67125_1“Όλα τα δάνεια  στα χέρια των δανειοληπτών” ήΚάθε σπίτι στα χέρια του ιδιοκτήτη του”

– Αποσπάσματα  από την ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη – 

-«Όσοι από εμάς, ως αποτέλεσμα των αγώνων όλων μας βρίσκονται να εκπροσωπούν την Αριστερά στη Βουλή, όσοι από εμάς βρίσκονται να διαδέχονται στα έδρανα του Κοινοβουλίου τον Λαμπράκη και τις άλλες μορφές της Αριστεράς, αυτό το οικονομικό μήνυμα πρέπει να στέλνουμε: Δεν είναι η Βουλή για να βγάζουμε χρήματα».

-«Τα χρήματα που μου μένουν ως βουλευτής είναι λιγότερα από εκείνα που έπαιρνα στην επαγγελματική μου ζωή. Γιατί το αναφέρω;  Γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό και έτσι πρέπει να γίνεται.»

-«Να σταθώ στην ουσία της παρέμβασης μου.

Πώς θα κερδίσουμε; Ποιες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να οδηγήσουμε την οικονομία και τη χώρα στο ξέφωτο; Αυτά είναι τα ερωτήματα που βάζει η ζωή στο συνέδριο μας και υποχρεούμαστε να απαντήσουμε. Αρκετά σταθήκαμε στον προσυνεδριακό διάλογο, αρκετές παρεμβάσεις συντρόφων είναι στον προβληματισμό που έχω κι εγώ.»

-«Ξεχωρίζω, συμφωνώντας, τις παρεμβάσεις των συντρόφων μας, του Νίκου Βούτση και του Ανδρέα Ξανθού στις 9 του Οκτώβρη στον προσυνεδριακό διάλογο».

-«Μία πλευρά αυτού του τεράστιου θέματος είναι κατά τη γνώμη μου δύο άλλα ερωτήματα:

Πρώτον: Πώς το κίνημα αυτό που μας έφερε σε θέση Κυβέρνησης θα επανακάμψει πιο μαζικό, πιο βαθύ, πιο ώριμο, να επιβάλει την οικοδόμηση μιας Νέας Ελλάδας;

Δεύτερο ερώτημα: Πώς θα επουλώσουμε τις πληγές, τις σχέσεις μας με την κοινωνία;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα σύντροφοι θα προσπαθήσω με ένα παράδειγμα, να απαντήσω.»

Κόκκινα δάνεια. Είναι γνωστό ότι τα κόκκινα δάνεια είναι μια βόμβα στην προσπάθεια μας να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και τη χώρα. Είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ίδιου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όλες οι πλευρές θέλουν ν’ απαλλαγούν από αυτό το βαρίδι. Με λύσεις σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.»

-«Η μία πλευρά που θέλει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ξένα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, στα περιβόητα ξένα funds.

Η άλλη πλευρά, η δεδηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης μας για προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

img_0377-«Σχετικά με αυτό, θα ήθελα, σύντροφοι, να πω ότι σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που προτείνουμε, η αποπληρωμή του δανείου γίνεται με ευνοϊκότερους όρους, δηλαδή προσαρμοσμένη στη σημερινή οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη»

-«Πιστεύω σύντροφοι πως πρέπει να βγούμε με τη θέση «τώρα, όλα τα δάνεια στα χέρια των δανειοληπτών. Όχι μόνο τα κόκκινα. Όλα. Μια τέτοια λύση ουσιαστικά εξελίσσει το σύνθημα μας από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο σύνθημα «κάθε σπίτι στα χέρια του ιδιοκτήτη του».

-«Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει και τις αντιλαμβάνεστε όλοι, απαλλάσσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά από το βάρος πολλών δισεκατομμυρίων»

Η θέση αυτή για την επιβολή της απαιτεί αγώνα»

-«Πρόκειται για μια μάχη που για την επιτυχία της με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κερδίζει ο λαός μας και οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες»

-«Πρόκειται για μια μάχη από την επιτυχή έκβαση της οποίας οι μόνοι που θα βγουν χαμένοι είναι οι ξένοι καιροσκόποι επενδυτές και οι όποιοι πολιτικοί υποστηρικτές τους.»

-«Το θέμα των δανείων και η πρότασή μας, είναι ευκαιρία να αποκαταστήσουμε ή έστω να επουλώσουμε την λαβωμένη ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις.»

-«Το θέμα της κατοικίας στο σύνολο του (δάνεια – πλειστηριασμοί – αυθαίρετα) και η πρότασή μας δίνει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις.»

-“Αντίστοιχους τέτοιους στόχους πρέπει να θέσουμε στο άμεσο πρόγραμμά μας.

Στόχους που απαλλαγμένοι από επικοινωνιακές σκοπιμότητες θα απαντούν σε υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας.

Στόχους που θα δυναμώνουν τους δεσμούς αγώνα κυβέρνησης – κοινωνίας.

Στόχους που θα ανοίγουν και θα δείχνουν το δρόμο για την οικοδόμηση μιας Νέας Ελλάδας.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε