Ν. Ηγουμενίδης: Ο «ευλογημένος τόπος» της Κρήτης μπορεί να γίνει ατμομηχανή ανάπτυξης
Με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς αγροτοδιατροφικού τομέα, παράλληλα με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και το νέο Βόρειο Οδικό Άξονα, η Κρήτη έχει τις δυνατότητες να γίνει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για την επιστροφή στην ανάπτυξη, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ηγουμενίδης “Στο Κόκκινο” και τον Προκ. Αγγελόπουλο.
Σημειώνεται ότι ο κ.Τσίπρας ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα της περιοδείας του με ομιλία στο Ηράκλειο όπου προανήγγειλε νέα μέτρα αναδιανομής του πλεονάσματος στους πιο αδύναμους. Σήμερα συναντάται το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο και παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου, στον Αγ. Νικόλαο. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού Κριτσάς πριν αναχωρήσει για την Αθήνα το μεσημέρι.
Από τις συναντήσεις του Αλ.Τσίπρα στην Κρήτη κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του κατέστη σαφές ότι υπάρχει η δυνατότητα και η πολιτική βούληση να αποτελέσει το νησί την ατμομηχανή του αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, είπε ο κ. Ηγουμενίδης.
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, που αναμένεται να είναι έτοιμο εντός της επόμενης πενταετίας, θα είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και θα αλλάξει συνολικά το χάρτη, καθώς πέρα από την ενίσχυση των «παραδοσιακών» συνδέσεων με την Ευρώπη, θα ανοίξει την πρόσβαση από και προς τη Μέση Ανατολή, με στόχο την ενίσχυση της κίνησης όλο το χρόνο και της περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής.
Ο ΒΟΑΚ (βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης) με την κατασκευή του θα βάλει τέλος στα συχνά ατυχήματα και δυστυχήματα στο σημερινό ανεπαρκές οδικό δίκτυο της βόρειας ακτής του νησιού, σημείωσε ο ίδιος.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα θέματα αγροτικής παραγωγής στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους τοπικούς φορείς, εκπροσώπους συνεταιρισμών κτλ, που ήταν πολύ γόνιμες και ξεπέρασαν κατά πολύ την προγραμματισμένη διάρκεια, φτάνοντας τις 5 ώρες. Είναι από τα κύρια όπλα για να βγει η χώρα από την κρίση και να μείνει η κοινωνία όρθια, όπως σημείωσε.
Από την πλευρά των πολιτών και εκπροσώπων φορέων τέθηκαν αρκετά θέματα και επισημάνθηκαν προβλήματα, για τις δυσκολίες της εισόδου στην εργασία και την επένδυση στον πρωτογενή αγροτοδιατροφικό τομέα, επισημάνθηκε το θέμα της έλλειψης επαρκών εργατικών χεριών, κ.ά.
Συζητήθηκαν παράλληλα οι δυνατότητες που ανοίγονται για νέες καλλιέργειες στην Κρήτη, που λόγω της γεωγραφικής της θέσης προσφέρεται για καλλιέργειας προϊόντων που ευδοκιμούν ακόμη και σε υποτροπικές περιοχές, όπως π.χ. τα μάνγκο. Χρειάζεται οι παραγωγοί να καθοδηγηθούν και να εκπαιδευτούν σε αυτές τις νέες καλλιέργειες.
Ο κ. Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι αφενός υπάρχει πάντα το θέμα της μεταφοράς των προϊόντων μέσω του οδικού δικτύου και της ακτοπλοΐας, σημείωσε ωστόσο πως όταν στο νησί φτάνουν ετησίως 3 με 4 εκατ. τουρίστες, μπορούν να καλύψουν επαρκώς τη σίτισή τους και να μην χρειάζεται να φεύγουν από την Κρήτη για άλλες αγορές.
Υπενθύμισε ότι και ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Κρήτη είναι «ευλογημένος τόπος» και μπορεί να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. «Λείπουν πολλά, αλλά πλέον προστέθηκε η πολιτική βούληση», υπογράμμισε.
Αυτό που απέπνεε ο Τσίπρας στις συναντήσεις ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο αναπτυξιακό και πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, της απασχόλησης, είπε ο κ. Ηγουμενίδης. «Όλα αυτά που συζητήσαμε είναι κομμάτια αυτού του συνολικού παζλ … δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων αλλά σχέδιο … ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι κάπου πάμε, παρά τις δυσκολίες του σήμερα».