«Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα,
υπάρχουν και τα τοπικά κρητικά προϊόντα»
Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Κομβικής σημασίας για την Κρήτη το «πάντρεμα» πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα. Το Παγκρήτιο Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων που ολοκληρώθηκε στο Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε «παντρεύει» με ουσιαστικό τρόπο τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Σήμερα διανύουμε μια εντυπωσιακά κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού, με αναμφισβήτητο γεγονός – εντός και εκτός Ελλάδας – την ισχυροποίηση της Κρήτης σε ιστορικά επίπεδα κρατήσεων και αφίξεων, πληροτήτων, διανυκτερεύσεων και εσόδων. Κόντρα στην προηγηθείσα μείωση των προ-κρατήσεων και των ισχυρών συνεχών πιέσεων, καταρτίστηκε σχέδιο και τουριστική στρατηγική, όχι μόνο για να μην υπάρξει πτώση – όπως κάποιοι προεξοφλούσαν- αλλά και για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του τουρισμού μας, αλλά και στην ενίσχυση του τόπου μας.
Στα πλαίσια της δομικής αλλαγής, δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή σύστασης ξεχωριστού Υπουργείου Τουρισμού, με ξεχωριστές αρμοδιότητες και με αυτόνομο χαρτοφυλάκιο και δυνατότητα άμεσης νομοθέτησης. Παράλληλα, μέσω της στρατηγικής άμβλυνσης της εποχικότητας επιχειρείται για πρώτη φορά – κόντρα σε μια προηγηθείσα αδράνεια που άφησε το κράτος χωρίς εργαλεία – όχι απλώς η διατήρηση της δυναμικής αλλά και η διασύνδεση αυτής της δυναμικής με την κοινωνική αποτελεσματικότητα και με τα πιο υγιή και ποιοτικά στοιχεία του τόπου, όπως η κρητική αγροδιατροφή.
Η στρατηγική επιλογή ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού είναι ο σωστός δρόμος. Σήμερα ξεκλειδώνονται με νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις μια σειρά από παραμέτρους για την εδραίωση του θεματικού τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός, ο αθλητικός, ο ιατρικός κλπ. Εδώ ακριβώς εντάσσεται η ενίσχυση του οινοτουρισμού, του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού, αλλά και η προώθηση συμφωνιών προβολής και αξιοποίησης αγροτικών προϊόντων της Κρήτης ως δομικό στοιχείο των διακοπών στην Κρήτη και με στόχο την προβολή της Κρήτης ως προορισμού όλο το χρόνο. Αρκετοί ξενοδόχοι σήμερα επιβεβαιώνουν ότι «άνοιξαν» πολύ νωρίτερα φέτος τα ξενοδοχεία τους ή πόσο αργά τα «έκλεισαν» την περασμένη χρονιά.
Στα πλαίσια αυτά αξιοσημείωτες είναι οι σχετικές προσπάθειες πχ, με το ελληνικό πρωινό, ενώ από την περσινή και φετινή εμπειρία του φόρουμ πηγάζει ότι «κλείστηκαν» και πήγαν καλά αρκετές συμφωνίες με ξενοδοχεία.
Σε κεντρικό επίπεδο, οι λεγόμενες συμφωνίες «εποχικότητας», μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, μπορούν το επόμενο διάστημα να μπουν αποφασιστικά στο τραπέζι με στόχο να συνδέσουν τα τοπικά προϊόντα παραγωγής με μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά ως αναγκαιότητα για τον «τουρισμό όλο τον χρόνο».
Ειδικά για την Κρήτη, οι ειδικές εδαφο-κλιματικές συνθήκες και η πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος προσδίδουν στα Κρητικά προϊόντα και στην κρητική διατροφή ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα και η σύνδεση με τη ντόπια παραγωγή είναι ένα μείζον ζήτημα που πρέπει να γίνει συνείδηση και των επιχειρήσεων και των τοπικών αρχών.
Το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η εμμονή σε μια επίμονη και σταθερή προληπτική πολιτική ώστε η τουριστική κατανάλωση να τροφοδοτεί κι άλλους τομείς, και κυρίως με την εγχώρια παραγωγή. Ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται, πρέπει να πούμε καθαρά είναι ότι πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχουν και τα τοπικά κρητικά προϊόντα.
*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου, συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ