ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Νίκος Ηγουμενίδης στους δημάρχους του Ν. Ηρακλείου : Το Υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να απαξιώσει τον ΦιλόΔημο

 

Επιστολή Νίκου Ηγουμενίδη στους δημάρχους του Ηρακλείου για τα έργα του «Φιλόδημου»

 

Προς τους κ.κ. Δημάρχους:

 

-Αρχανών-Αστερουσίων

-Βιάννου

-Γόρτυνας

-Ηρακλείου

-Μαλεβιζίου

-Μινώα-Πεδιάδος

-Φαιστού

-Χερσονήσου

 

Αθήνα, 15 Δεκ 2019

 

 

Θέμα: Απρόσκοπτη συνέχιση όλων των έργων του Φιλόδημου που αφορούν το Νομό Ηρακλείου

 

Αξιότιμοι δήμαρχοι,

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» έχει εμπράκτως αποδειχθεί ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα θετική επίδραση για το Νομό Ηρακλείου και για τις τοπικές κοινωνίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Τα τρία τελευταία χρόνια, χάρη και στις ίδιες τις ενέργειες των δημοτικών αρχών, έργα πραγματικής κοινωνικής αποτελεσματικότητας μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης και με ορατά ήδη αποτελέσματα.

Εμβληματικό παράδειγμα το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου – πολλά τμήματα του οποίου έχουν σήμερα ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Ένα έργο που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο «Φιλόδημο» και σε ένα καλά ολοκληρωμένο και μελετημένο χρηματοδοτικό σχήμα, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο και τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

Αντίστοιχα έργα, μικρά ή μεγάλα, έχουμε σε όλους τους δήμους του Νομού Ηρακλείου. Δηλαδή, έργα κοινωνικής σημασίας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος που εντάχθηκαν στον «Φιλόδημο».

Δυστυχώς, σήμερα αποδεικνύεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών βάζει στο στόχαστρο το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Κατά την πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στην επίκαιρη ερώτηση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι προθέσεις του σημερινού Υπουργείου και μάλιστα χωρίς καμία πρόθεση υπαναχώρησης (Πρακτικά Ολομέλειας Βουλής, 12 Δεκ 2019).

Με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης το Πρόγραμμα ουσιαστικά καταργείται και ετοιμάζεται μια νέα νομοθετική παρέμβαση που θα το αντικαταστήσει, χωρίς να εξηγείται επαρκώς ο λόγος για τον οποίο καταργείται ένα πετυχημένο πρόγραμμα και μάλιστα για να αντικατασταθεί με ένα αντίστοιχο με παρεμφερείς δανειακούς όρους.

Είμαι υποχρεωμένος να τονίσω σήμερα ότι παρά την προσπάθεια επικοινωνιακών εντυπώσεων, δεν τίθεται επί του πραγματικού κανένα ζήτημα αμφισβήτησης της χρηματοδότησης. Τα διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι μεγαλύτερα από το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού των έργων που έχουν ενταχθεί και έχουμε συνολικά στην επικράτεια 1,235 δισεκατομμύρια ευρώ εντάξεις έργων που αντιστοιχούν σε 502 έργα, εκ των οποίων τα 170 έργα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Αντιθέτως, αυτό που υπάρχει είναι μια σκόπιμη επιχείρηση απαξίωσης του προγράμματος και κατ’ επέκταση και των έργων που έχουν ενταχθεί.

Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζουν από πρώτο χέρι όλες τις παραμέτρους του προγράμματος και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας ενός προγράμματος που μέχρι σήμερα ουδέποτε αμφισβητήθηκε διότι πολύ απλά και λειτουργεί αποτελεσματικά και εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, αλλά με όχημα όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας και με γνώμονα την αρχή της εμπιστοσύνης και της αναγκαίας συνέχισης όλων των έργων, θα ήθελα να ζητήσω όλο το επόμενο διάστημα, εκτός από την επιβεβλημένη εγρήγορση για κάθε έργο, να θέσετε υπόψη μου οποιοδήποτε τυχόν ζήτημα καθυστέρησης ή εμπλοκής που να αφορά τα έργα του «Φιλόδημου» που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να τεθεί σε κίνδυνο κανένα έργο.

Όλες οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν εκ μέρους του Υπουργείου χωρίς γραφειοκρατικά προσχήματα, με ταχύτητα και με όρους διαφάνειας.

Ζητούμενο σήμερα να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση και υλοποίηση όλων των έργων του «Φιλόδημου» που αφορούν το Νομό Ηρακλείου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε