«Οδηγός μας η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας
και του αγαθού της υγείας»
Παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τα καπνικά προϊόντα
«Απέναντι στο ερώτημα ‘μονοπωλιακά συμφέροντα ή δημόσια υγεία;’ η θέση μας είναι σαφής», τόνισε με έμφαση σήμερα ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με τα θέματα της υγείας: «Υπεράσπιση πριν από όλα της δημόσιας υγείας και του αγαθού της υγείας. Αυτός είναι ο οδηγός μας, αυτή είναι η προσέγγιση που κάνει η Κυβέρνηση. Πέρα από αυτό το νομοσχέδιο, τόσο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και τα συνολικά μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα υγείας, είναι και αυτά ένας σοβαρός δείκτης για το πού πηγαίνει η σημερινή Κυβέρνηση», εξήγησε ο βουλευτής κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που ρυθμίζει το μέχρι σήμερα θολό τοπίο στα προϊόντα καπνού, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι έχει ένα κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα το νομοσχέδιο και ενδεικτικά ανέφερε ότι το παρόν νομοσχέδιο καθορίζει τα μέγιστα επίπεδα εκπομπών νικοτίνης, πίσσας και μονοξειδίου του άνθρακα και ότι ορίζει κρίσιμες λεπτομέρειες και πλευρές που αφορούν τις προειδοποιήσεις για την υγεία, αλλά και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι περιέκτες αναπλήρωσης.
Σχετικά με τη συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το κάπνισμα και τις βλαβερές του συνέπειες, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως καρδιολόγος γιατρός στη Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τονίζοντας ότι η υπόθεση διακοπής του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δεν αποτελεί μόνο θέμα διοικητικών απαγορεύσεων ή αστυνομικών μέτρων για εφαρμογή του νόμου, αλλά και ότι «πρέπει να γίνει μια ολόκληρη εκστρατεία ώστε να καταδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι στοιχείο αντικοινωνικής συμπεριφοράς».
Παράλληλα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σημείωσε ότι η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον που κληρονόμησε, δίνει μια ιστορική μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, και για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την χώρα.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΠΕ΄
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών-μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ (αριθμ. L 127/1 της 29.4.2014), όπως το Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας αυτής τροποποιήθηκε με την κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα Οδηγία 2014/109/ΕΕ της Επιτροπής της 10ης Οκτωβρίου 2014 για την τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη θέσπιση της βιβλιοθήκης των εικονογραφικών προειδοποιήσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα καπνού, καθώς και άλλες συναφείς διατάξεις».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου μια πρώτη παρατήρηση, πριν μπω στο θέμα για το οποίο συζητάμε. Νομίζω ότι μια κακή συνήθεια, πιο κακή και πιο επικίνδυνη και από το κάπνισμα, όπως τείνει να εξελιχθεί, είναι η ακατάσχετη κινδυνολογία στην οποία επιδίδεται η Αντιπολίτευση, η προσπάθεια να παρουσιάσουν την εικόνα της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας σαν μια εικόνα διάλυσης, η προσπάθεια να παρουσιαστούν διάφορα μέτρα σαν άτακτες κινήσεις ανθρώπων να κρατηθούν με κάθε τρόπο στην εξουσία.
Πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον που κληρονόμησε, δίνει μια ιστορική μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την χώρα.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια δείκτης για την Αριστερά και τη σημερινή Κυβέρνηση, που κορμός της είναι η Αριστερά, είναι η ενότητα, εάν το θέλετε, ο συγχρονισμός της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας με την εξωκοινοβουλευτική πάλη.
Δείκτης για εμάς, για το πού πηγαίνει η Κυβέρνηση, είναι η δικαίωση των αγώνων της μαχόμενης κοινωνίας. Δικαίωση που θα δώσει δύναμη και αποφασιστική ώθηση στην Κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου, δικαίωση των αγώνων, στους οποίους αγώνες πραγματικά οι εργαζόμενοι έχουν σαν ένα επιπλέον όπλο τους την Κυβέρνηση και τη στάση της.
Ξεκίνησα, λέγοντας αυτά, γιατί νομίζω ότι δεν μπορούν κάποια πράγματα να μένουν ασχολίαστα.
Σε ό,τι αφορά το σημερινό νομοσχέδιο, ενσωματώνεται στο Εθνικό Δίκαιο η Ευρωπαϊκή Οδηγία που ρυθμίζει το μέχρι σήμερα θολό τοπίο στα προϊόντα καπνού, βάζοντας επιτέλους και εδώ κανόνες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι καθορίζει τα μέγιστα επίπεδα εκπομπών νικοτίνης, πίσσας και μονοξειδίου του άνθρακα, ορίζει και κάποιες φορές με έντονη σχολαστικότητα –όντως- κρίσιμες λεπτομέρειες και πλευρές που αφορούν τις προειδοποιήσεις για την υγεία, αλλά και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι περιέκτες αναπλήρωσης.
Ένα μεγάλο κομμάτι και ένα μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη συζήτησή μας είναι η διακοπή του καπνίσματος. Ακούστηκαν αρκετές παρατηρήσεις, που δεν με βρίσκουν αντίθετο προφανώς, που στέκονται όμως μόνο στην αστυνομική πλευρά της υπόθεσης. Απαγορεύεται το κάπνισμα, οι χώροι να ορίζονται, τασάκια να μην υπάρχουν, πινακίδες που να το λένε κλπ.
Έχω στο μυαλό μου, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας προβάλω την εικόνα της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εκεί που δούλευα, όπου στο μπαλκόνι της Καρδιολογικής Κλινικής –δεν ξέρω εάν με ακούει κανείς αυτή τη στιγμή και εάν παραμένουν στην ίδια κατάσταση- στις γλάστρες δεν φαινόταν το χώμα. Μιλώ για το μπαλκόνι που χώριζε τους συνοδούς που έρχονταν να δουν τους καρδιοπαθείς συγγενείς τους από τους καρδιοπαθείς με μια απλή τζαμαρία. Στις γλάστρες δεν φαινόταν χώμα, ήταν μόνο γόπες τσιγάρων. Και πού; Σε έναν χώρο, όπου υπήρχε όχι απλώς η απαγόρευση του τσιγάρου, αλλά και εντονότατη αστυνόμευση από τον Διευθυντή της Κλινικής, τον Καθηγητή μας, τον κ. Βάρδα, που σ’ αυτό το θέμα ήταν κέρβερος, αλλά και απ’ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής και προφανώς και από κάποιους από τους αρρώστους που φώναζαν, γιατί τους ενοχλούσε το τσιγάρο.
Με αυτήν την έννοια –και εδώ θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω στο θέμα και ας μην αναφερθώ στα υπόλοιπα θέματα που είχα σκοπό να θίξω- δεν νομίζω ότι είναι μόνο θέμα διοικητικών απαγορεύσεων ή αστυνομικών μέτρων για εφαρμογή του νόμου, όπως ειπώθηκε σε προηγούμενες ομιλίες.
Προσέξτε, δεν ξέρω πόσοι από εσάς θυμάστε ή βλέπετε ακόμα -δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα- οι πινακίδες στις εκκλησίες, τουλάχιστον, «μην πτύετε χαμαί», που ήταν ένα μήνυμα ουσιαστικά σε μια Ελλάδα που έβγαινε από τον πόλεμο. Σε μια Ελλάδα που η φυματίωση θέριζε, ήταν απολύτως φυσιολογικό μετά από έναν παροξυσμό βήχα ο άλλος να φτύσει δίπλα από εκεί που περπατούσε ή να φτύσει δίπλα από εκεί που καθόταν. Προφανώς, πέρα από την προσπάθεια ξεριζωμού της αρρώστιας από την ελληνική κοινωνία, χρειάστηκε και μια ολόκληρη προσπάθεια να καταδείξουμε στον κόσμο ότι δεν είναι σωστή συμπεριφορά το να φτύνεις εκεί που κάθεσαι ή εκεί που περπατάς, στον άνθρωπο που κάθεται δίπλα σου κλπ. Να δείξουμε, δηλαδή, ότι αυτό ήταν μια αντικοινωνική συμπεριφορά.
Κατά τη γνώμη μου νόμους έχουμε, μπορούμε να εφαρμόζουμε ή υπάρχουν και μέτρα για την εφαρμογή τους. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ολόκληρη εκστρατεία να καταδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι στοιχείο αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο άλλος δηλαδή να μη φοβάται ότι θα τον προσβάλλουν επειδή είναι σε χώρο μη καπνιστών, να μη φοβάται που καπνίζει. Αν θέλετε, επειδή άκουσα και από ορισμένους Βουλευτές ότι το κάπνισμα βλάπτει, το λένε όλοι οι γιατροί, κανένας δεν καπνίζει επειδή αποφάσισε να πεθάνει. Κανένας δεν καπνίζει, επειδή θέλει να πάθει καρκίνο του πνεύμονα. Πρέπει, λοιπόν, να μη φοβάται ο άλλος που καπνίζει, αλλά να ντρέπεται που καπνίζει. Αυτό πρέπει να κάνουμε.
Συμφωνώ με όλες τις προτάσεις των φορέων, καταρχήν, με τους ίδιους τους επιστημονικούς φορείς, εξάλλου και εγώ ως καρδιολόγος δεν θα μπορούσα να διαφωνώ με τις θέσεις που έχει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία. Νομίζω ότι σωστές ήταν οι παρατηρήσεις που έγιναν από τους φορείς και από τις εταιρίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις καπνοβιομηχανίες στα θέματα του καπνού. Νομίζω ότι σωστά αντιμετωπίζονται τα ζητήματα και με τις παρατηρήσεις που είπε ο Υπουργός αντιμετωπίζονται συνολικά. Αντιμετωπίζεται το θέμα της γραφειοκρατίας. Φαντάζομαι ότι με την τροπολογία που έκανε δεκτή ο Υπουργός ουσιαστικά δεν θα βρεθούμε μπροστά στη φάση να ξεπεράσουμε το τετράμηνο για αδειοδότηση κάποιων προϊόντων καπνού.
Νομίζω ότι το νομοσχέδιο έχει έναν κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά, στο ερώτημα: Κάποια μονοπωλιακά συμφέροντα -και υπάρχουν τέτοια- ή δημόσια υγεία; Η θέση μας είναι σαφής: Η υπεράσπιση πριν από όλα της δημόσιας υγείας και του αγαθού της υγείας. Αυτός είναι ο οδηγός μας, αυτή είναι η προσέγγιση που κάνει η Κυβέρνηση μας και πέρα από αυτό το νομοσχέδιο, τόσο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και τα συνολικά μέτρα της στήριξης του δημόσιου τομέα υγείας, είναι και αυτά ένας σοβαρός δείκτης για το πού πηγαίνει η σημερινή Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)