Ν. Ηγουμενίδης   ” Έμπρακτη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική και σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Μολδαβίας”

Συνάντηση με την Μολδαβή Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, κα Daniela Morari είχε στη Βουλή ο Νίκος Ηγουμενίδης με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Μολδαβίας.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αννέτα Καββαδία,   ο Αντιπροέδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα,  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εναρκτήριων επαφών της 3ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας–Μολδαβίας που ξεκίνησε στις 8.12.2016.

Ο κ. Ηγουμενίδης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της φιλίας των κοινοβουλίων των δύο χωρών, αλλά και τη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική και σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Μολδαβίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε αίτημα που έχει εκφραστεί για την ίδρυση Προξενείου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Κρήτη, αλλά και στις προσπάθειες για την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών και τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο, παραδοσιακά, φίλων λαών.

Η κ. Καββαδία χαιρέτισε την επιθυμία της κυβέρνησης της Μολδαβίας να προσεγγίσει την Ευρώπη τόσο με όρους οικονομικούς–εμπορικούς όσο και με όρους κοινωνικούς. «Αν και στεκόμαστε κριτικά σε ευρωπαϊκές αβελτηρίες και αστοχίες που εμφανίζονται σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα με προεξάρχον το προσφυγικό, εντούτοις υποστηρίζουμε ακράδαντα ότι η εμπέδωση βασικών ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών είναι απαραίτητη σε χώρες όπως η Μολδαβία, προκειμένου να απεμπολήσουν φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανελευθερίας στο δημόσιο χώρο, όπως για παράδειγμα στον ευαίσθητο τομέα των ΜΜΕ», υπογράμμισε.

Ο κ. Εμμανουηλίδης υπενθύμισε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κυρώσει από τον Νοέμβριο του 2015 τη συμφωνία σύνδεσης της Μολδαβίας με την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι «για την Ελλάδα, η ενταξιακή πορεία της χώρας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική προοπτική που μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία ολόκληρης της Ευρώπης».

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Ηγουμενίδη:

“Κατ΄αρχήν θα ήθελα να καλωσορίσω την  υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Daniela Morari στην πατρίδα μας.

Σας εύχομαι καλή διαμονή στην Ελλάδα, δημιουργικές επαφές και παραγωγικές συναντήσεις.

Εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση της φιλίας των κοινοβουλίων των χωρών μας.

Στηρίζουμε αταλάντευτα την Ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, και είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της.

Είμαστε ενήμεροι από το Υπ. Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων, καθώς και για την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών και τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των, παραδοσιακά, φίλων λαών μας.

Τέλος, επιτρέψτε να αναφερθώ σε ένα ειδικότερο θέμα. Στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, ζουν περίπου 500 πολίτες, υπήκοοι της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Πρόκειται για στοιχεία που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, τα οποία ωστόσο έχουν δοθεί στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Αθήνα. Υπάρχει σχετικό αίτημα από τους ανθρώπους αυτούς, και μαζί τους, με χαρά θα υποδεχθούμε την ενδεχόμενη θετική ανταπόκρισή σας, για την ίδρυση Προξενείου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Κρήτη.

Και πάλι σας εύχομαι καλή διαμονή στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ”

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 9.12.2016

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε