ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: «Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από το Ηράκλειο είναι: Τώρα είναι η ώρα να γίνει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων»

Με μεγάλη συμμετοχή  και ικανοποίηση η σύσκεψη – πρωτοβουλία του Νίκου Ηγουμενίδη για το ζήτημα των αυθαιρέτων

 

thumbnail (2)Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με την παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του Νίκου Ηγουμενίδη για το θέμα των αυθαιρέτων.

Η σύσκεψη αναφορικά με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκφράστηκε η ικανοποίηση για πλήθος διατάξεων και η κοινή πεποίθηση πως πρόκειται για ένα θετικό νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με το σκοπό της σύσκεψης συγκεντρώθηκαν παρατηρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις επί του σχεδίου νόμου που ήδη έχει κατατεθεί .

Όχι τυχαία, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  πριν την συνεδρίαση της ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη γίνει αποδεκτή η πρόταση του Νίκου Ηγουμενίδη να παρευρεθούν στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής για να τοποθετηθούν οι 3 σύλλογοι οικιστών του Ηρακλείου και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Κρήτης.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι Βιάννου, Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου, εκπρόσωποι των Δήμων Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ο συνεργάτης του Νίκου Ηγουμενίδη επί θεμάτων δομημένου περιβάλλοντος Αντώνης Μαυρογιάννης, ενώ ανάμεσα στους φορείς που έδωσαν το παρών είναι το ΤΕΕ – ΤΑΚ, ο Σύλλογος Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Οικιστών Δήμου Μαλεβιζίου, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων (Εκτός Σχεδίου) Ηρακλείου, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν.Ηρακλείου, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Κρήτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών Αγίου Ιωάννη Γόρτυνας, καθώς και πλήθος κόσμου που κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου.

Οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των φορέων χαιρέτισαν την σημερινή πρωτοβουλία, ως ένδειξη της βούλησης και του χαρακτήρα του νομοσχεδίου να επιλυθεί ένα χρόνιο ζήτημα που ταλανίζει και «αιχμαλωτίζει»  για δεκαετίες τοπικές κοινωνίες του Νομού Ηρακλείου.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ευχαρίστησε αρχικά όλους τους παρευρισκομένους για την συμμετοχή τους και τη συμβολή τους στην κατεύθυνση της άρσης της αυθαίρετης δόμησης, δεσμευόμενος να καταθέσει στη Βουλή και να μεταφέρει στο αρμόδιο Υπουργείο όλες τις σχετικές παρατηρήσεις.

 «Η παρουσία σας εκφράζει την ένταση του προβλήματος των αυθαιρέτων κτισμάτων. Αντανακλά το ενδιαφέρον για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση, και συζητείται ήδη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής», σημείωσε εισαγωγικά ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, τόνισε ότι: «Θεωρώ ότι το μήνυμα που στέλνεται και πρέπει να σταλεί και από την σημερινή σύσκεψη προς την κοινωνία, προς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, είναι ότι τώρα είναι η ώρα, πραγματικά, να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο κτίσμα τους».

Το νομοσχέδιο, παρατήρησε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου, εκφράζει τον σεβασμό στο περιβάλλον και την οικολογική ευαισθησία που διαπνέει τη σχετική νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Σχετικά με την μείωση των προστίμων σημείωσε: «Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι υπάρχει ρεαλιστική και δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης από 40% έως 60%, και η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 75%. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θετικό σημείο, μια θετική πρόληψη του νομοσχεδίου».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ιδιαίτερα την πολιτική διάσταση και τις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων: «Η ανεπάρκεια διαχρονικά της Ελληνικής Πολιτείας στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος της συγκέντρωσης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, στη διάγνωση των στεγαστικών αναγκών και την χρηματοδότηση σχεδίων πόλης σε πόλεις μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού, αξιοποιήθηκε από αυτούς που το δημιούργησαν (αναφέρομαι στις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της «πολιτικής ομηρίας» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων στις φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης»

Σχετικά με το θέμα των «εξ αδιαιρέτου» παρατήρησε ότι το ζήτημα ρυθμίζεται μεν σε όσους έχουν προχωρήσει σε σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας και ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων, σημειώνοντας ότι: «Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει σύσταση, εξετάζονται τα συνταγματικά περιθώρια και η νομιμότητα της διάταξης ώστε να δούμε αν πράγματι μπορούμε και νομοθετικά να προχωρήσουμε. Έχω γίνει δέκτης σκέψεων και προτάσεων (εδώ είναι εκπρόσωπος από το Σύλλογο των Συμβολαιογράφων, με νομικές γνώσεις), που θα σας παρακαλούσα να τις εκφράσετε και εδώ στη σύσκεψη».

Ανάμεσα στις προτάσεις που προσωπικά ο ίδιος έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων τις εξής:

– Αύξηση στο 33% του ποσού προς τους δήμους και με σαφή και καθορισμένο στόχο οι δήμοι να κάνουν τις αυθαιρετουπόλεις πόλεις.

– Ειδική μέριμνα για ορεινές περιοχές ή νησιά με λίγους κατοίκους, κάτω από 500 κατοίκους.

– Ενιαίο συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους, σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, που, έτσι και αλλιώς, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι μηδενική

– Αύξηση των δόσεων από 80 σε 120.

– Αύξηση πέραν του έτους, του χρονικού περιθωρίου ένταξης στην ρύθμιση χωρίς επιβάρυνση, και με ιδιαίτερη μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας (όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Κλείνοντας την αρχική του εισήγηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε: «Έχουμε ένα θετικό σχέδιο με περιθώριο βελτιώσεων και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Για να συμβάλουμε με τις παρατηρήσεις μας ώστε αυτό το σ/ν να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων κτισμάτων, που για δεκαετίες ταλανίζει την πόλη μας και ολόκληρη τη χώρα. Να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι στο χέρι μας να μην ξαναβάλουμε «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα.»

thumbnail (4)

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 29.9.2017

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε