ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Νίκος Ηγουμενίδης: «Οι πολιτικές επιλογές της Αριστεράς βγάζουν στη σέντρα τον λαϊκισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων”

 
     Τις βασικές και ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και στο «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» ανέδειξε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης λαμβάνοντας το λόγο σήμερα στη Βουλή κατά την επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα το «Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα – ενίσχυση κοινωνικής προστασίας και ένταξης».
     Ο Νίκος Ηγουμενίδης, αφού τόνισε την καθυστέρηση με την οποία ήρθε η σχετική πρόταση νόμου και ότι ο Εθνικός Μηχανισμός συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής από τον Δεκέμβριο του 2016 είναι ήδη νόμος του κράτους, έκανε την βασική σύγκριση ανάμεσα στο ΚΕΑ και στο ΕΚΕ:
«Καταρχήν να σταθώ στην πρόταση που έγινε, για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ όπου αφορούσε 13 Δήμους. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν; Συμπεριέλαβε αναλογικά μικρότερο πληθυσμό από το ΚΕΑ. Επιπλέον βασιζόταν σε εισοδήματα 1,5 έτους πριν, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες αλλαγές του ωφελούμενου και τη μεταπήδηση στη φτώχεια και να μην καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες την στιγμή που παρουσιάζονται. Αντίθετα, το πιλοτικό πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης εξετάζει τα εισοδήματα των αιτούντων σε πραγματικό χρόνο, στόχευσε σε 30 Δήμους, σε στοιχεία πληθυσμιακά, ποσοστών ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ποσοστών φτώχειας, όπως προέκυψαν από το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και του ΤΕΒΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στο ΚΕΑ γίνονται διασταυρώσεις σε όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων με αποτέλεσμα να εξακριβώνεται άμεσα ενδεχόμενη απάτη φορέων ή ατόμων. Δεν είχε προβλεφθεί στην πρόταση και σ’ αυτό που ξεκίνησε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση για έναν τέτοιοι ουσιαστικό έλεγχο».
Κατά τη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε με έμφαση ότι «κακά τα ψέματα, πολλές φορές προτάσεις για πολιτική εφαρμογή κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσουν «την κουρτίνα», η οποία να καλύψει λαϊκισμό ή πολύ εύκολα μπορεί καθένας το λαϊκισμό του να καλύψει πίσω από τέτοιες προτάσεις», τονίζοντας ότι «χθες ψηφίσαμε και αποτυπώνεται στο άρθρο 57 η πραγματικότητα της ουσιαστικής κάλυψης όλων των αναγκών από το καθολικό κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, αμβλύνει τον κίνδυνο κοινωνικών διακρίσεων – στο βαθμό που μπορεί να το κάνει – και εξασφαλίζει τα απαραίτητα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη».
          Σχετικά με το λαϊκισμό στον οποίο αναφέρθηκε, εξήγησε ότι «έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο τι προτείνει, αλλά και ποιος το προτείνει. Είπε ο κ. Σαλμάς, εκ μέρους της ΝΔ, για τα 14 δις μέτρα που, ενδεχομένως, τον φορτώνουν, αλλά δεν θέλω να σταθώ σε αυτό, γιατί απάντησε η Υπουργός. Ομολογώ ότι έχω μια δυσκολία να αντιλέξω αυτούς που λένε ότι αυτοί που κάνουν την πρόταση την κάνουν προσχηματικά για όλα αυτά που διέπραξαν απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού».
      Συμπερασματικά ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατήρησε ότι «η πρόταση νόμου είναι προσχηματική για όλους αυτούς που δεν ψήφισαν τόσες δεκαετίες μέτρα και έρχονται τώρα να ζητήσουν την θεσμοθέτησή τους», σημειώνοντας: «Εν πάση περιπτώσει ευτυχώς και η ιστορία και η ζωή προσπερνάει το λαϊκισμό και κατά τη γνώμη μου οι πολιτικές επιλογές και οι πολιτικές προτάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης εκ μέρους της Αριστεράς όχι μόνο δεν αποτελούν κουρτίνα για να κρύψουν το λαϊκισμό αλλά σίγουρα τον αποκαλύπτουν στα μάτια των εργαζομένων. Ευτυχώς που μπορεί η ζωή να τους προσπερνάει και ευτυχώς που προχωράμε με όρους διαφάνειας σε ένα εθνικό σχέδιο».
To Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 19.5.2017
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε