ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τις συνολικές ενισχύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών αποκλειστικά από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ιδιαίτερα θετική επίδραση για το Ηράκλειο και τις τοπικές κοινωνίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αποδεικνύεται πως κατέχει πλέον το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως αποτυπώνεται και στον επίσημο ιστότοπο του Προγράμματος Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη χρηματοδότηση έργων βασικών υποδομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης – με σημερινή ημερομηνία – οι Δήμοι του  Νομού Ηρακλείου  έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφέρει κανείς ότι από τα άνω των 50 εκ ευρώ, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ανάγκες της ύδρευσης-αποχέτευσης αφού κατανέμονονται αποκλειστικά σε αυτό τον τομέα και στο Νομό Ηρακλείου 34,52 εκ ευρώ για την ύδρευση – αποχέτευση, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και έργα που θα έπρεπε να είχαν χρηματοδοτηθεί εδώ και πολλά χρόνια.  

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν μόνο τις ενισχύσεις από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα προγράμματα του Υπουργείου. Αξίζει να επαναλάβουμε ότι  – σύμφωνα και με προηγούμενη ανακοίνωση μας στις αρχές του έτους –  ότι μόνο μέσα στο 2018 από το Υπουργείο Εσωτερικών τελικά «ξεκλειδώσαν» πάνω από 60 εκατομμύρια ενισχύσεις για τους δήμους του Νομού Ηρακλείου, χωρίς σε αυτά να υπολογίζουμε τα 12 εκατ. ευρώ που αναμένονται για το έργο της ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου.

Η ανταπόκριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και για τη συνέχιση των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια. Κυρίως, όμως, καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη για τα έργα και συνολικά τις δράσεις που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου», όπως προέκυψαν μέσω ενός συστηματικού διαλόγου ανάμεσα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με σημερινή ημερομηνία, τα ποσά που έχουν λάβει οι Δήμοι μόνο από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ έχουν ως εξής:

  • Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων -Προϋπολογισμός Έργων: 10.135.776,60 €
  • Δήμος Βιάννου – Προϋπολογισμός Έργων: 4.741.264,17 €
  • Δήμος Γόρτυνας – Προϋπολογισμός Έργων: 4.941.617,00 €
  • Δήμος Ηρακλείου Κρήτης – Προϋπολογισμός Έργων: 11.151.639,67 €
  • Δήμος Μαλεβιζίου – Προϋπολογισμός Έργων: 8.875.878,51 €
  • Δήμος Μινώα Πεδιάδας – Προϋπολογισμός Έργων: 1.954.902,69 €
  • Δήμος Φαιστού – Προϋπολογισμός Έργων: 3.579.369,25 €
  • Δήμος Χερσοννήσου – Προϋπολογισμός Έργων: 4.683.003,60 €
  • Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου – Προϋπολογισμός Έργων: 50.063.451,49 €

Πηγή: filodimos.ypes.gr/

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 6.5.2019

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε