ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Νέα Ρηματική Διακοίνωση επέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ από τις 29/1, σημειώνει η απάντηση Δένδια στην ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις
 
Απάντηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις απέστειλε το Διπλωματικό Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών στην ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης και την οποία έχουν συνυπογράψει 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο κείμενο δύο παραγράφων – το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – αναφέρεται για το θέμα το εξής:
«Η ελληνική πλευρά υλοποιώντας τη σταθερή και δεδηλωμένη θέση της στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών συνεπεία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων επέδωσε στις 29/1 Ρηματική Διακοίνωση στη γερμανική πλευρά με την οποία υπογραμμίζει ότι οι σχετικές αξιώσεις της παραμένουν έγκυρες, ενεργές και διεκδικήσιμες με κάθε μέσον».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι «κατά την επίδοση της εν λόγω Ρηματικής Διακοίνωσης τονίστηκε στη γερμανική πλευρά ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό για τη χώρα μας και ότι η χωρίς σκιές πρόοδος των ελληνογερμανικών σχέσεων διέρχεται από την αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος αυτού».
Σχετικά με την παραπάνω απάντηση του Υπουργού, ο Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης, η απάντηση που μας δίνει σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΞ αναφέρει για πρώτη φορά ότι η ελληνική πλευρά επέδωσε εκ νέου ρηματική διακοίνωση στη γερμανική – από τις 29 Ιανουαρίου -, χωρίς να διευκρινίζεται γιατί επιλέγεται αυτή η τακτική, αφού είναι γνωστό ότι ήδη έχει προηγηθεί ρηματική διακοίνωση από τον περασμένο Ιούνιο. Τι ακριβώς προσδοκά η ηγεσία του ΥΠΕΞ μέσα από μια τέτοια επιλογή που έχει ήδη ασκηθεί;
Επίσης, αξίζει κανείς να δει και την διαφορετική στάση του Υπουργού απέναντι στις ελληνογερμανικές σχέσεις: Ενώ στην προηγούμενη απάντηση του ο Υπουργός τόνιζε ότι «η χώρα μας διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας» (Απάντηση Διπλωματικού Γραφείου ΥΠΕΞ, 13 Νοεμβρίου 2019) σήμερα  η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ μετατοπίζεται στη θέση ότι «η χωρίς σκιές πρόοδος των ελληνογερμανικών σχέσεων διέρχεται από την αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος αυτού». Δεν είναι κατανοητό σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι αυτές οι παλινδρομίες βλάπτουν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;
Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα επιδιώκει τη χρονοτριβή. Αποφεύγει συνεχώς να διευκρινίσει τους δρόμους που θα πρέπει η Ελλάδα πλέον να ακολουθήσει.
Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι δεν αρκεί να λέμε πλέον ότι «οι αξιώσεις μας είναι διεκδικήσιμες με κάθε μέσο».  Ήρθε η ώρα να ξεκαθαριστούν όλα τα μέσα και αυτά πια να ασκηθούν.
Επανειλημμένως, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και μέσα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε η ελληνική πλευρά  – μετά το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής και την ρηματική διακοίνωση του Ιουνίου –  τόσο να διευκρινίσει, όσο και να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
Ακριβώς επειδή το πόρισμα της ελληνικής Βουλής περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς, και επειδή το ηθικό κα χρέος δεν επιτρέπει περαιτέρω χρονοτριβές και όλοι οι δρόμοι που έχουν ήδη ανοίξει πρέπει άμεσα και στο έπακρο να αξιοποιηθούν, το ελληνικό ΥΠΕΞ οφείλει πλέον να ανταποκριθεί στο ιστορικό της καθήκον. Το ιστορικό βάρος είναι τόσο μεγάλο, που είναι ντροπή πλέον να χρονοτριβεί κανείς».
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 18.2.2020

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε