ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κρήτη
Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο ζήτημα της ύδρευσης έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, λίγο πριν την λήξη της Γ΄ Συνόδου της ΙΖ΄ Βουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, φέρνοντας στη Βουλή αρκετά παραδείγματα από την Κρήτη και παίρνοντας θέση υπέρ μιας ενιαίας αρχής υπό ένα Υπουργείο, τασσόμενος ευθέως κατά της πολυδιάσπασης των αρμοδιότήτων και υπέρ ενός ενιαίου και αποτελεσματικού σχεδιασμού στο ευαίσθητο ζήτημα της ύδρευσης που αφορά άμεσα την Κρήτη και το Νομό Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, κατά την κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη για «ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του θέματος «ενέργεια και νερό» σε όλα τα νησιά, από την Κρήτη που είναι το μεγαλύτερο μέχρι το πιο μικρό νησί της πατρίδας μας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα από την Κρήτη ήταν και ο Αποσελέμης: «Φαραωνικό έργο, κάθε τρεις και λίγο και λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων το περίφημο πια χωριό Σφεντύλι βγαίνει στην επιφάνεια. Από αυτό το φαραωνικό έργο προβλεπόταν να παίρνει την ώρα 300 κυβικά νερό το Ηράκλειο της Κρήτης. Ο βιολογικός καθαρισμός του Ηρακλείου της Κρήτης κάθε ώρα πετάει στην θάλασσα 600 κυβικά νερό και με πέντε εκατομμύρια που θα βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων, τα 600 κυβικά θα γίνουν 1200 κυβικά νερό την ώρα. Γιατί δεν χρησιμοποιούνται στις γύρω από το Ηράκλειο εκτάσεις – αγροτικές περιοχές για άρδευση;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε επίσης το παράδειγμα από το Γάζι: «Ο Αλμυρός ποταμός του Γαζίου δύο μήνες το χρόνο, Δεκέμβριο – Ιανουάριο, βγάζει 100%, ασχέτως αν λέγεται αλμυρός, πόσιμο. Τον υπόλοιπο χρόνο νερό με πολύ χαμηλό κόστος επεξεργασίας για να γίνει πόσιμο, νερό που μπορεί να καλύψει τις εφταπλάσιες ανάγκες από τις ανάγκες του Ηρακλείου, πενταπλάσιες από τις ανάγκες της ανατολικής Κρήτης. Το ξαναλέω: Μόνο ένας υφάλμυρος ποταμός μπορεί να καλύψει τις πενταπλάσιες ανάγκες, από όσες έχει ανάγκη όλη η ανατολική Κρήτη, Ηράκλειο και Λασίθι. Τι γίνεται με όλα αυτά;», ρώτησε ο βουλευτής.
Αναφερόμενος και στο οροπέδιο του Λασιθίου, υπογράμμισε: «Και στο οροπέδιο του Λασιθίου υπάρχει πρόβλημα με την άρδευση. Πιο σοβαρό και από το πρόβλημα της άρδευσης, εγώ θεωρώ τον κλεισμό του χώνου. Ο χώνος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια τεράστια φυσική χοάνη στο οροπέδιο του Λασιθίου, από την οποία, ουσιαστικά, τροφοδοτούνται όλοι οι υπόγειοι υδροφορείς. Και με αυτό το έργο το οποίο ξεκίνησε για τον Αποσελέμη, ουσιαστικά αποκλείεται η περιοχή αυτή, αποκλείεται, δηλαδή, η φυσική απορροή των υδάτων και η τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων. Είναι εγκληματικό, που δεν πρέπει η Κυβέρνηση να του επιτρέψει να συνεχίσει».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξέφρασε την άποψη για μια ενιαία αρχή υπό ένα Υπουργείο στο ζήτημα της ύδρευσης: «Αν θέλουμε να καταλήξουμε κάπου και όχι σε μια ωραία έκθεση ιδεών ή παραβολή ωραίων εκθέσεων ιδεών να εισηγηθούμε για το ποιος θα το αποφασίζει. Θα είναι μια Αρχή. Υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος; Υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; Υπό το Υπουργείο Εσωτερικών; Μια Αρχή στην οποία θα υπάγονται όλες οι Αρχές και όσες Γραμματείες ή Διευθύνσεις των Υπουργείων έχουν σχέση με νερά. Και νομίζω ότι θα πρέπει στην επόμενη συζήτησή μας για το τόσο σοβαρό θέμα να έχουμε μια Εισήγηση της Κυβέρνησης, να κρίνουμε, να συζητήσουμε, πάνω σε μια τέτοια απόφαση, της ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων».
Στην εκτενή παρέμβαση του ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στον ενιαίο σχεδιασμό μακριά από αποσπασματικές λύσεις και τον λαϊκισμό: «Χρειάζεται να βγούμε και να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο, ακριβώς για να μην υπάρχει μια υπόκλιση στον λαϊκισμό ή σε θέσεις που ενδεχομένως να «χαϊδεύουν» τα αυτιά κάποιων ανθρώπων, αλλά που ουσιαστικά δεν θα λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του θέματος «ενέργεια και νερό» σε όλα τα νησιά, από την Κρήτη που είναι το μεγαλύτερο μέχρι το πιο μικρό νησί της πατρίδας μας”.
Το Γραφείο Τύπου
Ηράκλειο, 18.7.2018