Ο Νίκος Ηγουμενίδης με επιστολή-άρθρο του προς τον διευθυντή της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» επισημαίνει κρίσιμες πλευρές για το υπό επεξεργασία σχέδιο μακράς πνοής για την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “η αριστερά, απαλλαγμένη στο σχεδιασμό της από τις καταστροφικές αντιλήψεις του παρελθόντος, όπου κυριάρχησε το «ρουσφέτι» και το «ξεπούλημα» μιας «ανυπεράσπιστης» περιουσίας, μπορεί να συμβάλλει και στην επεξεργασία αλλά κυρίως στην υλοποίηση ενός σχεδίου μακράς πνοής για την Σχολή και ευρύτερα για την περιοχή και τον πρωτογενή τομέα”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής όπως δημοσιεύτηκε σε ρεπορτάζ στο χθεσινό φύλλο (7.1.2018) της “Νέας Κρήτης”:
Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας σας για την Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς, επιτρέψτε μου ορισμένες παρατηρήσεις.
Έχει ξεκινήσει μια αξιόλογη συζήτηση για την Σχολή, με πολύ πρόσφατη την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο την 21η Δεκεμβρίου 2017 με τίτλο «Δύο Υπουργεία ένας στόχος: Αγροτική Ανάπτυξη με Έρευνα-Καινοτομία-Κατάρτιση», όπου αναδείχτηκαν οι δυνατότητες της Σχολής με άξονα την εφαρμοσμένη έρευνα, τις καινοτόμες προσεγγίσεις και την κατάρτιση του αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού.
Η συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς, προφανώς δεν έκλεισε με την εκδήλωση αυτή. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι εν όψει και της νέας χρονιάς, εκείνο που προέχει το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η κατάρτιση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής.
Στον τομέα της εκπαίδευσης έχουν ανοίξει μια σειρά από θέματα. Εδώ είναι οι δυνατότητες λειτουργίας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για Επαγγελματικό Λύκειο (αγροτικό ΕΠΑΛ, τμήμα του ΕΠΑΛ Μοιρών), για Μεταλυκειακό Έτος Σπουδών – Τάξη Μαθητείας (αξιοποιώντας για την εκπαίδευση των νέων αγροτών, το σύνολο της περιουσίας της σχολής), και για το Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς φοίτησης, σύμφωνα με αντίστοιχα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα, από τις επανειλημμένες επισκέψεις στη Σχολή, τις εκτενείς συζητήσεις με τους ανθρώπους της ίδιας της Σχολής, καταξιωμένους επιστήμονες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υγιείς ομάδες παραγωγών που νοιάζονται τη Σχολή, έχουν αναδειχθεί μια σειρά από θέματα. Μεταξύ αυτών, η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων, οι δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης της Σχολής, η αξιοποίηση των Κοιν.Σ.Επ. αγροτών όπως «οι Μελίτακες» του Πύργου, και βέβαια η αξιοποίηση και προστασία από κάθε επιβουλή των εκτάσεων της Σχολής.
Σχετικά με τον ρόλο των Υπουργείων, είναι κοινός τόπος ότι χρειάζονται και υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες ανάμεσα στα δύο συναρμόδια Υπουργεία – Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας. Σε μια εποχή όμως που η έρευνα και η επιστήμη είναι το κλειδί για τις επόμενες γενιές, είναι κρίσιμο ο εκπαιδευτικός και ερευνητικός ρόλος της σχολής να μην περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας στο παρόν και το μέλλον της Σχολής δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραγκωνιστεί.
Όχι μόνο τοπικά αλλά και Πανελλήνια, ο ρόλος της Σχολής στον πρωτογενή τομέα οφείλει να είναι αλληλένδετος με έναν άρτια εκπαιδευτικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό ρόλο και χαρακτήρα.
Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι της Μεσαράς βίωσαν επανειλημμένα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την εγκατάλειψη, την απαξίωση, την αδιαφορία. Από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρέθηκε ούτε η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς.
Η αριστερά, απαλλαγμένη στο σχεδιασμό της από τις καταστροφικές αντιλήψεις του παρελθόντος, όπου κυριάρχησε το «ρουσφέτι» και το «ξεπούλημα» μιας «ανυπεράσπιστης» περιουσίας, μπορεί να συμβάλλει και στην επεξεργασία αλλά κυρίως στην υλοποίηση ενός σχεδίου μακράς πνοής για την Σχολή και ευρύτερα για την περιοχή και τον πρωτογενή τομέα.
Με εκτίμηση,
Νίκος Ε. Ηγουμενίδης
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ