ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙZ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΕ΄

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

 

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».

O βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έκανε παρέμβαση τόσο για το ζήτημα των αρίστων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “Βλέπω στο πρόσωπο των αγανακτισμένων αρίστων τους αληθινούς μέτριους, που πραγματικά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι άριστοι δεν τους έχουν ανάγκη”, ενώ παράλληλα μίλησε αναλυτικά για τα θέματα της υγείας και τις ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ για την οποία σημείωσε ότι “η πλειοψηφία της κοινωνίας μας γνωρίζει από πρώτο χέρι, από την καθημερινότητά της και μπορεί να σας εξηγήσει πολύ καλά πόσο ανάπηρη είναι η ελευθερία επιλογής γιατρού που της τάζετε”.

Επιπλέον, ο Νίκος Ηγουμενίδης μέσα από το παράδειγμα δήμων του Νομού Ηρακλείου απάντησε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δήθεν «ενενήντα Κέντρα Υγείας επί σαράντα πέντε άτομα προσωπικό δεν φθάνουν”και σημείωσε για το διάλογο και την επεξεργασία του νομοσχεδίου που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό “Αλήθεια, πού είδατε προχειρότητα; Αυτό είναι προχειρογραμμένο νομοσχέδιο, όταν το δουλεύαμε από το 2015;”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά του ότι έχω να πω πάρα πολλά για το θέμα της υγείας, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω τα πρόσωπα των αγανακτισμένων άριστων που είδαμε εδώ σήμερα.

Βλέπω, κύριε Πρόεδρε, στα πρόσωπα των αγανακτισμένων αρίστων όλους αυτούς που αντιτάχθηκαν στη χρήση της δημοτικής, γιατί θα μέναμε αμόρφωτοι. Βλέπω αυτούς που αντιτάχθηκαν στην κατάργηση της σχολικής ποδιάς, γιατί θα προωθούσε τον σεξισμό στο σχολείο. Βλέπω αυτούς που αντιδρούσαν, αν τύχαινε ο καλύτερος μαθητής να είναι γόνος Αλβανού μετανάστη, για το τι θα γίνει με την εθνική μας ταυτότητα. Βλέπω στο πρόσωπο των αγανακτισμένων αρίστων την αναχρονιστική φοβική δεξιά. Βλέπω στο πρόσωπο των αγανακτισμένων αρίστων τους αληθινούς μέτριους, που πραγματικά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι άριστοι δεν τους έχουν ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Αριστερά έχει υπογράψει με τους αγώνες της τον στρατηγικό της στόχο για την οικοδόμηση ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Θέλαμε, αγωνιζόμαστε, θέλουμε και παλεύουμε για ένα σύστημα υγείας, που θα εξασφαλίζει την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, που θα παρέχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα υγείας, που θα υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο και θα έχει ελεγχόμενο κόστος.

Αυτό είναι το όλον που πρέπει να βλέπει ο πολιτικός, κύριε Λεβέντη. Μάλιστα, δεν είναι όλο, είναι το μισό. Έχει και αντίπερα όχθη. Και πρέπει να ταχθείτε με κάποια από τις δύο.

Η αντίπερα όχθη, η συντηρητική παράταξη, η υποταγμένη στα οικονομικά συμφέροντα των λίγων, φέρνει την απόλυτη υποταγή της υγείας στα οικονομικά συμφέροντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης, μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους πολίτες και σημαίνει, όταν καθοριστικά αναδεικνύονται τα οικονομικά κριτήρια για τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίας υγείας, ακάλυπτες ανάγκες και αποκλεισμό των συμπολιτών μας.

Αυτό είναι το αποκρουστικό νεοσυντηρητικό πακέτο, το οποίο με την ελπίδα η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει ελκυστικό για τον λαό μας, το τυλίγει με το περιτύλιγμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού.

Ρωτήστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τα δυόμισι εκατομμύρια των συμπολιτών μας που μέσα σε τέσσερα χρόνια εφαρμογής της πολιτικής σας σε συνθήκες κρίσης τους πετάξατε εκτός ασφαλιστικού συστήματος. Ρωτήστε το χθεσινό ενάμισι εκατομμύριο ή το σημερινό ένα εκατομμύριο των άνεργων συμπολιτών μας. Ρωτήστε τους φτωχούς και τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας.

Θα μου πείτε -το ξέρω και το ξέρουμε όλοι μας- ότι εσείς δεν ασχολείστε με αυτούς, όπως και όλοι αυτοί οι κολασμένοι της κοινωνίας, η πλειοψηφία της κοινωνίας μας γνωρίζει από πρώτο χέρι, από την καθημερινότητά της και μπορεί να σας εξηγήσει πολύ καλά πόσο ανάπηρη είναι η ελευθερία επιλογής γιατρού ,που της τάζετε.

Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και, για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι εξαπατεί τους εργαζόμενους και τους Έλληνες πολίτες, ανέφερε ότι «ενενήντα Κέντρα Υγείας επί σαράντα πέντε άτομα προσωπικό» δεν φθάνουν. Δεν φθάνουν, δηλαδή, για την κάλυψη των αναγκών οι προσλήψεις που υπόσχεται το Υπουργείο Υγείας.

Από τους ενενήντα δήμους -δεν θα σταθώ στους εξήντα των νησιών- στον Νομό Ηρακλείου έχουμε δύο που δεν έχουν κέντρο υγείας. Να τους πάρω με τη σειρά.

Δήμος Χερσονήσου: είκοσι πέντε χιλιάδες κάτοικοι, χίλιες τετρακόσιες σαράντα ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι πολλά τα λεφτά για να τα κρατήσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει κέντρο υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που παραχώρησαν τον Δήμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ωστόσο, στον Δήμο αυτό υπάρχουν έξι ιατρεία, με δύο γιατρούς το κάθε ιατρείο, με δύο νοσηλευτές, δηλαδή έξι μονάδες υγείας που καλύπτουν τον πληθυσμό που υπάρχει σε αυτόν τον Δήμο. Είναι Δήμος που ο πληθυσμός του βαίνει αυξανόμενος, ένας Δήμος που μετατρέπεται σε κομμάτι του αστικού ιστού του Ηρακλείου. Επεξεργαστήκαμε μια πρόταση και τη συζητήσαμε με το Δημοτικό Συμβούλιο. Κουβεντιάσαμε με τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή μόνο η αναδιάταξη των δυνάμεων μένει, ώστε αυτά τα ιατρεία από περιφερειακά ιατρεία να ενταχθούν στο σύστημα του αστικού ιστού που συζητάμε. Άρα, όχι μόνο είναι ακάλυπτος, αλλά έχουμε και πέντε ιατρεία τα οποία ουσιαστικά δεν τα μετράμε στα διακόσια τριάντα εννέα.

Δήμος Μαλεβιζίου: είκοσι πέντε χιλιάδες κάτοικοι. Είναι, επίσης, Δήμος χωρίς κέντρο υγείας με πέντε ιατρεία τα οποία δουλεύουν. Παρουσιάστηκε πρόταση στον Δήμο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συζητήσαμε για το πού θα τοποθετηθούν αυτές οι Μονάδες Υγείας, γιατί και αυτό κομμάτι του αστικού ιστού του Ηρακλείου είναι. Συζητήσαμε τον Ιούλιο του 2017 -τόσο «πρόχειρο» είναι το νομοσχέδιο που ήρθε- με τους εργαζόμενους στις δομές κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Το άθροισμά τους είναι ενενήντα επτά.

Οι ανάγκες των μονάδων υγείας -αφού θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κουβεντιάσουμε και επί των συγκεκριμένων- είναι εκατόν τρεις. Τον Ιούλιο του 2017 συζητήσαμε. Αλήθεια, πού είδατε, κυρία Γεννηματά, προχειρότητα; Αυτό είναι προχειρογραμμένο νομοσχέδιο, όταν το δουλεύαμε από το 2015;

Αυτό είναι νομοσχέδιο γραμμένο στο πόδι; Πού είδατε ότι δεν συνεργαζόμαστε και ότι δεν υπάρχει συνέργεια με τους δήμους; Τι να πω; Πρόχειρο νομοσχέδιο ή αντιπολίτευση του ποδαριού; Εικονική Αντιπολίτευση.

Φτιάχνουμε ένα σύστημα όπως το θέλουμε, το αποδίδουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και βαράμε.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να πω και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Γεωργιάδη, εκτός από το να αφαιρέσουν δύο Κέντρα Υγείας από τον ακάλυπτο πληθυσμό της πατρίδας μας, να προσθέσουν και δέκα ιατρεία, πέντε στον Δήμο Χερσονήσου, πέντε στον Δήμο Μαλεβιζίου, δέκα στα περίχωρα του Ηρακλείου που με την ανάπτυξη της πόλης έχουν ενταχθεί πλέον στα ιατρεία.

Η πολιτική απόφαση μόνο μένει από το Υπουργείο. Έχουμε άλλα είκοσι ιατρεία λοιπόν, που δεν εντάσσονται στα διακόσια τριάντα εννέα.

Θα κλείσω απλώς, ευχαριστώντας τους συνεργάτες που με βοήθησαν και ως διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας χθες, αλλά και σήμερα ως Βουλευτή στην επεξεργασία όλων αυτών των στοιχείων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε