ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση Νίκου Ηγουμενίδη  στη Βουλή για την παραλία του Κομμού

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με ερώτηση του στους αρμόδιους υπουργούς φέρνει στη Βουλή το θέμα της «ανάδειξης και προστασίας της παραλίας του Κομμού του Νομού Ηρακλείου». Στο κείμενο της ερώτησης του ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι πρόκειται για «παραλία με εξαιρετικό αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον», σημειώνοντας ότι η παραλία ανήκει σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura 2000 και σε κομβική περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta, προσθέτοντας τη σημασία της πρόσβασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Κομμού.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού σημειώνει ότι η περαιτέρω προστασία της παραλίας θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού της Κρήτης σε μια περιοχή με σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι η ανάδειξη και προστασία της παραλίας του κόλπου της Μεσαράς είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία.

Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η παραλία παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης, με απορρίμματα και παράνομα παραπήγματα να θέτουν σε κίνδυνο την προστατευόμενη περιοχή και ότι κατά το παρελθόν περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επισημάνει τον κίνδυνο φαινομένων εκτεταμένης διάβρωσης, αλλά και παρεμβάσεις επί της βραχόπλακας της παραλίας, καθώς και εργασίες εντός της ζώνης των θινών, υποβαθμίζοντας τον τόπο αναπαραγωγής της Caretta-caretta.

Με ερώτηση του στους αρμόδιους Υπουργούς ο Νίκος Ηγουμενίδης, μεταξύ άλλων, ρωτά για τα μέτρα καθαριότητας και προστασίας της παραλίας Κομμού, αλλά και ανάδειξης και αναδιαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου ώστε να είναι ανοιχτός και επισκέψιμος στο κοινό.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Εσωτερικών
  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Τουρισμού

 

Θέμα: «Ανάδειξη και προστασία της παραλίας του Κομμού του Νομού Ηρακλείου»

Στον κόλπο της Μεσαράς, 65 περίπου χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου, εκτείνεται η παραλία του Κομμού  – παραλία με εξαιρετικό αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Έχει σημασία ότι ο Κομμός, δηλαδή το επίνειο της Φαιστού, από την οποία απέχει 4 χιλιόμετρα, τοποθετείται στο ιστορικό μινωικό τρίγωνο που σχηματίζουν ο Κομμός με την Φαιστό και την Αγία Τριάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ανακτορικά κτίρια που ανακαλύφθηκαν στον Κομμό χρονολογούνται στην τελική ανακτορική περίοδο από το 1450 π.Χ. ως το 1300 π.Χ. και την μετανακτορική περίοδο, το 1300-1200 π.Χ., ενώ το σύμπλεγμα που ανακαλύφθηκε στην πόλη αποτελείται μεταξύ άλλων από ναό, πρυτανείο, αμφιθεατρικό κτίσμα και από αυλή με τέσσερις τετράγωνους βωμούς.

Όπως επίσης έχει σημασία ότι η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί σημαντικό τόπο ωοτοκίας για τις χελώνες Caretta-caretta. Την παραλία συνθέτουν, εκτός από το ιδιαίτερο γκρι χρώμα στην άμμο, τα αλμυρίκια, οι αμμοθίνες και τα ιδιαίτερα λευκά κρινάκια της άμμου που ανθίζουν στο τέλος του καλοκαιριού,.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η παραλία παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης, με απορρίμματα και παράνομα παραπήγματα να θέτουν σε κίνδυνο την προστατευόμενη περιοχή.

Επιπλέον, κατά το παρελθόν, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επισημάνει τον κίνδυνο φαινομένων εκτεταμένης διάβρωσης, αλλά και παρεμβάσεις επί της βραχόπλακας της παραλίας, καθώς και εργασίες εντός της ζώνης των θινών, υποβαθμίζοντας τον τόπο αναπαραγωγής της Caretta-caretta.

Σημειώνεται ότι σχετικά πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας μελέτες που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα την ακτομηχανική διερεύνηση αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών Καλαμακίου και Κομμού.

Επειδή η παραλία ανήκει σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura 2000 και αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.

Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού πρέπει να αναδειχθεί και να είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Επειδή η προστασία της παραλίας συμβάλλει και στην ενίσχυση του τουρισμού της Κρήτης σε μια περιοχή με σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.

Επειδή η ανάδειξη και προστασία της παραλίας του κόλπου της Μεσαράς είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την καθαριότητα και προστασία της παραλίας Κομμού, η οποία μάλιστα ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura;
  2. Ποια μέτρα λαμβάνονται για την ανάδειξη και αναδιαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να είναι ανοιχτός και επισκέψιμος στο κοινό;
  3. Ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta, αλλά και σχετικά με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις;
  4. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται και ποια η θέση του Υπουργείου για τις μελέτες που αφορούν το παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα την ακτομηχανική διερεύνηση αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτώνΚαλαμακίου και Κομμού;
  5. Με ποιο τρόπο το Υπουργείο Τουρισμού προβάλλει την παραλία του Κομμού μέσα από τον ΕΟΤ και τα προγράμματα ενίσχυσης του τουρισμού στη χώρα μας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ηγουμενίδης

 

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 27.3.2018

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε