ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Κατάθεση δύο επικαίρων ερωτήσεων από τον Νίκο Ηγουμενίδη

Στη Βουλή οι υδάτινοι πόροι του Νομού Ηρακλείου και η διαφύλαξη της κάρτας ανεργίας μακροχρόνια ανέργων

 

Δύο επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής του Ν.Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, φέρνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο το ζήτημα της αξιοοποίησης των υδάτινων πόρων του Ηρακλείου, όσο και ένα κοινωνικό ζήτημα, αυτό της διαφύλαξης της κάρτας ανεργίας μακροχρόνια ανέργων .

Όσον αφορά την πρώτη επίκαιρη ερώτηση έχει τον τίτλο “αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και υλοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων στο Νομό Ηρακλείου”, και απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο κείμενο της σχετικής ερώτησης τονίζεται ότι «πάνω από 50 έργα – μικρά ή μεγάλα– που αφορούν σε υδάτινους πόρους του Ηρακλείου βρίσκονται κατατεθειμένα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» και ότι «η αξιολόγηση, προτεραιοποίηση, ωρίμανση και η εύρεση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων αποτελούν σημεία-κλειδιά για το αμέσως επόμενο διάστημα».

Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου σημειώνει προς τον αρμόδιο Υπουργό: «Ενδεικτικά, αλλά και από άποψη βαρύτητας, από την ανατολή προς τη δύση του Νομού Ηρακλείου έχουμε το φράγμα των Αμιρών στη Βιάννο, το φράγμα του Ληθαίου ποταμού στη Γόρτυνα, την παρέμβαση στον Πλατύ ποταμό και τη διευκόλυνση του φράγματος της Φανερωμένης, το φράγμα-λιμενοδεξαμενή στη νότια περιοχή του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας στην περιοχή της Γαρίπας”.

Ειδικά για το φράγμα στο Πλατύ, ο Νίκος Ηγουμενίδης επισημαίνει ότι μετά από πολυετή καθυστέρηση και με τις ευθύνες να βαραίνουν τις παλιότερες ηγεσίες του Υπουργείου, σήμερα  έχουμε στα χέρια μας την έγκριση της γεωλογικής μελέτης, της οριστικής συγκοινωνιακής μελέτης, της οριστικής υδραυλικής μελέτης (φράγματος και αγωγού μεταφοράς), των τευχών δημοπράτησης και της μελέτης οικονομικής σκοπιμότητας (αφορούν την προμελέτη και την οριστική μελέτη φράγματος στο Πλατύ και την οριστική μελέτη αγωγού μεταφοράς νερού στη Μεσαρά).

Όσον αφορά την δεύτερη επίκαιρη ερώτηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης απευθύνεται στην κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την άμεση επίλυση ζητήματος που αφορά μακροχρόνια ανέργους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, για λόγους λαθεμένης ενημέρωσης, σε αρκετές περιπτώσεις και με ευθύνη του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι, που ενώ ανήκουν αποδεδειγμένα στην κατηγορία αυτή, δεν κατέθεσαν εγκαίρως την απαιτούμενη βεβαίωση στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να απεντάσσονται από την κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει την ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος και ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών μάλιστα, δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να συμπληρώσει εκ νέου αίτηση για έκδοση νέας κάρτας, με ρίσκο να μην αναγνωρίζονται οι ίδιοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργοι -παρόλο που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα πάνω από δώδεκα μήνες και αρκετοί μάλιστα για πολλά έτη-  ή να περιμένει μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Οι δύο επίκαιρες ερωτήσεις του Νίκου Ηγουμενίδη είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν αυτή την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018.

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 29.1.2018

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε