Χαιρετισμός Νίκου Ηγουμενίδη

στο 13ο Συνέδριο «Αλουμίνιο και Κατασκευές» και στην Εσπερίδα «Time for Τourism –Προσεγγίζοντας ένα κοινό όραμα»

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη σημερινή πρόσκληση και επιτρέψτε μου λίγες μερικές σκέψεις πάνω στη θεματολογία του συνεδρίου.

Θα ήθελα από την αρχή να πω ότι συμφωνώ με τον τίτλο της Εσπερίδας: Πράγματι σήμερα «είναι η ώρα του τουρισμού».

Σήμερα, πιο σοβαρά και επιτακτικά από ποτέ, μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης αλλά και σε εφαρμογή το θέμα «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ή αλλιώς το αίτημα «12 μήνες τουρισμός» ή πιο απλά «τουρισμός όλο το χρόνο».

Μια πτυχή που φυσικά αφορά και τις κατασκευές, το ξενοδοχειακό χώρο και τον τομέα της ενέργειας, αλλά και όλους τους παραγωγικούς κλάδους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πολλά ξενοδοχεία κρατήθηκαν πέρυσι ανοιχτά μέχρι και τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όπως και ότι φέτος – σε αυτή τη χρονική συγκυρία που δίνουμε έναν αγώνα για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια –  πολλά ξενοδοχεία θα ανοίξουν πολύ νωρίτερα από τη θερινή περίοδο.

Σε μια τέτοια ημέρα και σε μια τέτοια συγκυρία είναι κοινός τόπος ότι ο τουρισμός είναι εμπροσθοφυλακή και πεδίο ανάδειξης των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας.

Στόχος μας δεν είναι η συγκυριακή αύξηση του τουρισμού, αλλά η διατήρηση αυτής της δυναμικής, ώστε όταν επιτέλους αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα να παραμείνει, όπως ήδη είναι σε αυτό τον τομέα, ένα βήμα πιο μπροστά από τους γείτονες μας.

Η διατήρηση αυτής της δυναμικής έχει να κάνει με πολλές πλευρές, μία από αυτές φυσικά είναι και ο συνδυασμός του τουριστικού προϊόντος με την ενεργειακή αναβάθμιση, με την εξοικονόμηση της ενέργειας και τον σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Και, για να απαντήσω και στην τρίτη θεματική του συνεδρίου – δηλαδή το κοινό όραμα -, έχουμε αρκετά όπλα με το μέρος μας.

Εκτός από τον Ήλιο, την θάλασσα, τις κλιματολογικές συνθήκες, έχουμε με το μέρος μας την Ιστορία και την Πολιτιστική Κληρονομιά –  στοιχεία μοναδικά. Αυτήν τη μοναδικότητα του Ελληνικού Τουριστικού  προϊόντος οφείλουμε

  • και να την προβάλλουμε
  • και να την υπερασπιστούμε

Σήμερα είναι διακύβευμα η διασύνδεση του τουρισμού με την κοινωνική αποτελεσματικότητα και ως τροφοδότης των παραγωγικών τομέων της χώρας.

Όπως διακύβευμα είναι και η διασύνδεση του με την αύξηση του εισοδήματος και με την υπεράσπιση της αξίας της εργασίας.

Σήμερα είναι καίριο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να δοθούν κίνητρα σε όσους επενδύουν ή εργάζονται στο χώρο του τουρισμού.

Σήμερα το λόγο πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα διασφαλίζεται και με προοπτικές το στοίχημα του βιώσιμου, υπεύθυνου και με ανθρωποκεντρικό  – περιβαλλοντολογικό πρόσημο τουρισμού, το στοίχημα του ισχυρού ελληνικού τουρισμού.

Και με άξονα αυτές τις αρχές, χτίζουμε-σχεδιάζουμε  και πάμε ένα βήμα πιο μπροστά το κοινό όραμα για μια άλλη, πολύ καλύτερη Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

 

Νίκος Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ν.Ηρακλείου

[20.10.2017]

thumbnail thumbnail (2)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε