ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις, στη διακλάδωση Πατσιδών – Αρχανών, για τα αποκαλυπτήρια της στήλης με τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε.
Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε στεφάνι και έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
12«Κυρίες και κύριοι,
 
Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε αποτελεί μια κορυφαία πράξη Αντίστασης στον αγώνα των λαών ενάντια στον φασισμό.
 
Μέχρι και σήμερα,  ο μυθιστορηματικός και ταυτόχρονα άκρως αληθινός χαρακτήρας της απαγωγής γοητεύει, διδάσκει και συγκινεί.
 
Η τιμητική στήλη, εδώ στο ιστορικό σημείο της απαγωγής, φέρει – και δικαίως –  το όνομα κάθε ήρωα που η συμμετοχή του συνέβαλε  τελικά στο «τσάκισμα» του ηθικού των Γερμανών και στην οργή του Χίτλερ, και που αναπτέρωσε το φρόνημα των λαών που μάχονταν ενάντια στους Ναζί.
 
Σήμερα δεν τιμούμε το ίδιο το γεγονός, αλλά τα πρόσωπα πίσω από το γεγονός.
 
Το αστείρευτο πείσμα, η ισχυρή θέληση, η αποφασιστικότητα, η γενναιότητα, η χειρουργική ακρίβεια στην κατάστρωση του σχεδίου, η προσωπική και συλλογική υπέρβαση, αλλά και η ακλόνητη πίστη πως τίποτε δεν χαρίζεται και όλα κατακτιούνται με αγώνες, συνδέουν νοητά όλα τα πρόσωπα μεταξύ τους.
 
Η τιμητική στήλη είναι ιστορικός και ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι σ’ εκείνους τους ήρωες που πίστεψαν, τόλμησαν και διεκπεραίωσαν με επιτυχία το φαινομενικά ακατόρθωτο.
 
Η τιμητική αυτή στήλη ανήκει όμως και στους αναρίθμητους ανώνυμους Κρητικούς που με ρίσκο ζωής υποστήριξαν και συνέδραμαν στην ιστορική απαγωγή σε όλα τα στάδια μέχρι και την διαφυγή των απαγωγέων και του Στρατηγού Κράιπε στη Μέση Ανατολή.
 
Η τιμητική αυτή στήλη, γραμμένη τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ξεπερνά τα όρια της Κρήτης και αφορά κάθε ήρωα που δίνει τον αγώνα για μια Πατρίδα με ελευθερία, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία και δημοκρατία.
 
Σας ευχαριστώ.»
11 9 7 5 3 2
Το Γραφείο Τύπου
 
Ηράκλειο, 13.5.2018
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε