ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκος Ηγουμενίδης προς ΝΔ: Μην εργαλειοποιείτε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής και στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Την άποψη ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και σε όλους τους τόνους ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την τοποθέτηση του στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που ψηφίζεται απόψε το βράδυ στη Βουλή.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον «συγχρονισμό του βηματισμού μέσων μαζικής ενημέρωσης με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών» και ταυτόχρονα «στην συντονισμένη προσπάθεια να περαστεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες».
Παράλληλα, μίλησε για την ανειλικρινή στάση της Νέας Δημοκρατίας και για την προσπάθεια της να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις απέναντι στους απόδημους Έλληνες:
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μαζί με τα ψεύτικα τα βιογραφικά –και, ω του θαύματος, ψεύτικο βιογραφικό του ανθρώπου που είχε το χαρτοφυλάκιο για τους απόδημους Έλληνες! Αυτά τα ψεύτικα λόγια οφείλουν να καταδικαστούν και να τελειώσουμε οριστικά με αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας και στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης και για την διαχρονική στάση της Νέας Δημοκρατίας να μην προωθήσει την ψήφο των αποδήμων, τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης:
«Κι εγώ σας απαντάω ευθέως, κύριε Βελόπουλε, και σε όλους εσάς. Η αλήθεια είναι ότι το Κόμμα σας, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – κομμάτι από τη σάρκα της Νέας Δημοκρατίας, αίμα από το αίμα της Νέας Δημοκρατίας είναι και η Ελληνική Λύση- ουδέποτε θέλησε να κατοχυρώσει το δικαίωμα που ήταν υπερώριμο και προβλεπόταν ήδη από το Σύνταγμα του ’75».
Επιπλέον, ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να δούμε τη σημερινή συζήτηση «ξεκομμένη» από όλη την πολιτική πραγματικότητα που δρομολογήθηκε από το 2015 και μετά, όπως το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα προοδευτικά νομοσχέδια κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τις ιστορικές πρωτοβουλίες στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, την απάλειψη της ουσιαστικής διάταξης για την ευθύνη των Υπουργών, τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.
«Αυτή ήταν η πολιτική πραγματικότητα που δρομολογήθηκε. Σε αυτή την πραγματικότητα που εκφράζει τις επιταγές της κοινωνίας που επιθυμούσε και επιθυμεί επιτέλους να πάμε μπροστά, σε αυτή την πραγματικότητα, σε αυτό το κάλεσμα, σε αυτή την απαίτηση της κοινωνίας, ήρθε και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι για τους απόδημους Έλληνες», παρατήρησε ο ίδιος για τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κοινωνική πραγματικότητα των δεκάδων χιλιάδων νέων που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα, για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον και αξιοπρεπέστερες συνθήκες ζωής – διάσταση που αφορά άμεσα το σημερινό νομοσχέδιο – ρωτώντας για την στάση της Νέας Δημοκρατίας:
«Ποιος εξέθρεψε τη «μεταπτυχιίτιδα» και εν γένει το κυνήγι προσόντων μετά το πτυχίο για να βρει κάποιος δουλειά; Ποιες εκπαιδευτικές πολιτικές υποβάθμισαν τα πτυχία των νέων επιστημόνων; Πότε και πώς ενδιαφέρθηκαν για τη νεολαία που ερωτεύεται, για τη νεολαία που θέλει να δουλέψει, για τη νεολαία που θέλει να κάνει οικογένεια, για τη νεολαία που θέλει να ζήσει όλη τη ζωή και όχι μόνο αυτό που της επιτρέπουν οι παιδονόμοι της εξουσίας; Εκτός από το τείχος που για δεκαετίες όρθωσε η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της για να βαράει το κεφάλι της, τι άλλο έκαναν, τι προσέφεραν σε αυτή τη νεολαία;»
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «η κατοχύρωση του δικαιώματος της φωνής, του δικαιώματος της ψήφου και του αυτοτελούς δικαιώματος του εκλέγεσθαι των αποδήμων Ελλήνων, αυτή η κατοχύρωση μέσα από διαφανή, αδιάβλητη διαδικασία και με σεβασμό στο Σύνταγμα, έχει πρώτα από όλα να κάνει με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 11.12.2019
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΣΤ΄
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».
………………………………………………………………………………
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Τον λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ηγουμενίδης ξεκινάει τον μαραθώνιο με τα πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συγχρονίζοντας τον βηματισμό τους τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών ουσιαστικά καλύπτουν το θέμα που συζητάμε με τους εξής τίτλους: «Ψήφος αποδήμων: Αλλαγή της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ», «Ψήφος αποδήμων: Όλοι μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία. Όλοι μαζί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ», «Ψήφος αποδήμων: Όλοι μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ χώρια».
Όλο αυτό το κλίμα δεν μπορώ να το αντιληφθώ διαφορετικά, παρά σα μια συντονισμένη προσπάθεια να περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες. Και αν, κατά τη γνώμη μου, ούτε ο Υπουργός ούτε οι ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία δημοσιογράφοι δεν έχουν ανάγκη της διάψευσης, το ξέρουν πολύ καλά ότι ψεύδονται. Ωστόσο, θα ήθελα σε αυτό το θέμα να σταθώ στην ομιλία μου.
Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν τέσσερα-πέντε πραγματάκια που πρέπει να επισημανθούν.
Πρώτον, δεν μπορούμε να δούμε τη σημερινή συζήτηση «ξεκομμένη» από όλη την πολιτική πραγματικότητα του τελευταίου διαστήματος, όπως το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα βήματα στη διεκδίκησή τους, τα προοδευτικά νομοσχέδια κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, οι ιστορικές πρωτοβουλίες στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, η απάλειψη της ουσιαστικής διάταξης για την ευθύνη των Υπουργών, η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.
Αυτή ήταν η πολιτική πραγματικότητα που δρομολογήθηκε. Σε αυτή την πραγματικότητα που εκφράζει τις επιταγές της κοινωνίας που επιθυμούσε και επιθυμεί επιτέλους να πάμε μπροστά, σε αυτή την πραγματικότητα, σε αυτό το κάλεσμα, σε αυτή την απαίτηση της κοινωνίας, ήρθε και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι για τους απόδημους Έλληνες.
Δεύτερον, πέρα από την πολιτική πραγματικότητα, βιώνουμε μια κοινωνική πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οποία είναι η αμείλικτη πραγματικότητα της κρίσης, που επίσης δεν φωτίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η οποία ωστόσο κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ψήφου των αποδήμων. Αναφέρομαι στους δεκάδες χιλιάδες νέους που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα, για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον και αξιοπρεπέστερες συνθήκες ζωής.
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συγκινητική, συναισθηματική προσέγγιση της εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας. Διερωτώμαι όμως: Ποιος εξέθρεψε τη «μεταπτυχιίτιδα» και εν γένει το κυνήγι προσόντων μετά το πτυχίο για να βρει κάποιος δουλειά; Ποιες εκπαιδευτικές πολιτικές υποβάθμισαν τα πτυχία των νέων επιστημόνων; Πότε και πώς ενδιαφέρθηκαν για τη νεολαία που ερωτεύεται, για τη νεολαία που θέλει να δουλέψει, για τη νεολαία που θέλει να κάνει οικογένεια, για τη νεολαία που θέλει να ζήσει όλη τη ζωή και όχι μόνο αυτό που της επιτρέπουν οι παιδονόμοι της εξουσίας; Εκτός από το τείχος που για δεκαετίες όρθωσε η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της για να βαράει το κεφάλι της, τι άλλο έκαναν, τι προσέφεραν σε αυτή τη νεολαία;
Τρίτο θέμα. Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιήσουμε την ψήφο των αποδήμων. Λέει ο Αρχηγός της Ελληνικής λύσης ότι ψάχνουμε αφορμή να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Αλήθεια; Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να το κατοχυρώσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος; Γι’ αυτό, αν το θέλετε, δεν προτείναμε –επιτρέψτε μου την έκφραση- τότε που είχαμε την πλειοψηφία στη Βουλή δικό μας νομοσχέδιο ή δική μας επιτροπή, αλλά παραπέμψαμε το θέμα σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, με συμμετοχή ειδικών;
Κι εγώ σας απαντάω ευθέως, κύριε Βελόπουλε, και σε όλους εσάς. Η αλήθεια είναι ότι το Κόμμα σας, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κομμάτι από τη σάρκα της Νέας Δημοκρατίας, αίμα από το αίμα της Νέας Δημοκρατίας είναι και η Ελληνική Λύση, ουδέποτε θέλησε να κατοχυρώσει το δικαίωμα που ήταν υπερώριμο και προβλεπόταν ήδη από το Σύνταγμα του ’75.
Κύριοι Υπουργοί, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μαζί με τα ψεύτικα τα βιογραφικά –και, ω του θαύματος, ψεύτικο βιογραφικό του ανθρώπου που είχε το χαρτοφυλάκιο για τους απόδημους Έλληνες- έλεος! Αυτά τα ψεύτικα λόγια οφείλουν να καταδικαστούν και να τελειώσουμε οριστικά με αυτά.
Νομίζω ότι η κατοχύρωση του δικαιώματος της φωνής, του δικαιώματος της ψήφου και του αυτοτελούς δικαιώματος του εκλέγεσθαι των αποδήμων Ελλήνων, αυτή η κατοχύρωση μέσα από διαφανή, αδιάβλητη διαδικασία και με σεβασμό στο Σύνταγμα, έχει πρώτα από όλα να κάνει με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.