ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καμία δέσμευση του Υπουργού για μόνιμη στήριξη της Πρωτοβάθμιας και για μόνιμες προσλήψεις στην υγεία στην ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη. Ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση σε καίρια σημεία, ούτε όταν ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα και φωτογραφίες που δείχνουν την «επιστράτευση» …κοντέινερ (!) αντί ενίσχυσης τοπικού Κέντρου Υγείας σε Δήμο του Νομού Ηρακλείου.

Σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια.

Ειδικά στο επίμαχο θέμα των μόνιμων προσλήψεων  – αντί των συμβάσεων – σε ιατρικό προσωπικό ο Υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει για τον αριθμό των ιατρών που έχουν μέχρι σήμερα μόνιμα προσληφθεί παραπέμποντας είτε στο επικουρικό προσωπικό είτε σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού που αφορούν το μέλλον: «Διά στόματος του Πρωθυπουργού το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα υγείας και θα μονιμοποιηθεί, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες. Και βεβαίως το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω ότι για τους επικουρικούς γιατρούς σταδιακά θα μετατρέψουμε τις θέσεις σε θέσεις Επιμελητών Β΄», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης σε σημείο της δευτερολογίας του.

Για το ίδιο θέμα ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στην συστηματική και ιδεοληπτική άρνηση της Κυβέρνησης για μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας επιμένοντας συγκεκριμένα προς τον κ. Κοντοζαμάνη: «Στέκομαι σε μερικά πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: Πρώτον, πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχετε κάνει; Η απάντηση είναι εύκολη. Είναι κοντά στο μηδέν. Το δύσκολο της απάντησης δεν είναι ο αριθμός. Το δύσκολο της απάντησης είναι το γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι μόνιμες προσλήψεις. Καθημερινά, για να μην αποκοπείτε από τις διαθέσεις της κοινωνίας, ευχαριστείτε τους γιατρούς και τους λειτουργούς του δημόσιου συστήματος υγείας».

Σχετικά με το ζήτημα ανάγκης ενίσχυσης και ενσωμάτωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη για μόνιμη και όχι ευκαιριακή ενίσχυση, σημειώνοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αναγκαία διαδικασία ελέγχου του επιπολασμού της νόσου, δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτόν τον λόγο από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε οργανωμένα, σχεδιασμένα, προγραμματισμένα να ενταχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός για το θέμα της Πρωτοβάθμιας περιορίστηκε να αναφερθεί στη  δημιουργία υπηρεσιών υγείας οι οποίες θα παραμείνουν και μετά τον κορωνοϊό, όπως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και η άυλη συνταγογράφηση, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα για νομοθετικές ενέργειες στο μέλλον: «Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα διαδραματίσουν το δικό τους πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο βεβαίως το έχουμε έτοιμο, αλλά εξελίσσεται και λόγω της πανδημίας. Χρειάζονται όμως και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, τις οποίες θα φέρουμε το επόμενο διάστημα, διότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού δεν ήμασταν σε θέση να νομοθετήσουμε».

Είναι επίσης χαρακτηριστική η δημόσια παραδοχή στην επισήμανση του Νίκου Ηγουμενίδη ότι οι δομές της Πρωτοβάθμιας «άδειασαν» από γιατρούς που μετακινήθηκαν στα νοσοκομεία. Όπως είπε ο Υφυπουργός Υγείας, «έγιναν κάποιες μετακινήσεις στοχευμένες προς τα νοσοκομεία. Ούτως ή άλλως, αυτό δεν απαγορεύεται. Επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν σε ετοιμότητα και ανταποκρίθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο τα κρούσματα του κορωνοϊού όσο και τα ύποπτα κρούσματα».

Αίσθηση επίσης προκάλεσε ότι ο Υφυπουργός δεν απάντησε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ούτε όταν ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα και φωτογραφίες που δείχνουν την «επιστράτευση» …κοντέινερ, αντί Κέντρου Υγείας, σε Δήμο του Νομού Ηρακλείου. «Οι υπεύθυνοι της ΤΟΜΥ ζήτησαν κοντέινερ. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα -και θα το καταθέσω στα Πρακτικά, επίσης, κύριε Υπουργέ-, υπάρχει ένα κτήριο που σε έκταση είναι περίπου όσο το κτήριο του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας και είναι κλειστό, είναι από τα κτήρια που έκλεισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια βραδιά όταν αποδιοργάνωσε όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον αστικό ιστό της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο Υφυπουργός, αν και ερωτήθηκε, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε όλες τις επισημάνσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Μονάδες Υγείας.  «Εμείς σχεδιάσαμε τις Κινητές Μονάδες Υγείας σαν έναν επιχειρησιακό βραχίονα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα βοηθήσει ουσιαστικά την εξωνοσοκομειακή νοσηλεία ανθρώπων που έχουν δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα και ουσιαστικά κυρίως τους υπερήλικες της υπαίθρου», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης, προσθέτοντας: «Οργανώνετε προσλήψεις χιλίων ανθρώπων, ένας οδηγός κι ένας νοσηλευτής για δειγματοληψίες, ουσιαστικά με κριτήριο την απορρόφηση κάποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ποια είναι τα κριτήρια πρόσληψης αυτών των χιλίων προσλήψεων; Η σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης; Είμαστε σοβαροί;». Ο Υφυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου επέμεινε ότι οι προσλήψεις από την ΝΔ είναι χωρίς σχεδιασμό ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας: «Νομίζω ότι δεν είναι απλά ανεπάρκεια. Δεν είναι δηλαδή, ανικανότητα κάποιων στελεχών που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση. Υπάρχει ενδεχομένως κι ένα τέτοιο στοιχείο. Ωστόσο πιστεύωότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στις ιδεοληψίες της, ακολουθεί μια πολιτική συνεπή με την ιδεολογία της, μια πολιτική που έχει σαφέστατο ταξικό αποτύπωμα, που είναι σαφώς κατά του δημόσιου συστήματος υγείας και σε αυτή την αντιπαράθεση ουσιαστικά η θέση της είναι αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ A΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΗ΄

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Συνεχίζουμε με την πρώτη με αριθμό 633/24-4-2020 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου  Ηγουμενίδη  προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Μόνιμη και όχι ευκαιριακή αναβάθμιση-αξιοποίηση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κοντοζαμάκης.

Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω πως ένα σημαντικό δεδομένο που πρέπει να κρατήσουμε από την ταλαιπωρία που ζει ο ελληνικός λαός τα τελευταίο διάστημα είναι η αναγνώριση του δημόσιου συστήματος υγείας. Νομίζω ότι η εκτίμηση και η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του είναι τέτοια που έχει συμπαρασύρει και τις πολιτικές θέσεις όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα, ακόμα και αυτές που μέχρι χθες το υπονόμευαν, μιλούν σήμερα για την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και την ανάγκη ενίσχυσής του.

Σχετικά με αυτό και αποτιμώντας το τελευταίο διάστημα, πιστεύω -και θα ήθελα μια απάντηση από εσάς, κύριε Υπουργέ- ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ενίσχυση των μονάδων υγείας με το απαραίτητο επικουρικό προσωπικό και υπάρχει άρνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις.

Όσον αφορά αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας, σε αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας εμείς θεωρούμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το βασικό του θεμέλιο, ένα οργανικό του κομμάτι, ένα βασικό του συστατικό στοιχείο, το θεμέλιό του. Είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα παρέχει το αναγκαίο κλινικό έργο, που θα παρέχει προληπτική ιατρική -αναφέρομαι στους οργανωμένους εμβολιασμούς- που θα παρέχει αποθεραπεία μειώνοντας την απαιτούμενη ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, που θα παρέχει τριτοβάθμια πρόληψη -αναφέρομαι στην παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων- που θα παρέχει όλα αυτά που σήμερα προσφέρουν οι δομές κοινωνικής πολιτικής των δήμων.

Ιδιαίτερα για την πανδημία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ασθενών με ήπια συμπτώματα που όπως γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, είναι περίπου το 80% των ανθρώπων που παίρνουν οδηγία να μείνουν στο σπίτι τους. Επίσης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αναγκαία διαδικασία ελέγχου του επιπολασμού της νόσου, δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε οργανωμένα, σχεδιασμένα, προγραμματισμένα να ενταχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντ’ αυτού όχι με λόγια, αλλά στην πράξη είδαμε από την Κυβέρνησή σας αφενός μεν να παίρνει προσωπικό από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προς τα νοσοκομεία και γι’ αυτό θα ήθελα μια απάντηση, διότι κατά τη γνώμη μου ούτε τα νοσοκομεία διευκολύνει, ούτε τον φόρτο των νοσοκομείων ανακουφίζει και πολύ περισσότερο αδυνατίζει αυτό ακριβώς το υγειονομικό μέτωπο στην κοινότητα.

Ένα δεύτερο θέμα που αναδεικνύεται και στο οποίο επίσης θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να τοποθετηθείτε είναι οι ίδιες οι ανακοινώσεις σας για την αμοιβή των παροχών υπηρεσιών στα νοσοκομεία προς τους ιδιώτες, δηλαδή το θέμα των αμοιβών του προσωπικού που δουλεύει στο εθνικό σύστημα υγείας και εδώ απαιτείται σαφής πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης.

Το ερώτημα -και κλείνω με αυτό- τελικά είναι: Θα έχουμε μια ευκαιριακή για όσο κρατάει το κακό, η πανδημία, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή θα έχουμε μια μακροπρόθεσμα σχεδιασμένη, προγραμματισμένη ενίσχυσή της και σε μια προοπτική -που αυτός είναι και ο ρόλος της- να αποτελέσει αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστούμε και εμείς.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Ηγουμενίδη, για μία ακόμη φορά, θα τονίσω το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται για τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Βέβαια, υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το πώς εκλαμβάνετε εσείς το δημόσιο σύστημα υγείας και πώς εμείς. Ποτέ, όμως, δεν ήμασταν κατά του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και πάντοτε λέγαμε -το λέμε και θα το λέμε- ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα ενισχυθεί, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και μετά την πανδημία.

Σας θυμίζω ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τους δύο μήνες τώρα της κρίσης της πανδημίας, το εθνικό σύστημα υγείας έκανε τεράστια άλματα σε ό,τι αφορά ελλείψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αποκτήσαμε όχι μόνο την εμπειρία, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού να μπορέσουμε ακόμα να το κάνουμε πιο δυνατό, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών στη χώρα.

Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, αναφορικά με την πανδημία, ότι είμαστε στο τέλος της αρχής. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως είπα, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαδραμάτισε σημαντικό, -θα έλεγα- πρωταγωνιστικό ρόλο τους τελευταίους μήνες. Έγιναν κάποιες μετακινήσεις στοχευμένες προς τα νοσοκομεία. Ούτως ή άλλως, αυτό δεν απαγορεύεται. Επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν σε ετοιμότητα και ανταποκρίθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο τα κρούσματα του κορωνοϊού όσο και τα ύποπτα κρούσματα. Ούτως ή άλλως, εμείς προβήκαμε και στον καθορισμό κέντρων υγείας αποκλειστικά για κορωνοϊό. Ακόμη, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανταποκρίθηκε και στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, είτε οι πολίτες νοσούσαν, είτε ήταν ύποπτα κρούσματα, είτε ήταν οι χρόνιοι ασθενείς, είτε ήταν συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ανάγκη από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα διακόσια και πλέον κέντρα υγείας σε όλη την επικράτεια λειτούργησαν κανονικά -και λειτουργούν- την περίοδο της πανδημίας.

Αρκετές δομές από αυτές που έχουμε δημιουργήσει αποκλειστικά για τη διαχείριση των κρουσμάτων θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα όποια κρούσματα. Είδαμε αυτό που λέμε όλα τα χρόνια που δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα, ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα μπορέσει, εφόσον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου να παρέχονται πιο αποτελεσματικά οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Κυρία Πρόεδρε, θα χρησιμοποιήσω λίγο χρόνο από τη δευτερολογία μου.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε και υπηρεσίες υγείας οι οποίες θα παραμείνουν και μετά τον κορωνοϊό. Αυτές είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η άυλη συνταγογράφηση, είναι η επανάληψη των συνταγών. Είναι υπηρεσίες οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν τους ταλαιπωρούν στην καθημερινή τους επαφή με το σύστημα υγείας. Και είναι υπηρεσίες οι οποίες, ευτυχώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υλοποιήθηκαν και οι συμπολίτες μας απολαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές. Και αυτό θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί.

Επίσης, όσον αφορά στην πραγματοποίηση των τεστ για τον έλεγχο του πληθυσμού, θα μπορούμε -μπορούμε και γίνεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο- να καλύψουμε τις ανάγκες.

Επειδή αναφερθήκατε στο επικουρικό προσωπικό, να σας θυμίσω ότι ήταν σύλληψη και υλοποίηση της δικής σας Κυβέρνησης το επικουρικό προσωπικό. Εμείς έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι θα καλύψουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο εθνικό σύστημα υγείας. Προχωρήσαμε σε τέσσερις χιλιάδες και πλέον προσλήψεις επικουρικού προσωπικού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο αρχικός προγραμματισμός μας ήταν δύο χιλιάδες προσλήψεις. Βεβαίως, προχωρούν κανονικά και οι μόνιμες προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί στο εθνικό σύστημα υγείας.

Να σας θυμίσω επίσης ότι το 2014 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που με τον ν.4238 έθεσε τα θεμέλια ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εσείς απλώς ήρθατε μετά και αλλάξατε ονόματα και κάποιες διαδικασίες στον νόμο τον οποίο εμείς είχαμε ψηφίσει.

Ολοκληρώνοντας, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα διαδραματίσουν το δικό τους πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο βεβαίως το έχουμε έτοιμο, αλλά εξελίσσεται και λόγω της πανδημίας. Χρειάζονται όμως και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, τις οποίες θα φέρουμε το επόμενο διάστημα, διότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού δεν ήμασταν σε θέση να νομοθετήσουμε.

Θα πρέπει να καταστήσω σαφές για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι ευκαιριακή η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. Το εθνικό σύστημα υγείας, σε όλες τις βαθμίδες του, πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο, ενισχύθηκε, ενισχύεται και θα ενισχύεται. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, ευέλικτου και αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Να επαναλάβω ότι η κρίση του κορωνοϊού έδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα υγείας. Και δεν σταματήσαμε εδώ. Είμαστε στο τέλος της αρχής, όπως είπα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα συνεισφέρει στο εθνικό σύστημα υγείας, στη μάχη αυτή του κορωνοϊού, με περισσότερες υπηρεσίες όπως είναι οι κατ’ οίκον επισκέψεις, η τηλεσυμβουλευτική και όλες αυτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έδωσαν τη δυνατότητα στη χώρα μας να επιτύχει αυτό το ψηφιακό άλμα στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας. Επομένως, μετά την κρίση θα έχουμε στην επικράτεια ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, αυτό το πράγμα που έγινε το τελευταίο δίμηνο δεν ξανάγινε. Έτσι λέει. Έτσι είναι εάν έτσι νομίζει, επειδή ίσως μέχρι χθες δεν κοίταζε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι, σε συνθήκες μνημονίων και δημοσιονομικής στενότητας και χωρίς την απειλή του κορωνοϊού, το διάστημα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν είκοσι χιλιάδες προσλήψεις. Ήταν μισές, μισές. Ήταν δέκα χιλιάδες για μόνιμο προσωπικό και δέκα χιλιάδες για επικουρικό προσωπικό. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε την επιτήρηση των δανειστών και της Τρόικα.

Στο διάστημα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ καλύψαμε όλες τις κενές οργανικές θέσεις των μονάδων εντατικής θεραπείας -αυτοί ήταν τριακόσιοι γιατροί-σε αυτές τις συνθήκες που δουλεύαμε. Σε αυτό το διάστημα είχαμε εκατό νέα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δρομολογήσαμε πεντακόσιες νέες προσλήψεις για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, τις οποίες δεν έχετε προχωρήσει.

Και εν πάση περιπτώσει, στέκομαι σε μερικά πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: Πρώτον, πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχετε κάνει; Η απάντηση είναι εύκολη. Είναι κοντά στο μηδέν. Το δύσκολο της απάντησης δεν είναι ο αριθμός. Το δύσκολο της απάντησης είναι το γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι μόνιμες προσλήψεις.

Καθημερινά, για να μην αποκοπείτε από τις διαθέσεις της κοινωνίας, ευχαριστείτε τους γιατρούς και τους λειτουργούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Χθες, όλοι αυτοί ήταν σε κινητοποιήσεις.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά από τη δήλωση των νοσοκομειακών γιατρών του Ηρακλείου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται όλοι.

«Με αφορμή την πανδημία έρχεται στην επιφάνεια το αδιέξοδο της κάλυψης των κενών με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό».

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Δεύτερον, όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό, λέτε ότι κάνατε τέσσερις χιλιάδες προσλήψεις.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κυρία Πρόεδρε, ζητώ την ανοχή σας. Θέλω όμως στοιχεία. Και πρέπει να υποβάλω στον Υπουργό τις ερωτήσεις.

Η ερώτηση που έχει γίνει επανειλημμένα -και θα επανέλθω- είναι η εξής: Πόσες προσλήψεις έγιναν ανά ειδικότητα; Πόσοι από τους τέσσερις χιλιάδες είναι γιατροί; Πόσες προσλήψεις από τις τέσσερις χιλιάδες είναι ανά νοσοκομείο και ανά δομή υγείας;

Γιατί επανέρχομαι -και επανερχόμαστε όλοι μας- σε αυτήν την ερώτηση; Διότι κατά τη γνώμη μου, όταν δώσετε αυτά τα στοιχεία, θα φανεί ότι δεν καλύπτετε με αυτές τις προσλήψεις πραγματικές ανάγκες των δομών υγείας, ούτε καλύπτετε τις πραγματικές ελλείψεις του συστήματος σε ειδικότητες.

Για να σας προκαλέσω, λοιπόν, λέω αυτή τη στιγμή με κάθε ευθύνη της δήλωσής μου, ότι αυτές οι προσλήψεις είναι μέσο οικοδόμησης πελατειακού κράτους και σε καμία περίπτωση δεν είναι μέσο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Σας προκαλώ να με διαψεύσετε, εμφανίζοντας τα στοιχεία και όχι εκθέσεις ιδεών. Εμφανίστε τα στοιχεία για προσλήψεις ανά νοσοκομείο, για προσλήψεις ανά δομή υγείας, για προσλήψεις ανά ειδικότητα.

Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι ουσιαστικά οι προσλήψεις είναι χωρίς σχεδιασμό ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κινητές Μονάδες Υγείας: Εμείς σχεδιάσαμε τις Κινητές Μονάδες Υγείας σαν έναν επιχειρησιακό βραχίονα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα βοηθήσει ουσιαστικά την εξωνοσοκομειακή νοσηλεία ανθρώπων που έχουν δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα και ουσιαστικά κυρίως τους υπερήλικες της υπαίθρου.

Οργανώνετε προσλήψεις χιλίων ανθρώπων, ένας οδηγός κι ένας νοσηλευτής για δειγματοληψίες, ουσιαστικά με κριτήριο την απορρόφηση κάποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ποια είναι τα κριτήρια πρόσληψης αυτών των χιλίων προσλήψεων; Η σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης; Είμαστε σοβαροί;

Ζητήσαμε διακομματική επιτροπή που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του συστήματος ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί το απορρίπτετε; Και το απορρίπτετε στην πράξη. Ένας οδηγός κι ένας νοσηλευτής; Γιατί όχι γιατρός; Γιατί όχι οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας; Και τους προσλαμβάνετε για δειγματοληψίες; Να έρθω και στις δειγματοληψίες, λοιπόν. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των ασθενών; Ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται; Ποια είναι η επιδημιολογική στρατηγική της λειτουργίας αυτών των μονάδων;

Και τελικά αυτό που υλοποιείτε, που το ονομάζετε Κινητές Μονάδες Υγείας, τι σχέση έχει με τις κινητές μονάδες υγείας που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κυβερνούσε; Απάντηση: κατά τη γνώμη μου είναι απλή συνωνυμία και μόνο συνωνυμία. Πρόκειται για μια κίνηση χωρίς έμπνευση, χωρίς σχεδιασμό, πίσω από τις απαιτήσεις, πίσω και από αυτά που μπορείτε.

Λέτε: Ενίσχυση των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πέρα από το ότι δεν αλλάζει τον χαρακτήρα της μονάδας υγείας μια «πινακίδα» -αποφασίζουμε αυτό το κέντρο υγείας να είναι μονάδα αναφοράς για τον κορωνοϊό-θέλει προσωπικό, θέλει εξοπλισμό, θέλει μέσα προστασίας του προσωπικού. Αναφέρθηκα και στην πρωτομιλία μου σε αμοιβές του προσωπικού.

Έχω εδώ -και θα το καταθέσω, επίσης, στα Πρακτικά δημοσίευμα από τις 9 Απριλίου 2020 «Παράδοση οικίσκου για τις ανάγκες της ΤΟΜΥ του Λιμένα Χερσονήσου». Και λέει ο Δήμαρχος που τον δωρίζει στο σύστημα υγείας: «Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα των υπευθύνων της ΤΟΜΥ για ενίσχυσή τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό κλπ., μετά από αίτημα των υπευθύνων της ΤΟΜΥ».

Οι υπεύθυνοι της ΤΟΜΥ ζήτησαν κοντέινερ. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα -και θα το καταθέσω στα Πρακτικά, επίσης, κύριε Υπουργέ-, υπάρχει ένα κτήριο που σε έκταση είναι περίπου όσο το κτήριο του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας και είναι κλειστό, είναι από τα κτήρια που έκλεισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια βραδιά όταν αποδιοργάνωσε όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον αστικό ιστό της χώρας. Δεν φταίει ο Δήμαρχος. Αυτό του ζήτησαν, σε αυτό ανταποκρίθηκε.

Και ερωτώ: τι οργανώνουν οι υπεύθυνοι στις ΤΟΜΥ; Τι οργανώνει το Υπουργείο Υγείας για οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Γιατί το κτήριο μένει κλειστό και ζητάτε και θα φιλοξενήσετε και για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπηρεσίες σε κοντέινερ;

Υπ’ όψιν ότι αυτό το κτήριο προφανώς από την έκτασή του δεν μπορεί να φιλοξενήσει μόνο την μονάδα υγείας. Παραδίπλα λίγες εκατοντάδες μέτρα είναι σταθμός του ΕΚΑΒ.

Νομίζω ότι δεν είναι απλά ανεπάρκεια. Δεν είναι δηλαδή, ανικανότητα κάποιων στελεχών που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση. Υπάρχει ενδεχομένως κι ένα τέτοιο στοιχείο. Ωστόσο πιστεύω -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή σας- ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στις ιδεοληψίες της, ακολουθεί μια πολιτική συνεπή με την ιδεολογία της, μια πολιτική που έχει σαφέστατο κοινωνικό αποτύπωμα, σαφέστατο ταξικό αποτύπωμα, που είναι σαφώς κατά του δημόσιου συστήματος υγείας και σε αυτή την αντιπαράθεση ουσιαστικά η θέση της είναι αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα.

Εδώ είναι η διαφορετική μας αντίληψη, κύριε Υπουργέ. Αναφερθήκατε κι εσείς στο ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δεν θέλει την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, γιατί δεν θέλει να έχουν κυρίαρχο ρόλο οι δημόσιες δομές, αλλά ο ιδιωτικός τομέας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, γιατί γι’ αυτήν όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Η υγεία δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά εμπόρευμα και όποιος έχει τα χρήματα το αγοράζει.

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Ηγουμενίδη, στη δευτερολογία σας κάνατε άλλη ερώτηση. Δεν απαντήσατε σε αυτά που είπα εγώ στην πρωτολογία μου ή εσείς στην πρωτολογία σας, διότι αναφερόσαστε σε θέμα εντελώς άσχετο με την ερώτηση την οποία έχετε καταθέσει και ήρθαμε εδώ να απαντήσουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κάνετε επίκαιρη ερώτηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να απαντήσουμε. Μπορώ να σας πω, όμως, δύο πράγματα.

Αναφερθήκατε στο επικουρικό προσωπικό και στην κατανομή σε όλη την επικράτεια. Έχουμε καταθέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο πριν καιρό την κατανομή ανά υγειονομική περιφέρεια. Βέβαια τα νούμερα αυτά αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Υπάρχουν, βεβαίως, αναρτημένες οι αποφάσεις τόσο των νοσοκομείων όσο και των υγειονομικών περιφερειών στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, πού έχει πάει ο καθένας, σε ποιο νοσοκομείο. Επομένως, τα στοιχεία όλα είναι διαθέσιμα.

Θα σας θυμίσω ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός μας ήταν για δύο χιλιάδες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουμε ξεπεράσει τις τέσσερις χιλιάδες προσλήψεις και έχουμε πει διά στόματος του Πρωθυπουργού…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Άλλα λέτε εσείς και άλλα είπε ο κύριος Υπουργός, κύριε Κοντοζαμάνη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Αλλάζουν κάθε μέρα, κύριε Πολάκη. Δεν απαντάω σε εσάς.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ:…(Δεν ακούστηκε)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Είναι επειδή αλλάζουν, γι’ αυτό.

Να σας θυμίσω ότι διά στόματος του Πρωθυπουργού το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα υγείας και θα μονιμοποιηθεί, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες. Και βεβαίως το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω ότι για τους επικουρικούς γιατρούς σταδιακά θα μετατρέψουμε τις θέσεις σε θέσεις Επιμελητών Β΄, έτσι ώστε μετά από κρίσεις να καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Να πω και κάτι τελευταίο. Επειδή μάλλον δεν σας αρέσει το γεγονός ότι ενισχύουμε με προσλήψεις, με ανθρώπινο δυναμικό, το σύστημα υγείας και μας κάνετε επίθεση ότι κάνουμε ρουσφέτια, την πλατφόρμα τη δική σας χρησιμοποιούμε και τις δικές σας διαδικασίες. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ρουσφετιού. Καλύπτουμε ανάγκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ:…(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Ρωτάω απλώς, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Αλλά δεν ρωτάτε εσείς.  Δεν είστε ο ερωτών Βουλευτής. Υπάρχει άλλος Βουλευτής. Σας παρακαλώ πολύ, απλά παρακολουθήστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Οι διορισμοί των γιατρών από κρίσεις για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχουν ολοκληρωθεί. Είμαι από τον Ιούλιο στο Υπουργείο Υγείας και είκοσι χιλιάδες προσλήψεις δεν έχω βρει πουθενά που κάνατε. Μάλλον είναι στη σφαίρα της φαντασίας ή αθροίζετε και τις μόνιμες θέσεις, που υπήρχαν οι πράξεις υπουργικού συμβουλίου και οποιουδήποτε είδους σύμβαση και όχι μόνιμες θέσεις κάνατε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραδείγματος χάρη συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία για φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα. Δεν υπάρχει αυτό το νούμερο και νομίζω ότι εκτίθεστε λέγοντας αυτά τα νούμερα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε