ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στο συνέδριο της ΠΔΕ Κρήτης

16Σύντομη παρέμβαση για την «μετάβαση σ’ ένα σχολείο αξιών, έρευνας και πολιτισμού» έκανε στο συνέδριο της ΠΔΕ Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα εργασιών του συνεδρίου.

Στα πλαίσια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο 20ο και 56ο δημοτικό σχολείου Ηρακλείου, με θέμα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Σχέσεις και προοπτικές», ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι όλες οι αγωνίες και οι ενέργειες πρέπει να στοχεύουν από εδώ και πέρα «στην διαμόρφωση αφενός μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών με όπλα τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, και αφετέρου της κρίσιμης για τον τόπο μετάβασης από ένα σχολείο μετρήσιμων αποτελεσμάτων σ’ ένα σχολείο αξιών, έρευνας και πολιτισμού».

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Γάλλου κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ για την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο σχολείο και τον πολιτισμό, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Πιερ Μπουρντιέ έχει πει ότι το σχολείο και ο πολιτισμός είναι δύο επάλληλοι κύκλοι, όπου ο ένας αναπτύσσεται μέσα στον άλλο και τον τροφοδοτεί. Έχει πει ότι ο μαθητής που εισέρχεται μέσα στο σχολείο των εξετάσεων, των βαθμών, του ανταγωνισμού και του ενός και μοναδικού εγχειριδίου, μπαίνει αυτομάτως σε ένα πεδίο, οι νόρμες του οποίου ‘χαράσσουν δρομολόγια για τη σκέψη’ και παράλληλα παράγουν έξεις και διαθέσεις». Για να προσθέσει εν κατακλείδι ότι: «Και – ο ίδιος – έχει επίσης επισημάνει ότι από ένα σχολείο της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας και των βαθμών πρέπει να περάσουμε σε ένα σχολείο του πολιτισμού και της έρευνας».

189 8 3 2 5

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 21.4.2018

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε