ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, συμπολεμιστών τους, εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών, κατοίκων των οικισμών και συγγενών, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε στεφάνι σε Μάραθο και Μονή, τιμώντας τη μνήμη των δύο ηρώων, του Ηλία Τούλη και Νίκου Καβροχωριανού, που έπεσαν υπέρ της πατρίδας τις μέρες του Ιουλίου του ’74 στην Κύπρο.

2Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε το παρών στις καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των δύο Ηρώων Καταδρομέων ως ελάχιστο φόρο τιμής σε δύο αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής στον Μάραθο και στη Μονή επανήρθαν στη θύμηση πλευρές του αγώνα και της θυσίας των δύο Κρητικών.

Ο καταδρομέας Ηλίας Τούλης παρά τον τραυματισμό του συμμετείχε το 1974 στη μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας την 21η προς τη 22α Ιουλίου προς την Κύπρο, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας  για να αποκρούσουν την τουρκική εισβολή. Ο Ηλίας Τούλης ήταν ένας από τους καταδρομείς του ΝΟΡΑΤΛΑΣ που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά.

Ο Νικόλαος Καβροχωριανός, έφεδρος Λοχίας από τη Μονή Μαλεβιζίου, συμμετείχε κι εκείνος στις αποστολή “ΝΙΚΗ” με σκοπό την ενίσχυση των μαχόμενων δυνάμεων που πολεμούσαν τον Αττίλα στη Κύπρο, τον Ιούλη του 1974. Ο Νίκος Καβροχωριανός δεν γύρισε… Έμεινε εκεί, στο λόφο της Μακεδονίτισσας, μαζί με τους συντρόφους του που επέβαιναν στο Νοράτλας με κωδικό κλήσης “Νίκη-4” το οποίο και καταρρίφθηκε από φίλια πυρά ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Τ0 2016 τα οστά του επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μονή Μαλεβιζίου, μετά από 42 χρόνια μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

11 10 8 7 4 3

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε