Ηράκλειο, 17 Απριλίου 2018

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Προτάσεις για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη

Κύριε Υπουργέ,

Σε μια περίοδο έντονης λειψυδρίας και εκτεταμένης ξηρασίας στην Κρήτη, με αυξημένο τον κίνδυνο πυρκαγιών, είναι επιβεβλημένο να εξαντληθούν και να ενισχυθούν όλα τα μέσα και οι δυνατότητες της προληπτικής πολιτικής πυροπροστασίας στο νησί.

Επιτρέψτε μου, στα πλαίσια έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και  εν όψει της νέας αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την επισήμανση των ακόλουθων κρίσιμων προτεραιοτήτων αλλά και προτάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση:

  1. Η διατήρηση στην Κρήτη του αριθμού των ελικοπτέρων της περυσινής χρονιάς, δηλαδή ενός πυροσβεστικού-κατασβεστικού ελικόπτερου, από 1 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου (περίοδος αυξημένων αναγκών), και 2 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, από 10 Αυγούστου μέχρι τέλος της περιόδου.
  2. Η δημιουργία σταθμού Δ΄ Τάξης στη Σητεία. Η δημιουργία του Σταθμού δεν έχει οικονομικό κόστος, αφού τα ζητήματα του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής είναι ήδη λυμένα, ενώ το κτιριακό πρόβλημα του σταθμού αντιμετωπίζεται από την Δημοτική αρχή του Δήμου Σητείας.
  3. Η άμεση αντιμετώπιση του οξυμένου κτιριακού προβλήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη. Έχει ήδη κατατεθεί η πρόταση, να παραχωρηθεί το υπάρχον κτίριο στο Δήμο Ηρακλείου (με εξαίρεση ένα γραφείο) και να παραχωρηθούν στην ΠΥ Κρήτης 6 στρέμματα στην 123 ΣΜ για την στέγαση τόσο της Περιφερειακής Διοίκησης όσον και της υπηρεσίας του Ν. Ηρακλείου. Σχετικά με το κόστος κατασκευής των κτιρίων της ΠΥ, υπάρχει η εμπειρία της λύσης των ανταλλάξιμων, που εφαρμόστηκε στα Χανιά. Παράλληλα με την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της ΠΥ, η προτεινόμενη λύση εξασφαλίζει πληρέστερη πυροσβεστική κάλυψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι του Ηρακλείου. Για την εφαρμογή της πρότασης, είναι προφανής η συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του Υπ. Εθνικής Άμυνας.
  4. Η εξέταση τυχόν «ενσωμάτωσης» του ΕΚΑΒ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η πρόταση αυτή έχει ήδη συμπεριληφθεί στην επίσημη Έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής σύμφωνα με την οποία αξίζει να μελετήσουμε συνέργειες Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πχ. Πυροσβεστική) με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και της Κεντρικής διοίκησης του ΕΚΑΒ. Θεωρώ ότι η πρόταση έχει ιδιαίτερη αξία, και αξίζει, πριν την τελική απόφαση, να ληφθούν υπ’ όψιν οι απόψεις όλων των συναρμόδιων υπουργείων, των συναρμόδιων υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων. Ίσως δεν είναι η λέξη «ενσωμάτωση» καταλληλότερη των λέξεων «συνεργασία» ή «συνέργεια». Το ουσιαστικό και σημαντικό είναι ότι στην πράξη, σε πολλές (ίσως στις περισσότερες) περιπτώσεις οι δυο υπηρεσίες δρουν από κοινού.
  5. Διατήρηση στην Κρήτη ενός ελικόπτερου ΕΚΑΒ-ΕΜΑΚ στο οποίο να επιτρέπεται να επιβιβάζονται και διασώστες. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει τις απαραίτητες συνέργειες (του σημείου 4) και λαμβάνει υπόψη την σημερινή πραγματικότητα όπου σε πολλές περιπτώσεις το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ φτάνει στο σημείο επέμβασης «αναμένοντας» τις δυνάμεις των ΕΜΑΚ. Είναι πραγματικότητα ότι προκειμένου οι δυνάμεις ΕΚΑΒ-ΕΜΑΚ να κινηθούν με το ίδιο μέσο πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα απίστευτο γραφειοκρατικό δίκτυο. Η παραπάνω πρόταση ενδεχομένως να πρέπει να εφαρμοστεί σε πανελλαδική κλίμακα και όχι μόνο για την Κρήτη, και σε συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και προστασίας του Πολίτη.
  6. Η χρέωση των διασώσεων των τουριστών σε όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Η υλοποίηση της πρότασης σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα για την κάλυψη, μέρους τουλάχιστον, των λειτουργικών αναγκών της ΠΥ. Ενδεχομένως να δούμε και για αντίστοιχες περιπτώσεις των Ελλήνων συμπολιτών μας την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραπάνω επισημάνσεις είναι καρπός συναντήσεων με τους αρμόδιους παράγοντες της Κρήτης, μεταξύ αυτών και με την Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης.

Με την ευκαιρία και την βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε την ουσία των παραπάνω, επιτρέψτε μου να επισημάνω και από τη δική μου πλευρά ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την επικράτεια, διαθέτει ένα σημαντικό στελεχιακό δυναμικό που επιτελεί αθόρυβα και αποτελεσματικά, ένα πολύ σημαντικό έργο.

Σας ευχαριστώ

Με εκτίμηση,

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε