ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για την Υγεία στο Ασήμι με ομιλητή τον Νίκο Ηγουμενίδη

 

image5Συγκέντρωση στο Ασήμι και ευρεία σύσκεψη φορέων των Δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Γόρτυνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 με κεντρικό θέμα την υγεία και ομιλητή τον βουλευτή του Ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ολοκληρωμένη υγειονομική κάλυψη του Νομού Ηρακλείου αλλά και σε πλευρές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που αφορούν άμεσα στην περιοχή.

Μετά την ομιλία του βουλευτή ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και προβληματισμοί των φορέων, τις οποίες ο βουλευτής δεσμεύτηκε να μεταφέρει αρμοδίως τόσο στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, όσο και στο Υπουργείο Υγείας.

Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου, ο Δήμαρχος Αρχανών–Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, μέλη των δημοτικών συμβουλίων, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων  Πύργου, Σοκαρά, Ακρίων, Διονυσίου, Σταβίων και Λουρών.

Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Ασημίου, Σοκαρά, Αποϊνίου, ο περιβαλλοντικός σύλλογος Φαραγκιανών και ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Υγείας Χάρακα.

Στη περιθώριο της συγκέντρωσης, ο Νίκος Ηγουμενίδης επισκέφτηκε το Περιφερειακό Ιατρείο Ασημίου και το ιατρείο στις Στάβιες.

image2Κατά την ομιλία του ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης από τα πρώτα νομοσχέδια που συζητούνται και θα κατατεθούν είναι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, εξηγώντας ότι τα θέματα της Υγείας είναι η εμπροσθοφυλακή της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στην εξασφάλιση ολοκληρωμένης υγειονομικής κάλυψης των πολιτών του Νομού Ηρακλείου, τονίζοντας ότι η εξασφάλιση αυτή συνδέεται με την ΠΦΥ αλλά και ουσιαστικά με το στόχο της Αριστεράς και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο θα παρέχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών που έχουν ανάγκη, το οποίο θα εξασφαλίζει καθολική κάλυψη του πληθυσμού, θα κατοχυρώνει υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το οποίο θα παρουσιάζει ελεγχόμενο κόστος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, υπενθύμισε ότι η συζήτηση για την ΠΦΥ βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο και στάθηκε ιδιαίτερα στο επιστημονικό εργαλείο του Χάρτη Υγείας, τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσουν για την βέλτιστη υγειονομική κάλυψη στο Νομό Ηρακλείου θα παρακολουθήσουν και τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο Χάρτη Υγείας της Κρήτης, σύμφωνα με τον οποίο παρατηρείται και αναμένεται ακόμη εντονότερη μετακίνηση-αύξηση του πληθυσμού στον αστικό ιστό (Ηράκλειο-Γάζι) στην Χερσόνησο, στη Μεσσαρά και στις παρυφές του Ψηλορείτη (Γέργερη – Ζαρός).

image2 (1)Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξήγησε ότι η αρχή γίνεται με τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ). Κάθε ιατρείο θα παρέχει το αναγκαίο κλινικό έργο, προληπτική ιατρική (οργανωμένοι εμβολιασμοί), αποθεραπεία (μειώνοντας έτσι την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία), τριτοβάθμια πρόληψη (παρακολούθηση χρονίως πασχόντων), και όλα όσα παρέχουν σήμερα οι υπάρχουσες δομές των Δήμων.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τόνισε ότι εκτός από το Περιφερειακό Ιατρείο, συμπληρωματικά, με σαφώς διακριτή λειτουργία και ρόλο, είναι ο Οικογενειακός Γιατρός, ενώ το σύστημα ολοκληρώνεται με την λειτουργία των Κέντρων Υγείας, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της περιοχής τα οποία με την σειρά τους θα διευκολυνθούν στην επιτέλεση του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου ρόλου τους.

Τονίστηκε επίσης ιδιαίτερα ότι ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι σχεδιασμός μακράς πνοής που προσεγγίζει τον άνθρωπο και την υγεία με την λογική και την οπτική της αριστεράς.

image5 (1)Τέλος, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου σημείωσε ότι η ΠΦΥ απαιτεί  ειλικρινή προσπάθεια για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μακριά από οποιαδήποτε προσωπική ατζέντα και με μοναδικό κίνητρο τη βέλτιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των συμπολιτών μας.

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 20.5.2017

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε