ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απαντήσεις στον Νίκο Ηγουμενίδη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για «Φόρμα 6», Γεωργική Σχολή Μεσαράς και φράγματα Ν. Ηρακλείου
Για τις πραγματικές ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων και για όλα τα δεδομένα σχετικά με τη «Φόρμα 6» και τα «χαμένα δικαιώματα» των αγροτών μίλησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας στον Νίκο Ηγουμενίδη σήμερα στη Βουλή, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε τόσο στις σημαντικές συνεννοήσεις για να στεγαστεί στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς το ΕΠΑΛ Μοιρών, όσο και για το συγκεκριμένο πλαίσιο γύρω από τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο Νομό Ηρακλείου.
Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του Ν. Ηρακλείου Ν. Ηγουμενίδη προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης στο Νομό Ηρακλείου και ειδικότερα η «Φόρμα 6», η Γεωργική Σχολή Μεσαράς και η διαχείριση υδάτινων πόρων του Νομού.
Κατά την πρωτολογία του ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό σχετικά με την υπόθεση των «χαμένων δικαιωμάτων» των αγροτών:
«Πρώτον, δόθηκε μια προκαταβολή, πρώτη δόση, έναντι των δικαιωμάτων για το 2015. Ποια οδηγία εφαρμόστηκε και δόθηκε η προκαταβολή; Δεύτερον, στην οριστικοποίηση των δικαιωμάτων άλλαξαν τα δεδομένα και πάρθηκε πίσω η προκαταβολή. Με βάση ποια οδηγία πάρθηκε πίσω; Τρίτον, υπάρχει μια οδηγία από τον Δεκέμβριο του 2013, η Οδηγία 1307. Τι άλλαξε και χάνονται τα δικαιώματα του 2015-2016;», ρώτησε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου.
Σχετικά με την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στις «προχωρημένες συζητήσεις και επαφές με το Υπουργείο Παιδείας –σε κάποιες από αυτές συμμετείχα κι εγώ- για αναβάθμιση αυτής της σχολής με ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και μετεξέλιξη σε δημόσιο ΙΕΚ, μαθητεία, με συνέργειες με τις αντίστοιχες παραγωγικές δομές της Κρήτης», ρωτώντας συγκεκριμένα τον Υπουργό για τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου.
Αναφορικά με το θέμα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων ο Νίκος Ηγουμενίδης μίλησε επιγραμματικά για τα έργα από την ανατολή προς τη δύση του νομού Ηρακλείου: «Το φράγμα των Αμιρών στο Βιάννο, το φράγμα του Ληθαίου ποταμού στη Γόρτυνα, τη παρέμβαση στον Πλατύ ποταμό και τη διευκόλυνση του φράγματος της Φανερωμένης με την επέκταση, επομένως, των περιοχών που αρδεύονται, το φράγμα-λιμενοδεξαμενή-έργο στη νότια περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην περιοχή της Γαρίπας», ζητώντας από τον Υπουργό ενημέρωση και επικαιροποίηση των όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου απάντησε αρχικά εκτενώς σχετικά με το ζήτημα της «Φόρμας 6» και της υπόθεσης των «χαμένων δικαιωμάτων»:
«Πρέπει να γίνει σαφές», σημείωσε εξαρχής ο Υπουργός «ότι αυτά τα δικαιώματα χάθηκαν κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες της νέας ΚΑΠ. Δηλαδή, δεν είχαν αντιληφθεί στα δύο χρόνια που διαπραγματεύονταν ότι από αυτήν τη διαδικασία θα υπάρξει το συγκεκριμένο πρόβλημα».
Συνεχίζοντας την απάντηση του ο Υπουργός παρατήρησε: «Το πρόβλημα το αντιληφθήκαμε όταν ήρθαμε τον Δεκέμβρη του 2015 να δώσουμε τα προσωρινά δικαιώματα, δηλαδή τις προκαταβολές τις οποίες δώσαμε, αλλά εκ των πραγμάτων προέκυψε μετά το συγκεκριμένο πρόβλημα, όταν θελήσαμε να οριστικοποιήσουμε τις συγκεκριμένες πληρωμές».
«Άρα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που έγινε στη σχετική διαπραγμάτευση, είχαν μείνει εκτός 2.800 αγρότες, οι οποίοι κυρίως είχαν σχέση είτε μισθωτή είτε ενοικιαστή γης και δικαιωμάτων που κυρίως ήταν ενδοοικογενειακού χαρακτήρα -δηλαδή οι γονείς τα μεταβίβαζαν στα παιδιά- ενώ η ρύθμιση που αφορούσε τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ απαιτούσε να υπάρξει και μεταβίβαση της κυριότητας. Εκεί, λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρόβλημα».
Σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου, ο κ. Αποστόλου εξήγησε: «Αρχίσαμε, λοιπόν, εμείς όλο το διάστημα από τον Δεκέμβρη του 2015 μέχρι τώρα, διότι τώρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενδιάμεσης αναθεώρησης. Είναι ο όρος omnibus, είναι γνωστός στους Έλληνες αγρότες. Αυτή, λοιπόν, η διαδικασία είναι μια διαπραγμάτευση εδώ και ενάμιση χρόνο. Τώρα, μετά από πάρα πολλές συζητήσεις τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όσο και στις συναντήσεις που είχα με τον Επίτροπο Γεωργίας στις επισκέψεις του εδώ, αλλά και στις Βρυξέλλες, προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία και ότι πρέπει να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πραγματικά, θα έλεγα ότι ανταποκρίθηκε ο Επίτροπος Hogan και πάνω στη δική μας επιμονή πρότεινε κάποια λύση. Η λύση, λοιπόν, που πρότεινε και η οποία θα ενσωματωθεί στην ενδιάμεση αναθεώρηση -έκλεισε αυτό το θέμα- ήταν τα χαμένα δικαιώματα να αντιμετωπιστούν μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διότι δεν μπορεί να παραβιαστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο μέχρι την ολοκλήρωση τουλάχιστον αυτής της προγραμματικής περιόδου».
Κατά τη δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Δέχομαι και με καλύπτει πολιτικά η απάντησή σας ότι όντως η ευθύνη βαρύνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ απηύθυνε και ένα ακόμη ερώτημα: «Ακόμα και για τους Υπουργούς εκείνης της κυβέρνησης που διαπραγματεύονταν, υπάρχει κάποια υπηρεσία που δεν το προέβλεψε; Ποια υπηρεσία δεν ενημέρωσε τους τότε Υπουργούς;»
Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε έμφαση και στη δικαστική οδό που έχουν επιλέξει ορισμένοι αγρότες: «Συμφωνώ με την πολιτική σας κατεύθυνση να μην πληρώσει η χώρα μας πρόστιμα, όμως δεν θα το αποφύγουμε, αν έχουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Μήπως, λοιπόν, αντί να υποβάλουμε αυτούς τους αγρότες σε αυτήν την ταλαιπωρία, είναι προτιμότερο να βγάλουμε από τη μέση τις δικαστικές αποφάσεις; Από ό,τι γνωρίζω και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, πλήρωσαν τα αντίστοιχα δικαιώματα στους αγρότες τους, πληρώνοντας και το πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Απαντώντας στον Νίκο Ηγουμενίδη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορούμε να μπούμε εμείς σε μια διαδικασία και παρά τον κανονισμό να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες πληρωμές, όταν το ξέρετε όλοι ότι τα πρώτα προβλήματα που βρήκαμε, που μας ταλάνιζαν δυόμισι χρόνια και που δεν μπορούμε να λύσουμε, είναι αυτά που αφορούν πρόστιμα και δημοσιονομικές διορθώσεις εξαιτίας της κακής διαχείρισης των ενισχύσεων πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια και ταυτόχρονα ανακτήσεις.»
Σχετικά με την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς ο Ευάγγελος Αποστόλου για πρώτη φορά γνωστοποίησε επίσημα τη κατεύθυνση των συνεννοήσεων με το Υπουργείο Παιδείας: «Είμαστε και σε μία συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας μήπως στεγάσουμε και το ΕΠΑΛ Μοιρών. Υπάρχει ένα ζήτημα διότι δεν ανταποκρίνονται τόσοι πολλοί μαθητές όσοι θέλουμε. Είναι και το αντικείμενο που έχει σχέση με θερμοκήπια. Θα διευρύνουμε τις δυνατότητες, αλλά οπωσδήποτε είναι μία από τις σχολές που θέλουμε να κρατήσουμε και κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα για ουσιαστική προσφορά».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ερώτημα του Νίκου Ηγουμενίδη για τους υδάτινους πόρους, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο σημείο που βρίσκονται τα έργα: «Είμαστε μετά την ολοκλήρωση της αιρεσιμότητας που υπήρχε για τα εγγειοβελτιωτικά έργα για την κοστολόγηση του νερού. Καθώς υπάρχει δέσμευση ότι αν δεν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, τότε δεν μπορούμε να δεχθούμε αιτήματα για εγγειοβελτιωτικά έργα, ούτε να προχωρήσουμε στα συγκεκριμένα έργα.
Σχετικά με το ειδικότερο ζήτημα της κοστολόγησης, ο Υπουργός διευκρίνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η κοστολόγηση δεν έχει σχέση με το ότι θα έρθουν οι αγρότες αύριο να πληρώσουν νερό. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει. Όταν μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση που θα υπάρχει, αυτή θα αποφασίσει αν θα μπει τέλος ή δεν θα μπει. Όμως, αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί».
Συμπερασματικά, για τα εγγειοβελτιωτικά έργα ο κ. Αποστόλου ανέφερε: «Έχουμε αυτήν την ώρα αλλεπάλληλα αιτήματα που έρχονται για ένταξη σε εγγειοβελτιωτικά έργα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να προκηρύξουμε το μέτρο. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Θα εκτιμηθούν όλα. Είναι σίγουρο ότι η Κρήτη είναι μια περιοχή που έχει τεράστια προβλήματα και ανάγκες, ειδικά για θέματα άρδευσης. Θα τα δούμε όλα μαζί. Υπάρχει, λοιπόν, σχετικό κονδύλιο από πλευράς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών. Είμαστε σε μια συνεννόηση, ειδικά όταν αφορά μεγάλα έργα, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 29.6.2017
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΒ΄
Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Θα συζητηθεί η έκτη του δεύτερου κύκλου με αριθμό 1102/27-6-2017 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Τρέχοντα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης στο νομό Ηρακλείου («Φόρμα 6» Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, διαχείριση υδάτινων πόρων)».
Τον λόγο έχει ο κ. Ηγουμενίδης για δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έρχομαι να μιλήσω για ορισμένα ζητήματα ζωτικής σημασίας για την αγροτική ανάπτυξη του Νομού Ηρακλείου. Αναφέρομαι στην περιβόητη «Φόρμα 6».
Μπαίνω αμέσως στα ερωτήματα. Το ένα θέμα είναι ότι χάνουν τα δικαιώματα τουλάχιστον για το 2015 και το 2016 28.000 αγρότες. Κατ’ αρχήν, δόθηκε μια προκαταβολή, πρώτη δόση, έναντι –ας το χαρακτηρίσουμε όπως θέλετε- των δικαιωμάτων τους για το 2015. Ποια οδηγία εφαρμόστηκε και δόθηκε αυτή η προκαταβολή;
Δεύτερον, στην οριστικοποίηση των δικαιωμάτων άλλαξαν τα δεδομένα και πάρθηκε πίσω η προκαταβολή. Με βάση ποια οδηγία πάρθηκε πίσω;
Τρίτον, υπάρχει μια οδηγία από τον Δεκέμβριο του 2013, η Οδηγία 1307. Τι άλλαξε και χάνονται τα δικαιώματα του 2015-2016;
Περαιτέρω, ο τρόπος που προτείνεται από το Υπουργείο –αναφέρομαι στο δελτίου τύπου του Υπουργείου της 15ης Ιουνίου 2017- αναφέρεται στο μέσο όρο της καλλιέργειας που υπάρχει, ενώ είναι γνωστό ότι η αποζημίωση ήταν διαφορετική ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας. Φαντάζομαι ότι η υπηρεσία έχει αυτά τα δεδομένα. Άρα, για ποιον λόγο να δοθεί με βάση τον μέσο όρο και όχι με βάση την καλλιέργεια του κάθε καλλιεργητή;
Ένα τελευταίο ερώτημα σχετικά με το θέμα: Το αίτημα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα για το 2017, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, αναιρεί–είναι ερώτηση των αγροτών στους οποίους απευθύνεται- ενδεχόμενες δικαστικές διεκδικήσεις των δικαιωμάτων του 2015-2016;
Έρχομαι στο δεύτερο θέμα πολύ γρήγορα, της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις και επαφές με το Υπουργείο Παιδείας –σε κάποιες από αυτές συμμετείχα κι εγώ- για αναβάθμιση αυτής της σχολής με ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και μετεξέλιξη σε δημόσιο ΙΕΚ, μαθητεία, με συνέργειες με τις αντίστοιχες παραγωγικές δομές της Κρήτης. Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.
Κλείνω με το θέμα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων. Αναφέρω επιγραμματικά τα έργα από την ανατολή προς τη δύση του νομού Ηρακλείου: Το φράγμα των Αμιρών στο Βιάννο, το φράγμα του Ληθαίου ποταμού στη Γόρτυνα, η παρέμβαση στον Πλατύ ποταμό και η διευκόλυνση του φράγματος της Φανερωμένης με την επέκταση, επομένως, των περιοχών που αρδεύονται, το φράγμα-λιμενοδεξαμενή-έργο, εν πάση περιπτώσει, στη νότια περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην περιοχή της Γαρίπας. Το ερώτημα είναι σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε σχέση με αυτά τα έργα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για να απαντήσει εντός τριών λεπτών.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, βάζετε τρία σοβαρά θέματα -το ένα αφορά όλη την Ελλάδα και τα άλλα δύο την Κρήτη- που όπως αντιλαμβάνεστε, για να μπορέσουμε να δώσουμε τεκμηριωμένη και λεπτομερή απάντηση, θα χρειαστούμε πάρα πολύ χρόνο, θα έλεγα διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου σε επίπεδο επερώτησης.
Το πρώτο, λοιπόν, θέμα είναι αυτό που θέσατε για τα χαμένα δικαιώματα, ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους Έλληνες τα τελευταία δύο χρόνια. Λύθηκε; Θα σας πω ότι λύθηκε εν μέρει. Όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτά τα δικαιώματα χάθηκαν κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες της νέας ΚΑΠ. Δηλαδή, δεν είχαν αντιληφθεί στα δύο χρόνια που διαπραγματεύονταν ότι από αυτήν τη διαδικασία θα υπάρξει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Θα μου πείτε: «Και πότε το αντιληφθήκαμε το πρόβλημα;» Το πρόβλημα το αντιληφθήκαμε όταν ήρθαμε τον Δεκέμβρη του 2015 να δώσουμε τα προσωρινά δικαιώματα, δηλαδή τις προκαταβολές τις οποίες δώσαμε, αλλά εκ των πραγμάτων προέκυψε μετά το συγκεκριμένο πρόβλημα, όταν θελήσαμε να οριστικοποιήσουμε τις συγκεκριμένες πληρωμές.
Άρα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που έγινε στη σχετική διαπραγμάτευση, είχαν μείνει εκτός δύο χιλιάδες οκτακόσιοι αγρότες, οι οποίοι κυρίως είχαν σχέση είτε μισθωτή είτε ενοικιαστή γης και δικαιωμάτων που κυρίως ήταν ενδοοικογενειακού χαρακτήρα -δηλαδή οι γονείς τα μεταβίβαζαν στα παιδιά- ενώ η ρύθμιση που αφορούσε τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ απαιτούσε να υπάρξει και μεταβίβαση της κυριότητας. Εκεί, λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Όπως αντιλαμβάνεστε, το αντιληφθήκαμε την ώρα που πήγαμε να εφαρμόσουμε αυτά που, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους, έπρεπε να πάρουν.
Αρχίσαμε, λοιπόν, εμείς όλο το διάστημα από τον Δεκέμβρη του 2015 μέχρι τώρα, διότι τώρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενδιάμεσης αναθεώρησης. Είναι ο όρος omnibus, είναι γνωστός στους Έλληνες αγρότες. Αυτή, λοιπόν, η διαδικασία είναι μια διαπραγμάτευση εδώ και ενάμιση χρόνο.
Τώρα, μετά από πάρα πολλές συζητήσεις τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας όσο και στις συναντήσεις που είχα με τον Επίτροπο Γεωργίας στις επισκέψεις του εδώ, αλλά και στις Βρυξέλλες, προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία και ότι πρέπει να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Πραγματικά, θα έλεγα ότι ανταποκρίθηκε ο Επίτροπος Hogan και πάνω στη δική μας επιμονή πρότεινε κάποια λύση. Η λύση, λοιπόν, που πρότεινε και η οποία θα ενσωματωθεί στην ενδιάμεση αναθεώρηση -έκλεισε αυτό το θέμα- ήταν τα χαμένα δικαιώματα να αντιμετωπιστούν μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διότι δεν μπορεί να παραβιαστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο μέχρι την ολοκλήρωση τουλάχιστον αυτής της προγραμματικής περιόδου, να κάνουμε χρήση του άρθρου 30, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η χορήγηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς ως αντιστάθμισμα σε ειδικά μειονεκτήματα, όπως είναι αυτό που έχει προκύψει από το εθνικό απόθεμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Αντιλαμβάνεστε ότι από την προτεινόμενη διαδικασία -το είπα πριν και το ξαναλέω- δεν σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης αποκατάσταση. Αυτό που υπάρχει είναι ότι από τους δύο χιλιάδες οκτακόσιους αγρότες, σε δύο χιλιάδες αγρότες από το 2017 και πέρα -γιατί για τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε αναδρομικότητα με το ισχύον πλαίσιο- θα αποδώσουμε τα ιστορικά τους δικαιώματα, βάζοντας ως μέσο όρο στην οροφή το μέσο περιφερειακό…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι ένα κομμάτι με άλλες δυο διαφορετικές ερωτήσεις. Απλώς θέλω να πω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Το λέω για να αξιοποιήσετε και τη δευτερολογία σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από εδώ και πέρα ήδη μπαίνουν σε μια κανονικότητα. Δεν μπορούμε αναδρομικά να καλύψουμε την απώλεια που υπήρξε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στα δυο θέματα, δυστυχώς δεν άκουσα την απάντηση του κυρίου Υπουργού. Ίσως θα ήταν καλύτερα να την είχα ακούσει.
Εν πάση περιπτώσει, ας σταθούμε στο θέμα της «Φόρμας 6». Είναι τρία ερωτήματα. Δέχομαι και με καλύπτει πολιτικά η απάντησή σας ότι όντως η ευθύνη βαρύνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα πιο συγκεκριμένο ερώτημα. Ακόμα και για τους Υπουργούς εκείνης της κυβέρνησης που διαπραγματεύονταν, υπάρχει κάποια υπηρεσία που δεν το προέβλεψε; Ποια υπηρεσία δεν ενημέρωσε τους τότε Υπουργούς; Υπάρχουν, δηλαδή, ευθύνες γι’ αυτό το παράλογο που ζούμε, να χάσουν τα δικαιώματά τους οι αγρότες και ποιες είναι αυτές;
Δεύτερον, γνωρίζουμε όλοι -και σωστά είπατε, κύριε Υπουργέ- ότι δεν επιτρέπει ο κανονισμός να αποδοθούν δικαιώματα προηγούμενων ετών. Ωστόσο, υπάρχει μια κατεύθυνση προς τους αγρότες να διεκδικήσουν δικαστικά και αναμένεται να δικαιωθούν από το δικαστήριο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, όντας υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, θα δώσουμε τα δικαιώματα πληρώνοντας πρόστιμο, κάτι που θέλουμε να το αποφύγουμε και καλά κάνουμε.
Συμφωνώ, δηλαδή, με την πολιτική σας κατεύθυνση να μην πληρώσει η χώρα μας πρόστιμα, όμως δεν θα το αποφύγουμε, αν έχουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Μήπως, λοιπόν, αντί να υποβάλουμε αυτούς τους αγρότες σε αυτήν την ταλαιπωρία, είναι προτιμότερο να βγάλουμε από τη μέση τις δικαστικές αποφάσεις; Από ό,τι γνωρίζω και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, πλήρωσαν τα αντίστοιχα δικαιώματα στους αγρότες τους, πληρώνοντας και το πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιτρέψτε μου, κλείνοντας το θέμα, να πω ότι, από ό,τι θυμάμαι και στις πρώτες μας συζητήσεις στο Υπουργείο, ο αρχικός αριθμός ήταν εικοσιπέντε χιλιάδες είκοσι οκτώ. Πώς έγιναν δύο χιλιάδες οκτακόσιοι; Δηλαδή, πού χάθηκαν οι υπόλοιποι;
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα, από τη στιγμή που δεν άκουσα απαντήσεις, ελπίζω να προχωρήσουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, δώστε τώρα την απάντηση που δεν άκουσε ο κ. Ηγουμενίδης.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Γι’ αυτό σας είπα, κύριε συνάδελφε, ότι θέλουμε πολύ χρόνο για να συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε εμείς σε μια διαδικασία και παρά τον κανονισμό να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες πληρωμές, όταν το ξέρετε όλοι ότι τα πρώτα προβλήματα που βρήκαμε, που μας ταλάνιζαν δυόμισι χρόνια και που δεν μπορούμε να λύσουμε, είναι αυτά που αφορούν πρόστιμα και δημοσιονομικές διορθώσεις εξαιτίας της κακής διαχείρισης των ενισχύσεων πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια και ταυτόχρονα ανακτήσεις.
Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς υποχρεώνει να πάρουμε πίσω από αγρότες, από συνεταιρισμούς άλλο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν βρίσκεσαι σε μία σχετική διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να ρισκάρεις κάτι το οποίο θα σου δημιουργήσει εκ των πραγμάτων προβλήματα. Από την ώρα που έχουμε αναδείξει το θέμα, το έχουμε φθάσει σε συζητήσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και το έχουμε εντάξει στην ενδιάμεση αναθεώρηση, δεν μπορούμε παρά να πορευτούμε βάσει αυτής της συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, είναι δικαίωμα των αγροτών με οποιονδήποτε τρόπο να διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα ποσά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, επειδή είναι ερώτημα που αφορά τους αγρότες, αυτό που ρώτησα στην αρχή είναι το εξής: Λέει ο αγρότης «Να πάω να καταθέσω για τα δικαιώματα του 2017», όπως είπατε και όπως είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου. «Θα μου αναιρέσουν τη δικαστική διεκδίκηση του 2015-2016 επειδή εμφανίστηκα από το 2017 και μετά;».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Εντάξει.
Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε. Συντομεύστε, σας παρακαλώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όπως αντιλαμβάνεστε, απαντώ πολιτικά. Νομικά, για το αν υπάρχει μία τέτοια διαδικασία ή όχι, καλό είναι να υποβάλουν το ερώτημα στους δικούς μας νομικούς συμβούλους, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να μας δώσουν την απάντηση.
Από εκεί και πέρα για μας, όπως αντιλαμβάνεστε, η περιφρούρηση μετά από όλα αυτά που είπατε για σκάνδαλα, κ.λπ., είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εδώ είχαμε στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων ένα σωρό προβλήματα και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Όσον αφορά τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, όντως θέλουμε να αναδείξουμε τη Σχολή. Είμαστε και σε μία συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας μήπως στεγάσουμε και το ΕΠΑΛ Μοιρών. Υπάρχει ένα ζήτημα διότι δεν ανταποκρίνονται τόσοι πολλοί μαθητές όσοι θέλουμε. Είναι και το αντικείμενο που έχει σχέση με θερμοκήπια. Θα διευρύνουμε τις δυνατότητες, αλλά οπωσδήποτε είναι μία από τις σχολές που θέλουμε να κρατήσουμε και κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα για ουσιαστική προσφορά.
Όσον αφορά τους υδάτινους πόρους, εκείνο που έχω να σας πω είναι το εξής: Εμείς είμαστε σε μία ώρα τώρα μετά την ολοκλήρωση της αιρεσιμότητας που υπήρχε για τα εγγειοβελτιωτικά έργα για την κοστολόγηση του νερού και δεν μπορούσαμε, καθώς υπάρχει δέσμευση ότι αν δεν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, τότε δεν μπορούμε να δεχθούμε αιτήματα για εγγειοβελτιωτικά έργα, ούτε να προχωρήσουμε στα συγκεκριμένα έργα. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η κοστολόγηση δεν έχει σχέση με το ότι θα έρθουν οι αγρότες αύριο να πληρώσουν νερό. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει. Όταν μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση που θα υπάρχει, αυτή θα αποφασίσει αν θα μπει τέλος ή δεν θα μπει. Όμως, αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί.
Έχουμε, λοιπόν, αυτήν την ώρα αλλεπάλληλα αιτήματα που έρχονται για ένταξη σε εγγειοβελτιωτικά έργα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να προκηρύξουμε το μέτρο. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Θα εκτιμηθούν όλα. Είναι σίγουρο ότι η Κρήτη είναι μια περιοχή που έχει τεράστια προβλήματα και ανάγκες, ειδικά για θέματα άρδευσης. Θα τα δούμε όλα μαζί.
Υπάρχει, λοιπόν, σχετικό κονδύλιο από πλευράς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών. Είμαστε σε μια συνεννόηση, ειδικά όταν αφορά μεγάλα έργα, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε πολύ.