Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εν όψει αξιολόγησης  αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Ο κ. Ηγουμενίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα ήταν θετική εξέλιξη η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό.   Το Ταμείο, σημείωσε ο βουλευτής, δανείζει ένα μικρό ποσό, της τάξης  των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά είναι αντιστρόφως ανάλογη, μεγάλη, η «ανακατωσούρα» που προκαλεί, ενεργώντας ως «πολιορκητικός κριός» προς όφελος των πλέον συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ταυτίζονται  με αυτές ακριβώς τις δυνάμεις στην Ευρώπη, τις ακραία συντηρητικές, όταν αξιώνουν από την κυβέρνηση να υπογράψει άρον- άρον οτιδήποτε ζητούν οι πιστωτές. Νομίζουν ότι πλήττουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά η τακτική τους είναι επιζήμια για την ίδια τη χώρα, πρόσθεσε.

Ο κ. Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στον παραλογισμό που διέπει τις αξιώσεις των δανειστών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι  αδιανόητο να ζητούν από την κυβέρνηση δεσμεύσεις για το 2019. «Δεν είναι μόνο το πολιτικό θέμα, πως μια κυβέρνηση θα δεσμεύσει μελλοντικές», είπε και πρόσθεσε: «Είναι επιπλέον παράλογο να γίνονται άλματα στο χρόνο. Ξέρει κανείς, άραγε, πως θα είναι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη το 2019; Ξέρει μήπως ποια θα είναι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο το 2019, για να αναφερθώ σε μια ειδικότερη παράμετρο; Όχι ασφαλώς».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η Ευρώπη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πολιτικά και οικονομικά, «δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε».  Στην εξέλιξη της συζήτησης απάντησε σε ερωτήματα (και ακροατών), για το αν η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο απόκρουσης των αξιώσεων των δανειστών, για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι πιστωτές προβάλλουν ακραίες  απαιτήσεις κλπ.

«Δεν συμπαρίσταμαι, νιώθω ένας από αυτούς» 

Ο κ. Ηγουμενίδης  μίλησε, επίσης, για την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, επειδή συμμετείχαν, το 2011, σε κινητοποιήσεις εναντίον του γνωστού ως «νόμου Διαμαντοπούλου» (Ν. 4009/2011). «Δεν νιώθω απλώς συμπαραστάτης τους, νιώθω ένας από αυτούς. Ο αγώνας για όρθια, σύγχρονη δημόσια Παιδεία πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας», τόνισε.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 11.2.2017

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε