«Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Ελλάδα»

Συνέντευξη στον Γιάννη Μαθιουδάκη και στην εφημερίδα «Άποψη του Νότου»

image1 (5)Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, μιλάει «αποκλειστικά» στην «Άποψη του Νότου» για τα θέματα της Υγείας. Στη σημερινή του συνέντευξη δίνει το «αποτύπωμα» της σημερινής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας, ενώ δίνει λεπτομέρειες και για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

O γιατρός καρδιολόγος της Κρήτης και πρώην διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης καταθέτει για πρώτη φορά τις δικές του προτάσεις για τη Μεσσαρά και για την υλοποίηση της ΠΦΥ στην περιοχή μας.

 

  • Κύριε Ηγουμενίδη, τα δύο τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση της Αριστεράς έχει το «τιμόνι» στην Υγεία και επομένως και την ευθύνη στον ευαίσθητο χώρο της. Για ποιο πράγμα μπορεί να περηφανεύεται;

Ο στόχος της Αριστεράς είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο θα παρέχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, θα εξασφαλίζει καθολική κάλυψη του πληθυσμού, θα κατοχυρώνει υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, θα έχει ελεγχόμενο κόστος.

Όλοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά το δημοσιονομικά ασφυκτικό πλαίσιο, αυτά τα 2 χρόνια, επιχειρείται ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για την Υγεία. Στα «δείγματα γραφής», είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, η αύξηση του ορίου δαπανών στις δημόσιες δομές και στον ΕΟΠΥΥ, η διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχικής υγείας, και η επιχείρηση «ηθικοποίησης» του ΕΣΥ.

Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη αυτού του ”αριστερού αποτυπώματος” είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού στην Υγεία μέσω της περίθαλψης και των ανασφάλιστων που θεσμοθετήσαμε. Ξεχωρίζει η αποζημίωση διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ και η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των πολιτών που είναι σε “ακραία” φτώχεια. Βασική αρχή  είναι η “μεροληψία” υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας. Στον σχεδιασμό μας, κεντρικό ρόλο θα παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

– Πού βρισκόμαστε σήμερα στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Οι πολίτες, κ. Ηγουμενίδη, για το παραμικρό πρόβλημα υγείας απευθύνονται στα νοσοκομεία. Πώς θα αλλάξει αυτό;

Έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τον Εύοσμο όπου αποτυπώθηκε ο σχεδιασμός μας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα θα «αποφορτίσει» αποφασιστικά τα νοσοκομεία. Επιπλέον, ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σχεδιασμός μακράς πνοής. Με κύριο προσανατολισμό στην πρόληψη και την δημόσια υγεία, προσεγγίζουμε τον άνθρωπο και την υγεία με την λογική και την οπτική της αριστεράς. Σ’ αυτήν την προοπτική, για την βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, προτείνονται αλλαγές στην ΠΦΥ της υπαίθρου και η ανάπτυξη της ΠΦΥ στον αστικό ιστό της Κρήτης.

-Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Η κυβέρνηση και οι αρχές έχουν την υποχρέωση να πάρουν σοβαρά υπ’ όψιν τους αυτές τις ιδιαιτερότητες και τις υπό εξέλιξη αλλαγές κάθε περιοχής. Με βάση το μόνο αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο, δηλαδή το «Χάρτη Υγείας της Κρήτης», και όχι τις συνήθεις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, προτείνονται συγκεκριμένες δομές και λειτουργίες, ακριβώς επειδή δεν έχουμε το δικαίωμα σπατάλης πόρων την ώρα που ο λαός μας “ματώνει”. Ειδικά για την Μεσσαρά, παρατηρείται και αναμένεται ακόμη εντονότερη μετακίνηση-αύξηση του πληθυσμού. Εδώ λοιπόν, που αναμένεται σημαντική αύξηση του πληθυσμού, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να σταθούν με την απαιτούμενη σοβαρότητα για την ανάπτυξή της, ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, παιδεία, υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη ή με άλλα λόγια συνθήκες διαβίωσης ανθρώπινες, αντάξιες των κατακτήσεων του ανθρώπινου μυαλού.

image2 (2)Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος για τη Μεσαρά;

Η πρότασή μου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς περιλαμβάνει:

  1. Να λειτουργήσει με 14ωρη διάρκεια το ΠΠΙ Τυμπακίου, στα πλαίσια της αναβαθμισμένης λειτουργίας του, όπως οι Τοπικές Μονάδες Υγείας στον αστικό ιστό του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, στο προσωπικό του ΠΠΙ Τυμπακίου: 2 Γενικοί Γιατροί ή Παθολόγοι, 1 Οδοντίατρος, 1 Μαία, 5 νοσηλευτές, 1 επισκέπτρια Υγείας και με προγραμματισμένες επισκέψεις ο Παιδίατρος και ο Καρδιολόγος του ΚΥ Μοιρών.
  2. Να εξεταστεί η προοπτική 14ωρης λειτουργίας (όπως το ΠΠΙ Τυμπακίου) και στα ΠΙ στους Αγ. Δέκα και στο Ασήμι. Έτσι καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες του πληθυσμού που βαίνει αυξανόμενος στην περιοχή και παράλληλα «ανακουφίζονται» τα ΚΥ Μοιρών – Χάρακα – Αγ. Βαρβάρας.
  3. Νέα ΠΙ στα Μάταλα (ΚΥ Μοιρών) και στις Στάβιες (ΚΥ Χάρακα).
  4. Να μετακινηθεί το ΠΙ από τα Βασιλικά Ανώγεια στην Βαγιωνιά.
  5. Προτείνεται να καλυφθούν με μόνιμη θέση νοσηλευτή, -τριας τα ΠΙ στη Γέργερη, στο Ζαρό, στο Ασήμι και στον Χάρακα.
  6. Στο ΠΠΙ Τυμπακίου να εγκατασταθεί σταθμός του ΕΚΑΒ με το αντίστοιχο πλήρωμα (4-5 διασώστες) για κάλυψη της ευρύτερης περιοχής (Νότιο-Δυτικό Ηράκλειο, Νότιο-Ανατολικό Ρέθυμνο) τουλάχιστον για το ωράριο λειτουργίας του ΠΠΙ Τυμπακίου. Το ανατολικό τμήμα της περιοχής να καλυφθεί από σταθμό του ΕΚΑΒ στην Μάρθα (Θα καλύπτει περιοχή ευθύνης των ΚΥ Αρκαλοχωρίου – Βιάννου – Χάρακα)
  7. Συνεργασία της 7ης ΥΠΕ με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηρακλείου, ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής εξειδίκευσης των φοιτητών της Ιατρικής, των ειδικευομένων Γενικών Γιατρών και των σπουδαστών της νοσηλευτικής, και οι εκπαιδευόμενοι επαγγελματίες Υγείας μαζί με τους εκπαιδευτές τους, να χρησιμοποιήσουν ως χώρο μέρους της πρακτικής εκπαίδευσής τους, και τις δομές της περιοχής: το ΚΥ Μοιρών, το ΠΠΙ Τυμπακίου και το ΠΙ Αγ. Δέκα. Η πρόταση αυτή έχει σχέση με την κίνηση των δομών αυτών και την εμπειρία που αποκτά ο εκπαιδευόμενος. Δεν σχετίζεται σε καμιά περίπτωση με τον αριθμό των εργαζομένων ούτε πολύ περισσότερο αποσκοπεί στην υποκατάσταση ή αντικατάσταση των απαραίτητων εργαζομένων με εκπαιδευόμενους επαγγελματίες υγείας.

-Για πρώτη φορά ακούγεται μια τόσο εμπεριστατωμένη πρόταση που αφορά έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την υγεία στη Μεσαρά. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα προχωρήσει;

Οι εισηγήσεις μου στη Βουλή, οι συζητήσεις μου και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με τη σημερινή διοίκηση της 7ης ΥΠΕ έχουν ως άξονα τον Χάρτη Υγείας της Κρήτης. Κανένας δεν έχει αντίρρηση σε αυτό. Είμαστε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι λαμβάνονται υπόψη τόσο οι δυνατότητες μας όσο και οι πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής. Νομίζω πως η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει «πυλώνα» και πρότυπο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Ελλάδα.

Έχει αξία η ολοκληρωμένη προβολή του σχεδίου για την υγειονομική κάλυψη της περιοχής, η γνώση του τελικού σχεδίου στο οποίο θα καταλήξουμε μετά την απαραίτητη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι φίλων ΚΥ, πολιτιστικοί σύλλογοι κλπ). Έτσι, με οδηγό το τελικό σχέδιο, όλες οι πραγματικά συγκινητικές έμπρακτες εκδηλώσεις υποστήριξης των δομών υγείας, να κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσής του. Επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό. Νομίζω αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που με την δράση τους ενισχύουν την προσπάθειά μας, στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δημοσιεύτηκε στην “Άποψη του Νότου” και στο φύλλο της Τρίτης 30 Μαΐου 2017

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε