ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: «Να μη χαθεί η ευκαιρία για τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης του Νομού Ηρακλείου»

Ανοιχτή επιστολή Νίκου Ηγουμενίδη προς όλους τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξασφάλιση νέων χρηματοδοτήσεων και για τις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης

 

Με ανοιχτή επιστολή προς όλους τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ά βαθμού και τα μέλη των ΔΣ των ΔΕΥΑ του Νομού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης ενημερώνει για όλες τις τελευταίες ενέργειες και την ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα της προώθησης και εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους δήμους στο Νομό Ηρακλείου.

Στο κείμενο της επιστολής του, ο Νίκος Ηγουμενίδης ενημερώνει αρχικά τους αιρετούς εκπροσώπους του Νομού ότι «όλο το τελευταίο διάστημα, με την πολύτιμη βοήθεια σας, συγκεντρώθηκαν στοιχεία και πληροφορίες για τις ανάγκες των δικτύων. Με βάση τα ξεχωριστά αναλυτικά σημειώματα που εστάλησαν στο πολιτικό μου γραφείο και όλη την ενημέρωση που είχα σχετικά με τις ανάγκες ανά δήμο, υπάρχει σήμερα καταγεγραμμένη μια συνολική εικόνα των χρηματοδοτικών αναγκών ανά δήμο».

Εν συνεχεία, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «με βάση το παραπάνω υλικό, από το οποίο προκύπτει ολοκάθαρα ότι τα σημερινά δίκτυα του Νομού Ηρακλείου είναι άκρως πεπαλαιωμένα – ορισμένα δίκτυα μάλιστα ξεπερνούν την 50ετία – αλλά και με έντονη την παρουσία αμιαντοσωλήνων, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε συνέχεια και με την εμπειρία του έργου του δικτύου του Δήμου Ηρακλείου έχω προχωρήσει σε συναντήσεις με το Γραφείο του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση και με αντικείμενο την προώθηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού Ηρακλείου».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ηγουμενίδη και με όλες τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, «αθροιστικά οι ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού Ηρακλείου εκτιμάται ότι φτάνουν τα 100 εκ. ευρώ και με βάση τα παραπάνω, υπάρχει η ξεκάθαρη δέσμευση ότι αυτό το ποσό μπορεί να καλυφθεί σε βάθος 5ετίας, και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου αποχέτευσης του Δήμου Ηρακλείου».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρεται στις πραγματικές δυνατότητες που σήμερα διανοίγονται για τους δήμους: «Εκτός από τις γνωστές πηγές, έχουμε στα χέρια μας μια σειρά από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν τους ΟΤΑ και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το Νομό Ηρακλείου.  Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, ενεργοποιούνται από το 2018 και τα οποία ως στόχευση έχουν τη στήριξη των δήμων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης έργων και στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης».

Μεταξύ αυτών, αναφέρονται συνδυαστικά το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο ξεκινάει την λειτουργία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις αρχές του 2018, και το οποίο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους 1 δις. ευρώ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που μπορούν και θα χρηματοδοτήσουν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, με έμφαση κυρίως στους Δήμους, με σχεδιασμό πενταετίας και με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως θα φτάσει στα 2 δις ευρώ, με βάση τις ανάγκες των δήμων.

Απευθυνόμενος στους ίδιους τους αιρετούς εκπροσώπους, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τονίζει ότι «είναι κρίσιμο να πούμε όμως ότι μια απαραίτητη προετοιμασία και προεργασία εναπόκειται στην ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Για την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων απαιτείται η εκπόνηση άρτιων, ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών. Σε αυτό το τομέα πρέπει τώρα να εστιάσουμε και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και τα πρόσκαιρα «μπαλώματα» στα υπάρχοντα δίκτυα μας γυρίζουν σε άλλες εποχές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, δεν παραλείπει να σημειώσει την πρόσφατη εμπειρία από το επιτυχημένο και χειροπιαστό παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου: «Έχει εξασφαλιστεί και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό χρηματοδοτικό σχήμα για την αντικατάσταση-επέκταση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου».

«Το επιτυχημένο παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου πρέπει να αποτελέσει το όχημα και για όλα τα υπόλοιπα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού μας με αντίστοιχα προβλήματα», προσθέτει ο ίδιος.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνει ότι «το ανθρώπινο δικαίωμα στο πολύτιμο αγαθό του νερού και η απρόσκοπτη διασφάλιση του είναι υπόθεση όλων μας».

 

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 13.12.2017

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νίκου Ηγουμενίδη:

 

-Προς τους αιρετούς εκπροσώπους στην ά βαθμού τοπική αυτοδιοίκηση του Ν. Ηρακλείου

-Προς τα ΔΣ των ΔΕΥΑ Ν. Ηρακλείου

 

Ηράκλειο, 13 Δεκεμβρίου 2017

IMG_1577Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά σημαντικών εξελίξεων που αφορούν ένα από τα πιο κρίσιμα και ζωτικής σημασίας ζητήματα για τους πολίτες του Νομού Ηρακλείου, δηλαδή το ζήτημα των δικτύων της ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού Ηρακλείου.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, έχει εξασφαλιστεί και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό χρηματοδοτικό σχήμα για την αντικατάσταση-επέκταση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου. Η σημερινή Κυβέρνηση ήρε ένα προς ένα όλα τα εμπόδια και βαρίδια του παρελθόντος ώστε ένα αναγνωρισμένο ως στρατηγικής σημασίας έργο να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο.

Το επιτυχημένο παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου πρέπει να αποτελέσει το όχημα και για όλα τα υπόλοιπα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού μας με αντίστοιχα προβλήματα.

Όπως γνωρίζετε, όλο το τελευταίο διάστημα, με την πολύτιμη βοήθεια σας, συγκεντρώθηκαν στοιχεία και πληροφορίες για τις ανάγκες των δικτύων. Με βάση τα ξεχωριστά αναλυτικά σημειώματα που εστάλησαν στο πολιτικό μου γραφείο και όλη την ενημέρωση που είχα σχετικά με τις ανάγκες ανά δήμο, υπάρχει σήμερα καταγεγραμμένη μια συνολική εικόνα των χρηματοδοτικών αναγκών ανά δήμο.

Με βάση το παραπάνω υλικό, από το οποίο προκύπτει ολοκάθαρα ότι τα σημερινά δίκτυα του Νομού Ηρακλείου είναι άκρως πεπαλαιωμένα – ορισμένα δίκτυα μάλιστα ξεπερνούν την πενηνταετία – αλλά και με έντονη την παρουσία αμιαντοσωλήνων, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε συνέχεια και με την εμπειρία του έργου του δικτύου του Δήμου Ηρακλείου έχω προχωρήσει σε συναντήσεις με το Γραφείο του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση και με αντικείμενο την προώθηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού Ηρακλείου.

Ο αρμόδιος Υπουργός είναι πλήρως ενήμερος για όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες που υπάρχουν για το Νομό Ηρακλείου και με έχει πληροφορήσει – ο ίδιος και οι συνεργάτες του –  για όλες τις δυνατότητες και ευνοϊκές προοπτικές που σήμερα υπάρχουν.

Σήμερα, εκτός από τις γνωστές πηγές, έχουμε στα χέρια μας μια σειρά από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν τους ΟΤΑ και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το Νομό Ηρακλείου.  Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, ενεργοποιούνται από το 2018 και τα οποία ως στόχευση έχουν τη στήριξη των δήμων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης έργων και στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Συνδυαστικά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπορούν και θα χρηματοδοτήσουν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, με έμφαση κυρίως στους Δήμους, με σχεδιασμό πενταετίας και με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως θα φτάσει στα 2 δις ευρώ, με βάση τις ανάγκες των δήμων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο ξεκινάει την λειτουργία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις αρχές του 2018, και το οποίο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους 1 δις. ευρώ και μέσω του οποίου θα παρέχεται χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.

Έχει επίσης σημασία ότι σε αυτήν ακριβώς την περίοδο αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του εθνικού σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1 δις ευρώ, φτάνοντας το 1,5 δις το 2019.

Αθροιστικά οι ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού Ηρακλείου εκτιμάται ότι φτάνουν τα 100 εκ ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει η ξεκάθαρη δέσμευση ότι αυτό το ποσό μπορεί να καλυφθεί σε βάθος 5ετίας και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου αποχέτευσης του Δήμου Ηρακλείου.

 

Φίλες και φίλοι,

Οφείλουμε να απαλλάξουμε το Νομό μας από το απαρχαιωμένο δίκτυο και τους αμιαντοσωλήνες τους παρελθόντος.

Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές ένα ασφαλές, επαρκές και σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.

Είναι κρίσιμο να πούμε όμως ότι μια απαραίτητη προετοιμασία και προεργασία εναπόκειται στην ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων απαιτείται η εκπόνηση άρτιων, ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών. Σε αυτό τον τομέα πρέπει τώρα να εστιάσουμε και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και τα πρόσκαιρα «μπαλώματα» στα υπάρχοντα δίκτυα μας γυρνούν σε άλλες εποχές.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, πρέπει να επισημάνω ότι, για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση, το αρμόδιο Υπουργείο είναι στο πλευρό μας.

Όπως και ότι για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση πάντα ο ίδιος είμαι διαθέσιμος, αλλά και αν χρειαστεί παρών σε τυχόν σχετική συνεδρίαση των δημοτικών/τοπικών συμβουλίων σας.

Νομίζω ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Το ανθρώπινο δικαίωμα στο πολύτιμο αγαθό του νερού και η απρόσκοπτη διασφάλιση του είναι υπόθεση όλων μας.

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε