Δελτίο Τύπου

Άλλο ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αττική, την οποία δρομολόγησε με επιμονή και επίπονες προσπάθειες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης, με τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των ανάδοχων εταιρειών.

Σε συνδυασμό με την δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση, της Κρήτης με την Πελοπόννησο, τα δύο υποθαλάσσια καλώδια θα εξασφαλίσουν πλήρως τον ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού. Πρόκειται για μια ανάγκη που διαπιστώθηκε ήδη από την δεκαετία του ‘70, αλλά χρειάστηκε να έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να τα θέσει σε τροχιά υλοποίησης και να δρομολογήσει την οριστική έξοδο του νησιού από την ενεργειακή απομόνωση.

Αξιοποιώντας μελέτες που είχαν εκπονήσει ελληνικά πανεπιστήμια στο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων ενεργειακών έργων. Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο άρχισε να υλοποιείται ήδη από το 2018 και τους επόμενες μήνες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Αντίστοιχα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επιταχύνει και να ολοκληρώσει την ωρίμανση της εξαιρετικά δύσκολης και χρονοβόρας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με στόχο την επιτάχυνση υλοποίησης των εργασιών, κατάφερε επίσης να κάμψεις τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προωθούσε την συνολική υλοποίηση του έργου ως PCI (Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος) για τη διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Δικαίως ο υπουργός της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε το έργο εθνικό, που ξεπερνά τη σημερινή κυβέρνηση.

Για να παραμείνει όμως το έργο εθνικό θα πρέπει να διατηρηθεί και ο δημόσιος έλεγχος του ΑΔΜΗΕ και όχι να ξεπουληθεί σε ιδιώτες όπως κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε έντονο αποτύπωμα στην αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης, όπως έγινε και με άλλα μεγάλα έργα (ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο Καστελίου), άσχετα με τον τρόπο που τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλό θα ήταν το παράδειγμα του κ. Χατζηδάκη, που σήμερα συμβασιοποιεί το σχεδιασμό που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθήσει και ο ομόλογός του υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής, για να αποκτήσει επιτέλους η Κρήτη ένα σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα.

Τέλος, η σημερινή εξέλιξη πρέπει να οδηγήσει και στην υλοποίηση αναπτυξιακού σχεδίου, για την αξιοποίηση της περιοχής όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, προς όφελος του λαού της Κρήτης.

Ηράκλειο, 10/6/2020

Το Γραφείο Τύπου  της

Διευρυμένη Ν.Ε.Α. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

και οι βουλευτές νομού Ηρακλείου

Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης, Χ. Μαμουλάκης

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε