράδεκτο.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσει το Υπουργείο να αρνείται την παρέμβαση αφήνοντας τους εργαζόμενους βορά με ένα ημερομίσθιο πείνας. Πεντακόσιες οικογένειες σήμερα που παρακολουθούν τη σημερινή μας συζήτηση, απαιτούν και παλεύουν για τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα. Πώς μένουν αυτοί εκτός προστασίας της συλλογικής σύμβασης;
Νομίζω πως είναι θετικό ότι αποδέχεστε την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο. Ωστόσο -όπως είπα και στην πρωτολογία μου- νομίζω ότι αυτή η τριμερής συνάντηση πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διήμερο, μέχρι το μέσο της εβδομάδας δηλαδή.
Επίσης κύριε Υπουργέ, κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για τη στήριξη των εργαζόμενων του χώρου που λόγω κορωνοϊού βρίσκονται ολοένα και σε πιο δυσχερή θέση. Να σας θυμίσω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη καταβολή του μισθού στους εργαζόμενους με το κράτος να επιδοτεί το 40% του μισθού και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Να μας πείτε ποια είναι η θέση σας κι αν σκοπεύετε να την υιοθετήσετε για τους εργαζόμενους και του χώρου του τουρισμού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Ηγουμενίδη.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τη δευτερολογία του για έξι λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να ξεκινήσω με τον κ. Ηγουμενίδη οποίος έκανε μια ιδεολογικοπολιτική κριτική απέναντι στην Κυβέρνηση. Κύριε Ηγουμενίδη σας συνιστώ να είστε πιο προσεκτικός. Λίγο πριν κυβερνούσατε. Τεσσερισήμισι χρόνια δείξατε δείγματα γραφής για το πώς βλέπετε και την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους. Και αυτό αποτυπώθηκε και στις εκλογές που οι εργαζόμενοι σας γύρισαν την πλάτη, διότι χρησιμοποιήσατε τους εργαζόμενους με τη γνωστή τακτική του να κλείνετε το μάτι και να χτυπάτε το χέρι στην πλάτη και επί της ουσίας είστε η κυβέρνηση -σας τα θυμίζω αυτά, να τα έχετε υπόψη σας- που έφερε για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο της χώρας τις ομαδικές απολύσεις και την ελευθέρωση τους. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων είναι με υπογραφή του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Ηγουμενίδη!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Σας παρακαλώ, κύριε Ηγουμενίδη, δεν σας διέκοψε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Μην εκνευρίζεστε. Ξέρετε ότι εκτίθεστε τώρα. Τα είπατε αυτά και θα πάρετε τις απαντήσεις σας. Παρακολουθούν οι εργαζόμενοι. Και θυμίζω ότι είστε η κυβέρνηση που έβαλε το 1/3 των νέων προσλήψεων με μερική απασχόληση, το 50% και πλέον στις νέες προσλήψεις μερικής απασχόλησης και κάτω από 420 ευρώ ήταν ο μισθός τους, δηλαδή, κάτω κι από το επίδομα ανεργίας. Αυτή ήταν η κυβέρνησή σας. Εκεί οδηγήσατε τα πράγματα. Γι’ αυτό σας συνιστώ να είστε πιο προσεκτικοί όταν κάνετε κριτική.
[…] Βεβαίως θα προχωρήσουμε σε τριμερή συνάντηση μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και Υπουργείου αμέσως το επόμενο διάστημα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τη μέρα διότι αυτή τη στιγμή είμαι στη Βουλή, είναι δέκα και μισή το βράδυ. […]