ΔΗΛΩΣΗ

ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Με αφορμή τη σημερινή τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με την παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, για την προσφορά του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης μέχρι και σήμερα, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διαχειριστεί με ηρωικό τρόπο την είσοδο στη χώρα χιλιάδων προσφύγων, τόσο στη θάλασσα, όσο και στις απόκρημνες ελληνικές βραχονησίδες σε όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγαίου.

Οφείλουμε να εξάρουμε τους αφανείς ήρωες που έδωσαν και δίνουν καθημερινά ένα συγκλονιστικό αγώνα σώζοντας κυριολεκτικά μέσα από το νερό χιλιάδες ψυχές ως πράξη ύψιστης ανθρωπιστικής σημασίας.

Οφείλουμε παράλληλα να παραδεχτούμε ότι το προσφυγικό αποτελεί ιστορικό φαινόμενο που απαιτεί συντεταγμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση, έτσι ώστε η Ε.Ε. να παίξει τον ιδιαίτερο και βαρύνοντα σταθεροποιητικό και δημοκρατικό της ρόλο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το προσφυγικό στην Ελλάδα  – και βέβαια και στη Κρήτη –  δεν προσφέρεται για μικροπολιτική σπέκουλα.

Η Κρήτη δεν φοβάται ένα επεξεργασμένο σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων σε οργανωμένες δομές και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Από όπου κι αν προέρχονται, οι μισαλλόδοξες δηλώσεις και φωνές που είδαν το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας δεν ταιριάζουν ούτε στην ιστορία, ούτε στο ήθος, ούτε στο διαχρονικά ουμανιστικό και δημοκρατικό ρόλο και συμβολή της Κρήτης.

Δικαίως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης τιμά σήμερα σε ειδική εκδήλωση την προσφορά του Λιμενικού Σώματος –  Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 30.8.2016

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε