ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Με αφορμή την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα του 21ου αιώνα συμπυκνώνει σήμερα το ζωντανό αίτημα της ανάκτησης και υπεράσπισης της αξίας της εργασίας.

Η καταπολέμηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκονται σήμερα σε μια κομβική και κρίσιμη στιγμή.

Οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών δίνουν ένα πρώτο στίγμα μετά την αποτροπή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου περιθωριοποίησης του εργατικού κόσμου στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει εργαζόμενος που να μην καλύπτεται από συλλογική σύμβαση. Κάθε τι άλλο, είναι μαύρη εργασία, μαύρη σκλαβιά, παρανομία που δεν πρέπει να αναγνωρίζεται πουθενά.

Σε κάθε περίπτωση, οι θυσίες των εργαζομένων και του ζωντανού κόσμου της εργασίας δεν μπορούν να πάνε χαμένες. Η παρηκμασμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και η μικροκομματική σκοπιμότητα δεν χωράνε πια στο εργατικό κίνημα.

Ένα αντίστροφο μοντέλο ανάπτυξης, υπέρ του κόσμου της εργασίας, είναι το κύριο ζητούμενο και κύριο κεφάλαιο της μεταμνημονιακής ατζέντας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, εκεί που οι εργοδότες βάζουν λουκέτο επειδή «δε βγαίνουν», να έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη διαχείριση, συνεχίζοντας τη λειτουργία της όποιας επιχείρησης. Το κράτος οφείλει να στηρίξει, όπως μπορεί, κάθε τέτοια πρωτοβουλία εντάσσοντας της στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας που ειδικά στις συνθήκες κρίσης μπορεί να γεννήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.

Αυτοί οι στόχοι είναι που διατηρούν την σημερινή μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς επίκαιρη»

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 1.5.2018

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε