ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή για την υπόθεση των Καπαριανών και τις εισφορές των δημοσιογράφων – Η απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Εργασίας στην ειδική περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών των Καπαριανών: «Έχω ενημερώσει τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για την υπόθεση ελεύθερων επαγγελματιών των Καπαριανών του Δήμου Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης. «Αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν εκπρόθεσμες οφειλές με προσαυξήσεις και πρόστιμα άνω των 20.000 ευρώ παρά το ότι ως κάτοικοι της συγκεκριμένης κωμόπολης που ανέφερα, πληθυσμού κάτω από 2000 κατοίκους, είχαν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΑΕ και παρότι οι νέοι επιχειρηματίες που κάνουν έναρξη επαγγέλματος εδώ δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν ούτε τότε στο ΤΕΒΕ ούτε σήμερα στον ΕΦΚΑ. Είναι μια ειδική υπόθεση που νομίζω, κύριε Υπουργέ, πρέπει να την δείτε».
Στη συνέχεια ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στην κοινοβουλευτική ερώτηση που έχει καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: «Έχω καταθέσει μια ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας μαζί με άλλους συναδέλφους, για τις ετεροχρονισμένες αναδρομικές εισφορές των δημοσιογράφων προς τον ΟΑΕΕ. Πρόκειται για δημοσιογράφους που άρχισαν να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα πριν το 1993 μισθωτούς εργαζόμενους στο ΤΣΕΠΕΑΘ κατόπιν ΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι κρατούσαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για να αμείβονται σε δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους. Γνωρίζω ότι είναι σε γνώση του Υπουργείου. Θεωρώ αυτό το νομοσχέδιο το πλέον κατάλληλο για να ενσωματωθεί αν υπάρχει αυτή τη στιγμή η ρύθμιση η προτεινόμενη από το Υπουργείο».
Λαμβάνοντας το λόγο και σχετικά με τα θέματα που έθεσε ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τάσος Πετρόπουλος δεν παρέλειψε να δώσει απαντήσεις στον βουλευτή του Νομού Ηρακλείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα από το νέο σύστημα αναδεικνύονται οι «κρυμμένοι σκελετοί», αλλά ανακοινώνοντας και για πρώτη φορά ότι αυτές οι περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν και μάλιστα με επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία.
Ειδικότερα, ο Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος τόνισε στην απάντηση του στον κ. Ηγουμενίδη για το θέμα των Καπαριανών και των εισφορών των δημοσιογράφων: «Και το πρόβλημα αυτό και το προηγούμενο των εισφορών των οφειλομένων από τους δημοσιογράφους, είναι θέματα που υπήρχαν, δεν δημιουργήθηκαν από εμάς. Αναδείχθηκαν μέσα από την ίδια την ενοποίηση των αρχείων που βρέθηκαν οι «κρυμμένοι σκελετοί» στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και «βγαίνουν» με την υποχρέωση της νομιμότητας, που διέπει τη λειτουργία της διοίκησης, και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει».
Συνεχίζοντας την απάντηση στον βουλευτή του Ν. Ηρακλείου, σημειώνει: «Επομένως, αυτό πού θα σας πω, είναι ότι, όπως και για τους Καπαριανούς, κύριε Ηγουμενίδη, εκεί στο νομό Ηρακλείου, είναι ένα φαινόμενο που ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ διεκδικούσαν από κοινού και με αντίθεση μεταξύ τους, τους ίδιους ασφαλισμένους, όπου τους έβαζε ο ένας πρόστιμο, ενώ ο άλλος εισφορές και πλήρωναν και στους δύο ή ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν και στους δύο, και έτσι έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Αυτές οι πλευρές που μόλις σας ανέφερα είναι το πεδίο της επόμενης νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν σε βάρος των ασφαλισμένων, όχι με την έννοια που θα έπρεπε να έχει η κοινωνική ασφάλιση της προστασίας αλλά με τον τρόπο του να καταδιώκει τον ασφαλισμένο αντί να τον προστατεύει. Όλες αυτές οι εκκρεμότητες είναι μπροστά και πρέπει σε μια επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία να τις αντιμετωπίσουμε.»
Ευρύτερα, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε για το νομοσχέδιο ότι «Με το σημερινό νομοσχέδιο τίθενται κανόνες υπεράσπισης των εργαζομένων και αναδεικνύεται το ερώτημα ‘ποιός είναι με ποιόν’ και ‘ποιός εξυπηρετεί τίνος τα συμφέροντα’», τόνισε στη σημερινή του παρέμβαση-τοποθέτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδη, ενώ στην αρχή της τοποθέτησης του ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «υπάρχουν καλύτερα οράματα από αυτό που προτείνει η Νέα Δημοκρατία δια του αρχηγού της», υπενθυμίζοντας στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με τους κοινωνικούς εταίρους είπε επί λέξει ότι «αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή Διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η Πειραιώς», εξηγώντας:
«Νομίζω ότι η φράση αυτή είναι άκρως ενδεικτική όχι απλά μιας εξωθεσμικής αντίληψης που λέει άμεσα ότι οι επενδυτές πρέπει να πάνε στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για να κατοχυρώσουν και να εξασφαλίσουν επενδύσεις, αλλά έμμεσα υπονοεί αυτή την ευρύτερη αντίληψη που κυριάρχησε επί δεκαετίες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με τον πλούτο της χώρας να είναι βορρά στις ορέξεις συγκεκριμένων επενδυτών και επενδύσεων».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέδειξε επίσης τα θετικά σημεία της τρέχουσας συγκυρίας, μεταξύ των οποίων το άνοιγμα του εξωδικαστικού μηχανισμού (με μια και μόνο διαδικασία και εκτός δικαστηρίου, μπορούν επιχειρήσεις να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους προς όλους, Τράπεζες, Εφορίες, Τελωνεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμους και λοιπούς ιδιώτες), την επικείμενη απόφαση για την διευθέτηση των χρεών εκείνων των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές μόνο προς την κοινωνική ασφάλιση και την επικείμενη ρύθμιση για πρόσωπα που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα είχε εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό με χρέη κάτω από 20.000 ευρώ.
«Χρέος μας είναι η συνολική ρύθμιση των οφειλών των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας», υπογράμμισε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου, προσθέτοντας: «Έχουμε πιστεύω ως κυβέρνηση ηθική υποχρέωση να ρίξουμε το αναγκαίο σωσίβιο απέναντι στις ζωντανές, παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της Πατρίδας μας».
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 4.9.2017
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.50΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Νίκου Μανιού, με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». (3η συνεδρίαση)
Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Θεανώ Φωτίου και ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κύριος Αναστάσιος Πετρόπουλος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ηγουμενίδης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συζήτηση που έγινε σήμερα. Ήρθε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας να μας πει ότι το πρώτο και κύριο πρόβλημα για τον τόπο μας είναι οι επενδύσεις και το επενδυτικό περιβάλλον, θέμα και τομέα στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει και στον οποίο ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ότι θα δώσει λύση και διέξοδο στην χώρα μας. Μάλιστα η τοποθέτησή του διακόπηκε από χειροκροτήματα τη στιγμή που μιλούσε.
Πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας με τους κοινωνικούς εταίρους είπε επί λέξει «αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή Διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η Πειραιώς». Διερωτώμαι κ. Πρόεδρε, ακούνε τι λένε στη Νέα Δημοκρατία; Ο ίδιος ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ακούει τι λέει ή τι τον βάζουν να λέει; Νομίζω ότι η φράση αυτή είναι άκρως ενδεικτική όχι απλά μιας εξωθεσμικής αντίληψης που λέει άμεσα ότι οι επενδυτές πρέπει να πάνε στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για να κατοχυρώσουν και να εξασφαλίσουν επενδύσεις, αλλά έμμεσα υπονοεί αυτή την ευρύτερη αντίληψη που κυριάρχησε επί δεκαετίες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με τον πλούτο της χώρας να είναι βορρά στις ορέξεις συγκεκριμένων επενδυτών και επενδύσεων.
Ήθελα να ξεκινήσω με αυτό την συζήτηση και την παρέμβασή μου, γιατί νομίζω ότι τούτος εδώ ο τόπος αξίζει μια καλύτερη τύχη, υπάρχουν καλύτερα οράματα από αυτό που του προτείνει η Νέα Δημοκρατία δια του αρχηγού της, όπως την ανακοίνωση για παράδειγμα του Υπουργείου Οικονομίας ότι ουσιαστικά στο πρώτο πεντάμηνο είχαμε ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας με 1,6 δισ. ευρώ επενδύσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται σε μια συγκυρία που έχει ανοίξει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, δηλαδή με μια και μόνο διαδικασία και εκτός δικαστηρίου, μπορούν οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους προς όλους, Τράπεζες, Εφορίες, Τελωνεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμους και λοιπούς ιδιώτες.
Έρχεται σε μια συγκυρία που το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει απόφαση για την διευθέτηση των χρεών εκείνων των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές μόνο προς την κοινωνική ασφάλιση, έρχεται σε μια συγκυρία που το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ρύθμιση για πρόσωπα που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα είχε εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό με χρέη κάτω από 20.000 ευρώ.
Έρχεται σε μια συγκυρία που μεγάλος αριθμός υποψήφιων διδακτόρων, δηλαδή η ανερχόμενη δυναμική των επιστημόνων της χώρα μας ενισχύθηκε τον Ιούλιο από τον ΕΛΙΔΕΚ με διαφανείς όρους χρηματοδότησης 900 ευρώ το μήνα από ένα έως τρία έτη. Είναι στην πράξη η ενίσχυση και όχι με λόγια και αέρα, η πολύτιμη βοήθεια και αυτό το παράδειγμα είναι παράδειγμα παρέμβασης για την στήριξη του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και μια απάντηση στην γενικόλογη και αόριστη συζήτηση περί αριστείας.
Στάθηκα σε αυτή τη συγκυρία μέσα από την οποία προχωράμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι σήμερα το χρέος της κυβέρνησης.
Πέρα από τα μνημονιακά όρια που τέθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις που μας κληροδοτήθηκαν σε ένα περιβάλλον αυτής της επιθετικής υφεσιακής λιτότητας. χρέος μας είναι η συνολική ρύθμιση των οφειλών των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Έχουμε πιστεύω ως κυβέρνηση ηθική υποχρέωση να ρίξουμε το αναγκαίο σωσίβιο απέναντι στις ζωντανές, παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της Πατρίδας μας. Κομμάτι αυτής της πολιτικής διαμόρφωσης ενός τέτοιου σωσιβίου προς τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θεωρώ και αυτό το νομοσχέδιο, δεν θέλω να σταθώ καθόλου στις θετικές πλευρές του και επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.
Θέλω να κάνω τέσσερις παρατηρήσεις.
Πρώτον οι εργαζόμενοι του LEDRA MARRIOT. Έχουμε κάνει συναντήσεις με τους εργαζόμενους, για να δούμε τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε οι άνθρωποι που εργάζονται και μάλιστα σε μια συγκυρία έκρηξης του τουρισμού να βρεθούν ξανά στο χώρο της εργασίας τους. Γνωρίζω από συναντήσεις στις οποίες έχω συμμετάσχει ότι το Υπουργείο κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση για να εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει ώστε πραγματικά να γυρίσουν στις δουλειές τους αυτοί οι εργαζόμενοι. Δεν ξέρω αν είναι το νομοσχέδιο, ίσως το βήμα η αφορμή και για συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Δεύτερον, έχω καταθέσει μια ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας μαζί με άλλους συναδέλφους, αλλά αναφέρθηκε σε αυτό προηγουμένως και ο συνάδελφος κ. Ξυδάκης για τις ετεροχρονισμένες αναδρομικές εισφορές των δημοσιογράφων προς τον ΟΑΕΕ. Πρόκειται για δημοσιογράφους που άρχισαν να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα πριν το 1993 μισθωτούς εργαζόμενους στο ΤΣΕΠΕΑΘ κατόπιν ΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι κρατούσαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για να αμείβονται σε δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους. Πέραν του ότι αναδεικνύει αυτό την απροθυμία των ΜΜΕ παλαιότερα ακόμα και στις καλές εποχές τους να απασχολούν ως μισθωτούς τους δημοσιογράφους, αντιλαμβάνεστε ότι πραγματικά είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γνωρίζω ότι είναι σε γνώση του Υπουργείου. Θεωρώ αυτό το νομοσχέδιο το πλέον κατάλληλο για να ενσωματωθεί αν υπάρχει αυτή τη στιγμή η ρύθμιση η προτεινόμενη από το Υπουργείο.
Τρίτον, έχω ενημερώσει τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για την υπόθεση ελεύθερων επαγγελματιών των Καπαριανών του Δήμου Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης. Αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν εκπρόθεσμες οφειλές με προσαυξήσεις και πρόστιμα άνω των 20.000 ευρώ παρά το ότι ως κάτοικοι της συγκεκριμένης κωμόπολης που ανέφερα, πληθυσμού κάτω από 2000 κατοίκους, είχαν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΑΕ και παρότι οι νέοι επιχειρηματίες που κάνουν έναρξη επαγγέλματος εδώ δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν ούτε τότε στο ΤΕΒΕ ούτε σήμερα στον ΕΦΚΑ. Είναι μια ειδική υπόθεση που νομίζω, κύριε Υπουργέ, πρέπει να την δείτε.
Για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου τέταρτο θέμα οι συντάξεις χηρείας.
Αναφέρθηκαν αρκετοί συνάδελφοι και από διαφορετικές πολιτικές πτέρυγες σε αυτό.
Κλείνοντας, νομίζω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο τίθενται κανόνες υπεράσπισης των εργαζομένων και πιστεύω, ότι ουσιαστικά αναδεικνύει το ερώτημα ποιος είναι με ποιον, ποιος εξυπηρετεί τίνος τα συμφέροντα.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
[…] ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Και το πρόβλημα αυτό και το προηγούμενο των εισφορών των οφειλομένων από τους δημοσιογράφους, είναι θέματα που υπήρχαν, δεν δημιουργήθηκαν από ‘μάς. Αναδείχθηκαν μέσα από την ίδια την ενοποίηση των αρχείων που βρέθηκαν οι «κρυμμένοι σκελετοί» στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και «βγαίνουν» με την υποχρέωση της νομιμότητας, που διέπει τη λειτουργία της διοίκησης, και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει.
Επομένως, αυτό πού θα σας πω, είναι ότι, όπως και για τους Καπαριανούς, κύριε Ηγουμενίδη, εκεί στο νομό Ηρακλείου. Είναι ένα φαινόμενο που ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ διεκδικούσαν από κοινού και με αντίθεση μεταξύ τους, τους ίδιους ασφαλισμένους, όπου τους έβαζε ο ένας πρόστιμο, ενώ ο άλλος εισφορές και πλήρωναν και στους δύο ή ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν και στους δύο, και έτσι έχουμε αυτά τα φαινόμενα.
Αυτές οι πλευρές που μόλις σας ανέφερα είναι το πεδίο της επόμενης νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν σε βάρος των ασφαλισμένων, όχι με την έννοια που θα έπρεπε να έχει η κοινωνική ασφάλιση της προστασίας αλλά με τον τρόπο του να καταδιώκει τον ασφαλισμένο αντί να τον προστατεύει. Όλες αυτές οι εκκρεμότητες είναι μπροστά και πρέπει σε μια επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία να τις αντιμετωπίσουμε.