H ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής και για το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ A΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΟZ΄

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την αίσθηση ότι η κοινωνική, η οικονομική και η υγειονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας αφήνει το αποτύπωμά της, θα έλεγα ότι σφραγίζει το πολιτικό σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, το πολιτικό σταυροδρόμι στο οποίο κάνουμε τη σημερινή μας συζήτηση. Εδώ συγκρούονται, διασταυρώνονται η πρόταση της Αριστεράς, η πρόταση της δημοκρατικής παράταξης που σαν κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, με την πρόταση της Δεξιάς, με την πολιτική που χρεοκόπησε τη χώρα, με την πολιτική που δεν κατάφερε να τη βγάλει από αυτήν τη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Δεν θα επαναλάβω πράγματα πολλά για την κυβερνητική θητεία αυτών των δύο προτάσεων. Αξίζει να σταθούμε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018. Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας την περίοδο 2010-2015 αυξήθηκε κατά 800.000. Μέχρι το 2018 μειώθηκε κατά 670.000. Τα στενά χρονικά περιθώρια της ομιλίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μου επιτρέπουν να σταθώ σε όλα τα στοιχεία, όμως σας παραπέμπω να τα μελετήσετε όλα. Όλα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και οι αριθμοί με την αμείλικτη γλώσσα τους μας βοηθούν να βγάλουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

Και αυτά είναι: πρώτον, ότι το αποτύπωμα της κρίσης εξακολουθεί να υπάρχει, δεύτερον, φαίνονται καθαρά τα κόμματα και οι πολιτικές που φτωχοποίησαν τον κόσμο, τα κόμματα και οι πολιτικές που αύξησαν τις ανισότητες, τρίτον, φαίνεται καθαρά η πρόταση και η πολιτική της δημοκρατικής παράταξης, η πρόταση και η πολιτική της Αριστεράς που κατάφερε να βάλει φρένο και να αντιστρέψει αυτήν την πορεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας χρόνος Νέα Δημοκρατία. Μίλησαν αρκετοί πριν από μένα και δεν θα επαναλάβω λεπτομέρειες, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία σε αυτόν τον χρόνο που κυβέρνησε κατάφερε να φρενάρει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, πίσω από την αντιμετώπιση του οποίου προσπαθεί να κρυφτεί.

Ας μη γελιόμαστε. Δύσκολες μέρες περιμένουν τον κόσμο. Η Δεξιά και οι πολιτικές της οδηγούν σε μέρες πείνας, σε μέρες οργής, σε μέρες αγανάκτησης. Και θα έλεγα ότι αυτός ο φόβος της δεξιάς παράταξης στην αναμενόμενη ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια είναι σήμερα τουλάχιστον μεγαλύτερος από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι μαχόμενες κοινωνικές ομάδες στις δυνάμεις τους.

Κύριοι της Κυβέρνησης, αυτός ο φόβος καθορίζει την πολιτική σας σήμερα. Γι’ αυτό φέρατε το σημερινό νομοσχέδιο. Δεν θα αναφερθώ στην τυμβωρυχία. Πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ένα από τα χαρακτηριστικά που διαφέρουν και διαχωρίζουν το ανθρώπινο από τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου είναι ο σεβασμός στους νεκρούς. Και δεν πρόκειται ποτέ να αναφερθώ σε θέματα νεκρών. Άκουσα όμως πάρα πολλά κροκοδείλια δάκρυα για τον ταλαίπωρο μαγαζάτορα που σε μια βραδιά χάνει την περιουσία του ή για τον ταλαίπωρο εργαζόμενο που δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας.

Για να κλείσω την παρένθεση, αρκετοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας στάθηκαν δηλαδή στη δράση του παρακράτους. Κατά τη γνώμη μου και με όλο τον σεβασμό, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που έχω στην παράταξή σας, δεκάρα τσακιστή δεν δίνετε για τους μικρούς, για τους φτωχούς, για τους αδύναμους.

Δεν το κρίνω από τις ομιλίες σας ούτε από το παρελθόν σας που θα μπορούσαμε και αυτά να τα βάλουμε στο τραπέζι. Το κρίνω από τα σκληρά μέτρα της λιτότητας που πλήττουν τον κόσμο της εργασίας, που πλήττουν τη νεολαία, που πλήττουν τις παραγωγικές δομές της χώρας, που πλήττουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τρέμετε μπροστά στις αντιδράσεις αυτών. Αυτές τις αντιδράσεις επιδιώκετε να περιορίσετε, γι’ αυτό φέρατε αυτόν τον νόμο. Και να ’μαστε λοιπόν εδώ σήμερα να διεκδικούμε ελευθερία στη διαδήλωση.

Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να ολοκληρώσω την ομιλία μου, είναι ότι για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που σχεδιάζουμε, την Ελλάδα για την οποία παλεύουμε, η πρόταση της Αριστεράς, η πρόταση της δημοκρατικής παράταξης υπερβαίνει κατά πολύ το σύνθημα και το αίτημα της ελεύθερης διαδήλωσης.

Όπως πρόσφατα δήλωσε και ο Πρόεδρος του κόμματός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, θέλουμε μια Ελλάδα που θα ξέρει τι πρέπει να παράγει, πού πρέπει να επενδύει. Θέλουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος να προστατεύει κάθε πολίτη. Θέλουμε ένα ισχυρό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ώστε ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται ασφαλής και να είναι παραγωγικός, θέλουμε καλύτερες συνθήκες για τη νέα γενιά αυτής της χώρας, θέλουμε άμεσες πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θέλουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Κλείνοντας, αυτή η Ελλάδα, μια καλύτερη ζωή για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ξεφεύγει από το καθημερινό μεροδούλι-μεροφάι. Η ιστορία, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας -και κλείνω με αυτό- διδάσκει. Ωστόσο, εσείς αποδεικνύεστε με το νομοσχέδιο που φέρατε ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Κανένας αγώνας, κύριοι –και κλείνω- δεν πήρε άδεια από την Αστυνομία ή το κράτος για να αναπτυχθεί. Με τη δράση σας μπορεί να δυσκολεύετε ενδεχομένως τον αγώνα μας, αλλά δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη νικηφόρα έκβασή μας για μια νέα Ελλάδα. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος του κόμματος όταν έλεγε ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα πάει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, γιατί θα κερδίσουμε. Δεν καλεί ο Πρόεδρος σε έκνομες ενέργειες.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε