ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αύριο στην Ολομέλεια η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Νίκου Ηγουμενίδη στον Υπουργό Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Αύριο, στην Ολομέλεια της Βουλής, θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη την οποία έχει απευθύνει προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την μόνιμη ενίσχυση του ρόλου και των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η ερώτηση θα συζητηθεί λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, ζωντανά από το «Κανάλι της Βουλής», και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει στον Υπουργό το θέμα της μόνιμης και όχι ευκαιριακής, αναβάθμισης-αξιοποίησης του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 
Όπως σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης, «στις σημερινές έκτακτες συνθήκες της πανδημίας αναδεικνύεται η ανάγκη της ουσιαστικής, με άμεσο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αναβάθμισης, ενσωμάτωσης και ενίσχυσης των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο βουλευτής, «παρά τις συνεχείς ανάγκες, αδιάκοπα τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και οι ΤΟΜΥ “αδειάζουν” από τις χωρίς σχέδιο μετακινήσεις των γενικών γιατρών προς τα νοσοκομεία, αδυνατίζοντας και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις δομές και το ρόλο της ΠΦΥ”.
Σχετικά με τον ρόλο της ΠΦΥ, ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι «μπορεί και πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην κατ’ οίκον παρακολούθηση όλων όσων έχουν ήπια συμπτώματα και εν γένει στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, στην κατ’οίκον φροντίδα των χρονίως πασχόντων που αυτή την περίοδο μένουν εκτός παρακολούθησης, στην αναγκαία διαδικασία ελέγχου επιπολασμού της νόσου στην κοινότητα, και αλλά και στα πλαίσια εμπέδωσης της λογικής της εξωνοσοκομειακής κοινοτικής και κατ΄οίκον περίθαλψης».
Επίσης σημειώνει ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν, όχι ευκαιριακά ως κινητό συνεργείο δειγματοληψίας, αλλά πλήρως και ουσιαστικά οι Κινητές Ομάδες Υγείας(ΚΟΜΥ) που νομοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ομάδα υγείας με γιατρό και άλλους επαγγελματίες υγείας.
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι έχει συνειδητά επιλεχθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η πολιτική της ευκαιριακής -και μόνο για όσο διαρκέσει η πανδημία- «αξιοποίησης» της ΠΦΥ, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό.
 
Και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό: Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την μόνιμη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αλλά και για την άμεση ενσωμάτωσή της στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Το Γραφείο Τύπου
Ηράκλειο, 28.4.2020

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε