image1-7Με τη μεγάλη εκπροσώπηση από όλους τους φορείς, συλλόγους, τοπικές αρχές και υπηρεσίες ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ (23.9.2016) η ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης στο Ηράκλειο για το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Στη σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρευρέθηκε και η Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σε θέματα Πολεοδομίας, κα Σταυρούλα Αγρίου, η οποία έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε πολλές πτυχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, η οποία όπως ανακοινώθηκε έλαβε παράταση μέχρι τις 10 Οκτωβρίου λόγω του συνεχούς πλήθους των σχολίων, και πριν την επικείμενη κατάθεση του, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων. Οι φορείς που έδωσαν το παρών κατέθεσαν προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις, ενώ η σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια των συσκέψεων που προηγήθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο στη Βουλή, όσο και στο Ηράκλειο.

image1-5Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη «να μπει επιτέλους ένα τέλος στη διαχρονική ομηρία των ιδιοκτητών αυθαιρέτων» με στόχο «οι αυθαιρετουπόλεις να γίνουν πόλεις». Στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε τη δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης ώστε να μην υπάρξει επόμενη γενιά αυθαιρέτων και ότι οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα απαιτούμενα σχέδια πόλης και την δημιουργία των υποδομών που απαιτούν, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται.

Ανάμεσα στις θετικές πλευρές του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι, πρώτον, λαμβάνει υπόψη του το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αυθαίρετου κτίσματος, αφού για πρώτη φορά εισάγεται συντελεστής που αφορά «περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή». Δεύτερον, ότι κάνει το σημαντικό διαχωρισμό ανάμεσα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις περιοχές εκτός σχεδίου αλλά «με εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες», ως ευθεία αναφορά στις λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις»  – εκεί όπου ουσιαστικά το Κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια δε μερίμνησε για πολεοδομικές μελέτες και σχέδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι ικανοποιείται το αίτημα συλλόγων οικιστών, ρυθμίζοντας για πρώτη φορά το ζήτημα των συνιδιοκτητών εξ’αδιαιρέτου αυθαίρετων κτισμάτων – ζήτημα στο οποίο επιδεικτικά γύρισαν τη πλάτη όλοι οι προηγούμενοι νόμοι.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις πλευρές που θέτουν οι συμβολαιογράφοι και ο Σύλλογος Πολυτέκνων γύρω από την μελέτη στατικής επάρκειας στη περίπτωση κληρονομιάς και στο ύψος των εισοδημάτων των πολυτέκνων για υπαγωγή στη ρύθμιση, τονίζοντας ότι η δραστική μείωση θα πρέπει να αφορά όλες τις κατηγορίες των περιπτώσεων.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος  Ζαχαρίας Καλογεράκης , ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου μαζί με αρκετά μέλη του Συλλόγου, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, ο διευθυντής της Πολεοδομίας Ηρακλείου, οι Οικιστές Γαζίου, ο Σύλλογος Οικιστών Ηρακλείου,  και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.

image1-4image1-6

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε