ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για το ΕΚΑΒ και συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΑΒ
«Το ΕΚΑΒ, οργανικό κομμάτι του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν», σημείωσε εμφατικά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «Δομή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) στην Περιφέρεια».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για πολιτικές επιλογές και τις ευθύνες της ΝΔ, ο Νίκος Ηγουμενίδης εξήγησε ότι «οι πολιτικές επιλογές απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, απαξίωσης και του ΕΚΑΒ, ήταν πολιτικές επιλογές, οι οποίες οδήγησαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ στα όρια της λειτουργικής του κατάρρευσης». Ενώ για τη σημερινή εικόνα ανέδειξε τον θετικό απολογισμό της σημερινής διοίκησης του ΕΚΑΒ τα τελευταία 3 χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Κυβερνάμε τρία χρόνια. Σε αυτά τα τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο Διοικητής του ΕΚΑΒ μία προσπάθεια – με τα στοιχεία που μας δόθηκαν και εγγράφως για τους αναζητούντες γραπτές αποδείξεις – που κάλυψε το 90% των απωλειών που είχαμε το 2010 – 2014».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι τα πρώτα εύσημα για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ ανήκουν στο προσωπικό. «Πρέπει να «φύγουν» από τη Βουλή αυτά τα εύσημα προς το προσωπικό που υπερέβαλλε και εξακολουθεί να υπερβάλλει εαυτόν, για να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί», υπογράμμισε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου.
Σχετικά με το προσωπικό του ΕΚΑΒ προσέθεσε ότι «πέρα και πίσω από τους αριθμούς βρίσκεται ένα προσωπικό κουρασμένο, ένα προσωπικό περασμένο, ένα προσωπικό που, πραγματικά, υπερέβαλλε. Το πιστεύω πραγματικά και δεν το λέω για να «χαϊδέψω αυτιά», που, ενδεχομένως, θα παρακολουθούν τη συζήτησή μας».
Σε σχέση με τον σχεδιασμό για το ΕΚΑΒ, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι δεν πρέπει να έχει τις δογματικές αγκυλώσεις στο παρελθόν, τις υποχωρήσεις σε αγκυλώσεις, που εκφράζονται, πρώτα απ’ όλα και κυρίως, από την εργατική γραφειοκρατία, από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που κινείται και δρα στον υγειονομικό χώρο. Και συμπλήρωσε ότι επίσης «εκείνο που δεν πρέπει να έχει ο σχεδιασμός, είναι τα τοπικά ρουσφετολογικά κίνητρα, τα οποία, όπως είπα και πριν, αλλά το επαναλαμβάνω για να το υπογραμμίσω, είναι ό,τι πιο σιχαμένο, ότι πιο σάπιο, ό,τι πιο αηδιαστικό έχει «γεννήσει» η πολιτική ιστορία και η πολιτική πορεία αυτού του τόπου».
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης, την προηγούμενη ημέρα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β., κ. Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, εκτενώς η δομή του ΕΚΑΒ στην Κρήτη, το οργανόγραμμα και ο εξορθολογισμός του, οι επικείμενες προσλήψεις σε προσωπικό, ο κρίσιμος αριθμός προσλήψεων που προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα νέα ασθενοφόρα που έφθασαν στην Κρήτη και η λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» που αποτελεί κομβική πύλη εισόδου στη χώρα μας με αριθμό ρεκόρ τουριστών.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.20΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημητρίου Γάκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Δομή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) στην Περιφέρεια.
Τα μέλη της Επιτροπής έχει κληθεί να ενημερώσει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β., κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Οφείλω να ομολογήσω ότι, η εντύπωση που μου δημιούργησαν οι συνάδελφοι της Ν.Δ. που προηγήθηκαν είναι ότι, «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν διέκοψα κανέναν κ. συνάδελφε. Κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ πολύ.
(Θόρυβος στην αίθουσα)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Θα κάνουμε και κριτική και θα ζητήσουμε και στοιχεία. Η Δημοκρατία αυτό επιβάλει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι επιβάλει η Δημοκρατία; Να παίρνετε τον λόγο και λέτε ό,τι θέλετε. Σας παρακαλώ πολύ. Σας απεύθυνε κανένας τον λόγο;
Παρακαλώ, κ. Ηγουμενίδη, συνεχίστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΕΚΑΒ, οργανικό κομμάτι του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν. Πολιτικές επιλογές απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, απαξίωσης και του ΕΚΑΒ. Ήταν πολιτικές επιλογές, οι οποίες οδήγησαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης.
Περίμενα από τους προλαλήσαντες συναδέλφους που ανήκουν στα κόμματα που κυβερνούσαν πριν από εμάς, τουλάχιστον, ένα συγγνώμη προς τον Ελληνικό λαό, διότι, κακά τα ψέματα, ο ασθενής και έχων ανάγκη υπηρεσιών υγείας θα φτάσει στη δομή της υγείας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Με αυτή την έννοια, τα όρια της κατάρρευσης, στα οποία οδηγήθηκε το ΕΚΑΒ, δεν φαίνονται τόσο, όσο φαίνονται, ενδεχομένως, οι αδυναμίες και οι ανεπάρκειες ενός νοσοκομείου ή ενός Κέντρου Υγείας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εφόσον θέλετε τεκμηρίωση, δεν είναι λίγες οι φορές που οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων, όχι για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων.
Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι προβολείς της δημοσιότητας «φώτισαν» διάφορα μεταφορικά μέσα, με έναν τρόπο που, προσωπικά, προσβάλλει την ηθική μου, προσβάλλει την κουλτούρα μου, προσβάλλει τον πολιτισμό μου, αλλά είμαι σίγουρος, ότι προσβάλει τον πολιτισμό όλων μας.
Το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι ότι, ακριβώς, κυβερνάμε τρία χρόνια. Σε αυτά τα τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο Διοικητής του ΕΚΑΒ μία προσπάθεια, με τα στοιχεία που μας δόθηκαν και εγγράφως για τους αναζητούντες γραπτές αποδείξεις, που κάλυψε το 90% των απωλειών που είχαμε το 2010 – 2014. Για να δούμε που έφθασε ο χαλασμός. Γι’ αυτό λέω να ζητήσετε μία συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε καταφέρει στην τριετία να αναπληρώσουμε τις απώλειες του 2000 με 2014.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι τα πρώτα εύσημα για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, με όλες του τις αδυναμίες, ανήκουν στο προσωπικό. Πρέπει να «φύγουν» από τη Βουλή αυτά τα εύσημα προς το προσωπικό που υπερέβαλλε και εξακολουθεί να υπερβάλλει εαυτόν, για να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί. Δηλαδή, να μπορεί ένας άνθρωπος, που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας, να μετακινείται προς τη Δομή Υγείας με τους όρους που επιβάλλει ο πολιτισμός μας, με συνθήκες αξιοπρέπειας και με συνθήκες της μέγιστης δυνατής ασφάλειας για την υγεία του.
Υπ’ αυτήν την έννοια, πέρα και πίσω από τους αριθμούς, πέρα και πίσω από τα δέκα που δουλεύουν εδώ, ή τα 50 που υπολείπονται εκεί, βρίσκεται ένα προσωπικό κουρασμένο, ένα προσωπικό περασμένο, ένα προσωπικό που, πραγματικά, υπερέβαλλε. Το πιστεύω πραγματικά και δεν το λέω για να «χαϊδέψω αυτιά», που, ενδεχομένως, θα παρακολουθούν τη συζήτησή μας.
Βρίσκονται διαλυμένες οικογένειες, βρίσκονται άνθρωποι που δεν τους εξυπηρετήσατε γιατί δεν ήταν οι «ημέτεροι» σας, για να τους μετακινήσετε με ρουσφετολογικούς σχεδιασμούς. Αυτές τις ανάγκες του προσωπικού, πέρα από την προσπάθεια που έκανε η Διοίκηση να τους βοηθήσει, αυτές τις προσπάθειες προσπάθησε να τις εξυπηρετήσει χωρίς μεροληψία, χωρίς ρουσφετολογικό σχεδιασμό. Δηλαδή, ό,τι πιο σιχαμένο έχει «γεννήσει» ο πολιτικός βίος αυτού του τόπου.
Νομίζω ότι αυτή η αντικειμενικότητα και η δικαιοσύνη που έδειξε η Διοίκηση εκτιμάται από το προσωπικό. Προκαλώ οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή τη Διοίκηση που έβαλε στο ΕΚΑΒ και έχει αντίθετα στοιχεία να τα καταθέσει.
Υπ’ αυτή την έννοια, πέρα από τα εύσημα στο προσωπικό, νομίζω ότι αξίζει, κύριε Πρόεδρε, να σταθούμε και εμείς στα εύσημα στη Διοίκηση. Προσωπικά, κατά τη γνώμη μου, στον κ. Καρακατσιανόπουλο για την προσπάθεια που καταβάλλει.
Σε σχέση με τον σχεδιασμό, τι δεν πρέπει να έχει: Δεν πρέπει να έχει, κατά τη γνώμη μου, τις δογματικές αγκυλώσεις στο παρελθόν. Δεν πρέπει να έχει, κατά τη γνώμη μου, υποχωρήσεις σε αγκυλώσεις, που εκφράζονται, πρώτα απ’ όλα και κυρίως, από την εργατική γραφειοκρατία, από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που κινείται και δρα στον υγειονομικό χώρο.
Το τρίτο στοιχείο, που δεν πρέπει να έχει ο σχεδιασμός, είναι τα τοπικά ρουσφετολογικά κίνητρα, τα οποία, όπως είπα και πριν, αλλά το επαναλαμβάνω για να το υπογραμμίσω, είναι ό,τι πιο σιχαμένο, ότι πιο σάπιο, ό,τι πιο αηδιαστικό έχει «γεννήσει» η πολιτική ιστορία και η πολιτική πορεία αυτού του τόπου.
Στο σχεδιασμό, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συμπεριληφθούν και να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Περιφέρειας με βάση το Χάρτη Υγείας.
Στο σχεδιασμό πρέπει να υπάρχει μία, κατά περίπτωση, ευελιξία, έτσι ώστε να μπορούν, πέρα από τους κανόνες που θα πρέπει να είναι σαφείς σε όλη την επικράτεια, για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιώντας και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας των Νοσοκομείων. Θα πρέπει να δούμε πώς, κατά περίπτωση, θα μπορούμε να εξασφαλίζουμε την ασφαλέστερη και αξιοπρεπέστερη μετακίνηση των αρρώστων.
Τέλος, στο σχεδιασμό, δεν μπορεί παρά να συμμετέχει και το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών. Υπ’ αυτήν την έννοια, νομίζω ότι, πέρα από την πληρότητα ή μη, γιατί ακούστηκαν κάποιες ενστάσεις, τις οποίες δεν συμμερίζομαι στη σημερινή συζήτηση, θα πρέπει ή η Επιτροπή Περιφερειών, ή η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να παρέμβει για το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και με την παρουσία των Υπουργών, όχι μόνο με το Διοικητή του ΕΚΑΒ. Δεν είναι μόνο θέμα του κ. Καρακατσιανόπουλου. Νομίζω ότι θα πρέπει να παρέμβετε, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε μια τέτοια συζήτηση.