Νίκος Ηγουμενίδης: «Απέναντι μας στην Υγεία έχουμε ισχυρούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς»
Απαντήσεις του Αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη στα θέματα Υγείας της Κρήτης
«Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας είναι για να εφαρμόζουν τις πολιτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και όχι για να εφαρμόζουν πολιτική ή πολύ περισσότερο να υπονομεύουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησής μας», τόνισε με έμφαση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ηγουμενίδης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα τρέχοντα θέματα υγείας της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα την υλοποίηση απόφασης της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ στην Κρήτη, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Παύλο Πολάκη το ερώτημα αν έχει τροποποιηθεί η αρχική σχετική απόφαση του 2015 δεδομένης πρόσφατης δημόσιας αμφισβήτησης της απόφασης την οποία και κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής. Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον ίδιο ως Διοικητή τότε της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεννόηση με το σημερινό Υπουργό Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του επιστημονικού Χάρτη Υγείας της Κρήτης ενάντια στους πελατειακούς μηχανισμούς.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στη Μάρθα: «Πρόκειται για περιοχή που απέχει 25 λεπτά από τα περιφερειακά τμήματα της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Βιάννου, 20 λεπτά από το Κέντρο Υγείας Χάρακα και 20 λεπτά από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν χώρο που ουσιαστικά καλύπτει το σημείο συνάντησης τριών Δήμων».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε αρχικά στην ανορθολογική κατανομή του ΕΚΑΒ στη Κρήτη: «Όπως, λόγω της θητείας σας στην 7η ΥΠΕ, θα ξέρετε, το ΕΚΑΒ στην Κρήτη έχει 235 άτομα προσωπικό. Δυστυχώς, η κατανομή του είναι ανορθολογική και αυτό δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην κάλυψη με ασθενοφόρο και στη ταχεία προνοσοκομειακή περίθαλψη και επείγουσα μεταφορά, ειδικά στις νότιες περιοχές της Κρήτης». Στη συνέχεια προέταξε τη ανάγκη των συνεργειών: «Εγκαινιάσαμε τον σταθμό στον Καβρό, ο οποίος έχει αρχίσει να λειτουργεί και πολύ σύντομα θα καλυφθούν πλήρως οι βάρδιες. Από εκεί και πέρα, στο Ηράκλειο υπάρχουν μια σειρά από Κέντρα Υγείας τα οποία είναι εκεί κοντά –μιλάω για τον Χάρακα, για το Αρκαλοχώρι και για τις Μοίρες– και τα οποία έχουν οδηγούς. Σε μια χώρα μετά από Μνημόνια και μετά από κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε συνέργειες».
Σχετικά με τη μέχρι σήμερα υλοποίηση της απόφασης, τη σημασία της οποίας και ο ίδιος επεσήμανε, σημείωσε όσες ενέργειες έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί και ότι στη παρούσα συγκυρία το Υπουργείο κινείται «με βάση τις δυνατότητες που έχουμε, γιατί εμείς είμαστε μια Κυβέρνηση, όπως έχετε καταλάβει – γιατί συμμετέχετε σ’ αυτή την προσπάθεια – που ανακοινώνουμε πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε σ’ έναν ορατό χρονικό ορίζοντα. Είπαμε, λοιπόν, ότι δεν θα υπάρξει τομέας, αλλά θα υπάρξει σταθμός στη Βιάννο με δύο ασθενοφόρα, με προσωπικό που θα είναι και από το ΕΚΑΒ και από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Βιάννου. Ήδη υπηρετούν δύο οδηγοί».
Σχετικά με τον τομέα ΕΚΑΒ στη Μάρθα ο Παύλος Πολάκης εξήγησε ότι σήμερα «για να στηθεί τομέας του ΕΚΑΒ στη Μάρθα χρειάζονται 11 άτομα. Και με 9 γίνεται, αλλά με βάση τις βάρδιες χρειάζονται 11. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 άτομα στο Κέντρο Υγείας, θα πάει και τρίτος και υπάρχει και ένας άλλος ο οποίος είναι σε άδεια. Υπάρχουν ένα-δυο άτομα που μπορεί να μετακινηθούν από άλλους νομούς από το ΕΚΑΒ από τη στιγμή που φτιάχνει σταθμό και με προσωπικό το οποίο υπάρχει από το Ηράκλειο ή που θα έρθει αύριο-μεθαύριο στο Ηράκλειο και θα μετακινηθεί εκεί, μπορεί κάλλιστα να καλύπτονται όλες οι βάρδιες του εικοσιτετραώρου και να προσφέρεται το έργο που απαιτείται».
Κατά τη δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε αφενός μεν ότι οι απαντήσεις του Υπουργού επιβεβαιώνουν την ισχύ της απόφασης η οποία «έχει και σήμερα τη συμφωνία του Υπουργείου», και αφετέρου μια πραγματικότητα: «Εκτός από τις δυσκολίες που πηγάζουν από τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, απέναντί μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα ζόμπι του παρελθόντος. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς πελατειακού κράτους, δηλαδή έχουμε απέναντί μας, κύριε Υπουργέ, ό,τι πιο σάπιο, ό,τι πιο σιχαμένο και καταδικαστέο έχει γεννήσει η πολιτική ιστορία αυτού του τόπου».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε μια σειρά από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας που σκοντάφτουν σε σκοπιμότητες, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπονόμευση της λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Τυμπακίου: «Ποιοι αγνοούν και αγνοούν επιδεικτικά υλοποίηση αποφάσεων της διοίκησης της υγειονομικής περιφέρειας; Ή σε τελική ανάλυση, ο λαός της Μεσσαράς περιμένει μια απάντηση: Ποιος υπονομεύει τη εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησής μας για ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Τυμπακίου;».
Κλείνοντας τη παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι: «Πιστεύω ότι έχουμε στη χώρα μας την Αριστερά η οποία σχεδιάζει το μέλλον της χώρας, την Αριστερά που σχεδιάζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Θεωρώ εαυτόν κομμάτι αυτής της συλλογικής μας προσπάθειας, είτε αυτή αφορά τη λειτουργία των τομέων του ΕΚΑΒ, είτε αφορά τη λειτουργία ενός ιατρείου», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: «Έχω αφιερώσει ένα κομμάτι από τη ζωή και τη ψυχή μου για το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτήν τη μικρή μου διαδρομή για την οποία νιώθω καλά –ας μην πω είμαι περήφανος- δεν είμαι διατεθειμένος να την υποτάξω σε καμία κομματική σκοπιμότητα».
Στη δευτερολογία του ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε ρητά για το Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου: «Το πολυδύναμο ιατρείο στο Τυμπάκι θα λειτουργήσει. Προκηρύξαμε και θέσεις γιατρών και ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Όπως λειτούργησε και των Σφακίων, θα λειτουργήσει και το Πολυδύναμο στο Τυμπάκι και να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Εγώ δεν πετώ κουβέντες του αέρα».
Ενώ σχετικά με την δύναμη του καταρρέοντος ρουσφετολογικού μηχανισμού συμφώνησε λέγοντας ότι: «Υπήρχε πραγματικά μηχανισμός ο οποίος εμπόδιζε την υλοποίηση ή καθυστερούσε την υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων. Με την αλλαγή του διοικητικού μηχανισμού των νοσοκομείων αυτό το πράγμα ομαλοποιείται», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα σαν αυτά που λέτε. Για πάνω από έναν και ενάμιση χρόνο μπλοκάρονταν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετακινήσεις ανθρώπων. Υπήρχαν δυο υπάλληλοι εκεί που προχωρούσαν μόνο αυτούς για τους οποίους τους έπαιρναν τηλέφωνο». Για το ίδιο θέμα τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα προσπάθειες να μετακινηθούν κάποιοι άνθρωποι από εδώ, από εκεί, γιατί λειτουργεί ακόμα ο μηχανισμός. Έχουμε κόψει τα φτερά αυτού του μηχανισμού».
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΓ΄
Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016
Συζήτηση ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Η με αριθμό 1106/11-7-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη δημιουργία νέων Τομέων ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 9660/21-7-2015 της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης που αναφέρεται στη δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ στην Κρήτη. Είναι μια απόφαση που υπογράφεται, βεβαίως, από εμένα ως Διοικητή τότε της Υγειονομικής Περιφέρειας, μια απόφαση που πάρθηκε από κοινού από εμένα και τον τότε υπεύθυνο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και σημερινό Υπουργό Υγείας, τον κ. Ξανθό. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία συζήτησε τα δεδομένα του Χάρτη Υγείας της Κρήτης, έγινε μετά από συνεννόηση με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ Κρήτης, έγινε με στόχο την πληρέστερη κάλυψη του πληθυσμού της Κρήτης και συζητήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήμους, δημοτικές αρχές κ.λ.π.
Επίσης, εκτός από αυτήν την απόφαση, την οποία καταθέτω για τα Πρακτικά, πάρθηκαν κι άλλες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η παραχώρηση χώρων από τη ΒΙΠΕ στο ΕΚΑΒ για στέγαση του τομέα ΕΚΑΒ στο ΠΕΔΥ Χανίων και άλλες αποφάσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Να σταθώ στο θέμα της απόφασης του ΕΚΑΒ στη θέση «Μάρθα». Πρόκειται για μια περιοχή, για έναν χώρο που απέχει 25 λεπτά από τα περιφερειακά τμήματα της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Βιάννου, 20 λεπτά από το Κέντρο Υγείας Χάρακα και 20 λεπτά από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν χώρο που ουσιαστικά καλύπτει το σημείο συνάντησης των τριών Δήμων, καλύπτει τις περιφέρειες των Κέντρων Υγείας και των τριών αντίστοιχων Δήμων, Χάρακα, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου και που ουσιαστικά υποδιπλασιάζει τον χρόνο πρόσβασης αντίστοιχου αρρώστου από οποιοδήποτε από αυτά τα ιατρεία ή τα χωριά προς το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας.
Σε συνδυασμό με τη συνολική κάλυψη, που όπως είπα πήραμε υπόψη μας τον χάρτη υγείας της Κρήτης, ουσιαστικά το μόνο κομμάτι του Νομού Ηρακλείου που έμενε ακάλυπτο -ας μην αναφερθώ περισσότερο τώρα- ήταν το Βορειοδυτικό, όπου συζητούσαμε για έναν τομέα στο ύψος της εθνικής οδού, δυτικά του Γαζίου και ενδεχόμενα έναν τομέα στη θέση Αγίας Παρασκευής, που να κάλυπτε το Βορειοδυτικό Κεντρικό Ηράκλειο.
Από αυτήν την απόφαση που κατέθεσα στα Πρακτικά, από τη μια μεριά, κύριε Υπουργέ, πρόσφατα είχαμε τα εγκαίνια ενός άλλου τομέα από το ΕΚΑΒ στη θέση Καβρός στα Χανιά, ενώ κομμάτι της ίδιας απόφασης ο τομέας της Μάρθας δεν βρισκόταν πουθενά. Και δεν φθάνει μόνο αυτό, αλλά σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε, όπως τουλάχιστον μου ανέφερε ο Δήμαρχος της Βιάννου, στη σύσκεψη αυτή η Διοικητής της ΥΠΕ είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση, αλλά ήταν ιδέα του Ηγουμενίδη. Την κατέθεσα στα Πρακτικά, για το αν υπάρχει απόφαση.
Το ερώτημα είναι αν άλλαξε αυτή η απόφαση. Και αν ναι, πότε; Και αν άλλαξε, με ποια κριτήρια κάλυψης του πληθυσμού της Κρήτης; Και εκτός του τομέα της «Μάρθας», τι άλλο περιλαμβάνει; Αν δεν άλλαξε, ποιος δίνει δικαίωμα σε οποιονδήποτε αποφάσεις της διοίκησης να τις χαρακτηρίζει «ιδέες»; Δεύτερον, πώς σκοπεύετε, κύριε Υπουργέ, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ): Κι εγώ ευχαριστώ.
Κύριε Πολάκη, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση.
Όπως, λόγω της θητείας σας στην 7η ΥΠΕ, θα ξέρετε, το ΕΚΑΒ στην Κρήτη έχει 235 άτομα προσωπικό. Δυστυχώς, η κατανομή του είναι ανορθολογική και αυτό δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην κάλυψη με ασθενοφόρο και ταχεία προνοσοκομειακή περίθαλψη και επείγουσα μεταφορά ειδικά στις νότιες περιοχές της Κρήτης.
Η πρόταση που κάνατε σε σχέση με την κατανομή των τομέων του ΕΚΑΒ ελήφθη παρά πολύ σοβαρά υπόψη από το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση και με τις νέες προσλήψεις, οι οποίες αναμένονται σε λίγες μέρες για την προκήρυξη 100 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τη δύναμη των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. Ένας αριθμός από αυτά θα κατευθυνθεί και στην Κρήτη και μάλιστα δράττομαι της ευκαιρίας για να πω ότι είναι η πρώτη φορά που κάναμε διαδικασία δημόσιας εσωτερικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος από ανθρώπους που ήδη υπηρετούν στο ΕΚΑΒ -γιατί είχαμε προγραμματίσει τον αριθμό θέσεων για την Κρήτη-, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει προσωπικό που ήδη υπηρετεί για να μετακινηθεί και να λυθούν μια σειρά από οικογενειακά προβλήματα, με δημόσιο τρόπο, με βάση μοριοδότησης και όχι με τον τρόπο του πελατειακού παρελθόντος -δηλαδή να μετακινήσω τον κολλητό μου ή τον ψηφοφόρο μου- και στον βαθμό που αυτές οι θέσεις καλύπτονται από προσωπικό που ήδη υπηρετεί, να προκηρυχθεί η θέση για τη θέση αυτού που θα μετακινηθεί. Και ήδη γίνεται αυτό.
Από εκεί και πέρα, όντως εγκαινιάσαμε τον σταθμό στον Καβρό, ο οποίος έχει αρχίσει να λειτουργεί και πολύ σύντομα θα καλυφθούν πλήρως οι βάρδιες.
Από εκεί και πέρα, στο Ηράκλειο υπάρχουν μια σειρά από Κέντρα Υγείας τα οποία είναι εκεί κοντά –μιλάω για τον Χάρακα, για το Αρκαλοχώρι και για τις Μοίρες- και τα οποία έχουν οδηγούς. Από εδώ και πέρα, σε μια χώρα μετά από μνημόνια και μετά από κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε συνέργειες και πρέπει να έχουμε συνέργειες, όπως έχουμε τώρα και για τον νέο τομέα του ΕΚΑΒ στον Καβρό που καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης με πάρα πολλά τροχαία. Δεν μπορεί να έχουμε μόνο τον τομέα του ΕΚΑΒ και δίπλα στο Κέντρο Υγείας Βάμου, που μέχρι σήμερα σήκωνε το βάρος, να μην βγαίνουν συνδυαστικά οι βάρδιες.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, κάτι σε σύσκεψη που έγινε με βάση τις δυνατότητες που έχουμε, γιατί εμείς είμαστε μια Κυβέρνηση, όπως έχετε καταλάβει -γιατί συμμετέχετε σ’ αυτή την προσπάθεια- που ανακοινώνουμε πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε σ’ έναν ορατό χρονικό ορίζοντα. Είπαμε, λοιπόν, ότι δεν θα υπάρξει τομέας, αλλά θα υπάρξει σταθμός στη Βιάννο με δύο ασθενοφόρα, με προσωπικό που θα είναι και από το ΕΚΑΒ και από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Βιάννου. Ήδη υπηρετούν δύο οδηγοί. Επισκευάσαμε το ασθενοφόρο το οποίο το άφησαν, είχε μείνει χωρίς λάδια και είχε καεί. Πήγαμε και δεύτερο ασθενοφόρο. Προσλαμβάνεται μέσα στις επόμενες μέρες, έχει καταληχτεί, επιστρέφει από το ΑΣΕΠ για τις ενστάσεις -που δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις, απ’ ό,τι ξέρω- ένας επικουρικός οδηγός ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Βιάννου. Σε συνδυασμό και με τους άλλους επτά οι οποίοι προκηρύσσονται ως μόνιμες θέσεις με την καινούργια προκήρυξη, πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε πάρα πολλές περιοχές της Κρήτης σ’ ένα συνδυασμό μαζί με το ΕΚΑΒ.
Θεωρούμε ότι αυτή η λύση είναι μια άμεση λύση που μπορεί να δώσει ορατά αποτελέσματα, διότι για να στηθεί τομέας του ΕΚΑΒ στη Μάρθα χρειάζονται έντεκα άτομα. Και με εννιά γίνεται, αλλά με βάση τις βάρδιες κλπ χρειάζονται έντεκα. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν δύο άτομα στο Κέντρο Υγείας, θα πάει και τρίτος και υπάρχει και ένας άλλος ο οποίος είναι σε άδεια. Υπάρχουν ένα-δυο άτομα που μπορεί να μετακινηθούν από άλλους νομούς από το ΕΚΑΒ από τη στιγμή που φτιάχνει σταθμό και με προσωπικό το οποίο υπάρχει από το Ηράκλειο ή που θα έρθει αύριο-μεθαύριο στο Ηράκλειο και θα μετακινηθεί εκεί, μπορεί κάλλιστα να καλύπτονται όλες οι βάρδιες του εικοσιτετραώρου και να προσφέρεται το έργο που απαιτείται.
Δυστυχώς, θα πρέπει κάποιους σχεδιασμούς να τους εντάσσουμε σ’ ένα πλαίσιο τόσο σε σχέση με την κίνηση των περιστατικών και με τις ανάγκες που καλύπτουν, όσο και σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουμε, προκειμένου να μπορούμε να καλύψουμε κάποιες καταστάσεις. Αυτός είναι ο τελικός σχεδιασμός ο οποίος έγινε αυτή τη στιγμή.
Υπάρχουν και άλλοι τομείς. Στον Άγιο Βασίλειο υπάρχει στη θέση Μπαλέ που πρέπει να αναπτυχθεί. Είχατε πει και γι’ αυτό. Πρέπει να αναπτυχθεί κι εκεί προοπτικά ένας τομέας. Ο Νομός Ρεθύμνου, όμως, έχει πολύ λίγο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Πρέπει να ενισχυθεί για να μπορέσει να αναπτυχθεί, όπως και ο τομέας στον Πλατανιά που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος. Είπαμε ότι και εκεί μάλλον θα γίνει σταθμός ασθενοφόρου ειδικά το καλοκαίρι, που να μπορεί να ανακουφίζει την περιοχή που τον χειμώνα δεν έχει τόση κίνηση, αλλά το καλοκαίρι με τόσες χιλιάδες κλίνες πραγματικά έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, οπότε με βάση αυτόν το σχεδιασμό καταλήξαμε, ο οποίος είναι ορατός, ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ήδη έχουμε αρχίσει να τον υλοποιούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας, από την οποία συμπεραίνω ότι προφανώς υπάρχει απόφαση. Προφανώς είναι απόφαση η οποία και σήμερα έχει τη συμφωνία του Υπουργείου ότι καλύπτει επιχειρησιακά τον πληθυσμό της Κρήτης. Άλλο πράγμα το «δεν έχουμε τη δυνατότητα άμεσα» ή «προχωράμε σε κάτι άλλο» και άλλο ότι «δεν υπάρχει απόφαση» ή πολύ περισσότερο «αυτές είναι οι ιδέες κάποιου».
Ωστόσο, επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να πω ότι δεν είναι η μόνη απόφαση που παραπέμπεται στις καλένδες. Έχουμε πάρα πολλές αποφάσεις που με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση θα ήθελα να σας καταγγείλω.
Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου: Ήταν να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Πάλι καλά που παραδόθηκε πριν από λίγο. Έχω εδώ –και καταθέτω στα Πρακτικά- εν όψει της κίνησης του Περιφερειακού Ιατρείου για τη λειτουργία του με ημερομηνία 31/7/2015 -ακριβώς ένας χρόνος έκλεισε- τη μετακίνηση δύο νοσηλευτών για το ιατρείο του Τυμπακίου.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση, ούτε αυτές είναι οι μόνες αδυναμίες. Έχουμε μετακίνηση μίας νοσηλεύτριας επίσης στα πλαίσια αυτού ακριβώς του σχεδιασμού. Μιλάω για πρόσωπα που ζουν στην περιοχή του Τυμπακίου ή σε άλλες περιοχές, που επομένως η μετακίνησή τους εκεί με βάση τον σχεδιασμό μας μάς λύνει το πρόβλημα της δουλειάς και της κάλυψης των συγκεκριμένων θέσεων για την επόμενη εικοσαετία με εικοσιπενταετία, το περιθώριο δηλαδή που θα δουλεύουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι να ζητάμε αμέσως μετά τον διορισμό τους ή στον πρώτο χρόνο άτομα να τα αντικαταστήσουν.
Για ΠΥΣ βρισκόταν στις 8-7-2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου. Εδώ έχουμε έναν χρόνο και είκοσι τρεις μέρες. Οι αποφάσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν. Ερώτημα: Ποιο μαγικό χέρι μπαίνει εμπόδιο σε αυτές τις μετακινήσεις; Ποια αγνοούν και αγνοούν επιδεικτικά υλοποίηση αποφάσεων της διοίκησης της υγειονομικής περιφέρειας; Ή σε τελική ανάλυση, ο λαός της Μεσσαράς περιμένει μια απάντηση: Ποιος υπονομεύει τη εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησής μας για ουσιαστική λειτουργία του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Τυμπακίου;
Δεύτερο παράδειγμα, και κλείνω με αυτό κύριε Υπουργέ. Μονάδα Καρδιοχειρουργικής και Αιμοδυναμικού Eργαστηρίου στο ΠΕΠΑΓΝΗ. Έτυχε να παρακολουθήσω τον σχεδιασμό της, όταν συζητάγατε για τις μονάδες. Προβλεπόταν η πρόσληψη ενός εντατικολόγου, ενός αναισθησιολόγου και ενός καρδιολόγου. Ήταν προβλέψεις που συζητήσαμε με τον Διευθυντή Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΠΕΠΑΓΝΗ πριν το αποφασίσουμε, συν δώδεκα νοσηλεύτριες επικουρικό προσωπικό. Έτυχε να είμαι παρών στο Υπουργείο, όταν σας ενημέρωνε για τις συζητήσεις με τους διευθυντές και το συγκεκριμένο προσωπικό που υπογράψατε την πρόσληψή του.
Το ΠΕΠΑΓΝΗ εξαιρέθηκε από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα η μεν Μονάδα να μην λειτουργήσει ποτέ, ο εντατικολόγος και ο αναισθησιολόγος που προσλήφθηκαν ασχολούνται στη ΜΕΘ του ΠΕΠΑΓΝΗ και όχι στη συγκεκριμένη Μονάδα για την οποία προκηρύχθηκαν οι θέσεις και ήταν να προσληφθεί το προσωπικό. Ποιο μαγικό χέρι απέκλεισε το ΠΕΠΑΓΝΗ από επικουρικό προσωπικό; Και βεβαίως ο Υπηρεσιακός Διοικητής έκανε τα παιχνίδια του και δεν σεβάστηκε ούτε τη θέση του -Καθηγητής ακούει ο άλλος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης-, δεν σεβάστηκε ούτε το ότι ήταν υπηρεσιακός, δεν σεβάστηκε τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Αλλά εκτός από αυτό υπήρχαν και άλλοι που υπέγραψαν να εξαιρεθεί το ΠΕΠΑΓΝΗ από το επικουρικό προσωπικό. Θα μείνουν έτσι ο Διοικητικός Διευθυντής ή οποιοιδήποτε άλλοι υπεύθυνοι ακύρωσαν στην πράξη την απόφασή σας; Η νέα διοίκηση τι κάνει και πώς αναιρεί αυτήν την κατάσταση;
Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν έχουμε απέναντι μας κανένα μαγικό χέρι και καμιά μαγική δύναμη. Αν το θέλετε, δεν πιστεύω στη μεταφυσική. Πιστεύω ότι έχουμε στη χώρα μας την Αριστερά η οποία σχεδιάζει το μέλλον της χώρας, την Αριστερά που σχεδιάζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Θεωρώ εαυτόν κομμάτι αυτής της συλλογικής μας προσπάθειας, είτε αυτή αφορά τη λειτουργία των τομέων του ΕΚΑΒ είτε αφορά τη λειτουργία ενός ιατρείου, όπως για παράδειγμα προέκυψε από το χάρτη υγείας να λειτουργήσει ιατρείο στα Μάταλα νέα δομή ή να λειτουργήσει το Πολυδύναμο του Τυμπακίου.
Εκτός από τις δυσκολίες που πηγάζουν από τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, απέναντί μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα ζόμπι του παρελθόντος. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς πελατειακού κράτους, δηλαδή έχουμε απέναντί μας, κύριε Υπουργέ, ό,τι πιο σάπιο, ό,τι πιο σιχαμένο και καταδικαστέο έχει γεννήσει η πολιτική ιστορία αυτού του τόπου.
Κατά τη γνώμη μου και κλείνω με αυτό, ελέγξτε, κύριε Υπουργέ, όλη την πυραμίδα του Υπουργείου Υγείας και στείλτε σαφές μήνυμα προς όλους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, ανεξάρτητα από το επίπεδο που βρίσκονται, είναι για να εφαρμόζουν τις πολιτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και όχι για να εφαρμόζουν πολιτική ή πολύ περισσότερο να υπονομεύουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησής μας.
Σε αυτήν την προσπάθεια να είστε σίγουρος ότι θα είμαι και εγώ δίπλα σας.
Έχω αφιερώσει ένα κομμάτι από τη ζωή και τη ψυχή μου για το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτήν τη μικρή μου διαδρομή για την οποία νιώθω καλά –ας μην πω είμαι περήφανος- δεν είμαι διατεθειμένος να την υποτάξω σε καμία κομματική σκοπιμότητα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ.
Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Ηγουμενίδη, μια σύντομη απάντηση: Το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης έχει παιχτεί εδώ και έναν χρόνο και μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και μετά από μια αξιολόγηση κλπ.
Είναι σαφές –και το έχουμε ζήσει στο Υπουργείο- ότι υπήρχε πραγματικά μηχανισμός ο οποίος εμπόδιζε την υλοποίηση ή καθυστερούσε την υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων. Με την αλλαγή του διοικητικού μηχανισμού των νοσοκομείων αυτό το πράγμα ομαλοποιείται. Πραγματικά από τα νοσοκομεία στα οποία έχουν οριστεί διοικητές έχουν εκμηδενιστεί οι ενοχλήσεις προς τα εμάς για το «συμβαίνει αυτό», «χάλασε εκείνο», «λείπει εκείνο», «λείπει τ’ άλλο» κι όλα αυτά τα πράγματα. Η κατάσταση ισορροπεί.
Πώς νομίζετε ότι διορίστηκαν 1.200 επικουρικοί γιατροί από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα; Με μια καθημερινή ενασχόληση δική μου προσωπικά, του Αντρέα Ξανθού και όλου του μηχανισμού που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου πραγματικά να πάρει μπροστά μια μηχανή.
Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα σαν αυτά που λέτε. Για πάνω από έναν και ενάμιση χρόνο μπλοκάρονταν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετακινήσεις ανθρώπων. Υπήρχαν δυο υπάλληλοι εκεί που προχωρούσαν μόνο αυτούς για τους οποίους τους έπαιρναν τηλέφωνο. Μου το είπαν οι ίδιοι την περίοδο που ήμουν Υφυπουργός Εσωτερικών και είχα και ένα γραφείο εκεί. Ντάνα οι μετακινήσεις από τα νοσοκομεία. Λέω «πόσα κάνετε τη μέρα; Κάνετε δεκαπέντε; Κάνετε είκοσι για να φεύγουν;». «Όχι», λέει «όταν μας παίρνουν τηλέφωνο κάνουμε». Αυτή ήταν η απάντηση. Αυτό το κράτος παραλάβαμε. Και το λέω έτσι.
Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί. Διότι με την απόφαση που πήραμε και τη νομοθέτηση στο παράλληλο πρόγραμμα αυτό το πράγμα έχει απλοποιηθεί πολύ. Μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα από τους τρεις υπουργούς που έπρεπε να υπογράψουν για να γίνει μια μετακίνηση ενός υπαλλήλου -ακόμα και από το Ηράκλειο στα Χανιά- και τώρα γίνεται με απόφαση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν προχωράνε όμως, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ακούστε. Αυτή τη στιγμή – και θα το πω κι έτσι – έχουμε σταματήσει κάποια πράγματα. Το πολυδύναμο ιατρείο στο Τυμπάκι θα λειτουργήσει. Προκηρύξαμε και θέσεις γιατρών και ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Όπως λειτούργησε και των Σφακίων, θα λειτουργήσει και το Πολυδύναμο στο Τυμπάκι και να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Εγώ δεν πετώ κουβέντες του αέρα.
Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ακόμα προσπάθειες να μετακινηθούν κάποιοι άνθρωποι από εδώ, από εκεί, γιατί λειτουργεί ακόμα ο μηχανισμός. Έχουμε κόψει τα φτερά αυτού του μηχανισμού. Έχουμε πει ότι επειδή τώρα θα βγουν δυο μαζικές προκηρύξεις ακόμα, όπως και αρχίζουν και έρχονται μετά από μια εξάμηνη καθυστέρηση μέχρι να βγάλει τα οριστικά αποτελέσματα το ΑΣΕΠ, από τους 985 που προκηρύξαμε τον Νοέμβριο ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία πάνω από 200 μέσα σε δεκαπέντε-είκοσι μέρες που πιέσαμε όλο το σύστημα για να γίνει. Πρέπει να πάνε κάποιοι άνθρωποι. Στους 1.660 υπάρχει πολύ νοσηλευτικό προσωπικό. Στους άλλους 1.200 που υπέγραψε ο κ. Βερναρδάκης και ο κ. Χουλιαράκης για την ΠΥΣ που βγήκε, υπάρχουν οκτακόσια άτομα από την Αθήνα. Θα γίνει μια μαζική ένωση προσωπικού στην Αθήνα. Έχουμε ένα τεράστιο αίτημα από ανθρώπους που υπηρετούν στα αστικά κέντρα να μετακινηθούν στην επαρχία. Αυτό δεν μπορούμε να το ικανοποιήσουμε, αν δεν ενισχυθεί η Αθήνα.
Το ίδιο συμβαίνει και στα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία της Κρήτης και όλης της περιφέρειας. Δεν μπορείς να παίρνεις μια νοσηλεύτρια από τα Χανιά ή από το Βενιζέλειο και να την πηγαίνεις σε ένα Κέντρο Υγείας. Δεν γίνεται αυτό. Πρέπει να καλυφθεί η ανάγκη για να πάει. Είναι διαφορετικό πράγμα να ξεκινάει η λειτουργία ενός νοσοκομείου –εκεί θα κάνεις τέτοιες αβαρίες- και είναι διαφορετικό πράγμα να πηγαίνεις εντέκατη νοσηλεύτρια σε ένα Κέντρο Υγείας παίρνοντας αυτήν που με την παρουσία της εξασφάλιζε τη λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών και της βραχείας νοσηλείας. Γιατί έγιναν και τέτοια πράγματα.
Κάποια πράγματα ήταν όντως στημένα. Να σας πω και ένα άλλο παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν ο μοναδικός φαρμακοποιός του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά να μετακινείται στο Αττικό, διότι η απόφαση που είχε φτιαχτεί έλεγε «που εργάζεται στον ΕΟΠΥΥ». Δεν έλεγε πού εργαζόταν και ότι είναι μοναδικός. Γίνονται τέτοια πράγματα, τα οποία όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ θα τα ελέγχουμε.
Και για την καρδιοχειρουργική θέλω να πω μια κουβέντα. Κοιτάξτε. Ήταν 585 άτομα η προκήρυξη του προσωπικού εκεί. Θεωρήθηκε ότι αλλού υπήρχαν πιο πιεστικές ανάγκες, γιατί έπρεπε να καλύψουμε κάποια πράγματα τα οποία έπεφταν. Από την άλλη, και η καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ δεν έχει λίγο ιατρικό προσωπικό. Θα μπορούσε και κάποια χειρουργεία παραπάνω να κάνει με βάση και την κάλυψη που τους δίνει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Από εκεί και πέρα θα το καλύψουμε το κενό αυτό με βάση τη νέα προκήρυξη, γιατί έχουν πολλοί «λαμβάνειν» και από τον κόσμο που έρχεται τώρα και από νοσηλευτικό και από την προκήρυξη την πρώτη των μονίμων και από την επόμενη που βγαίνει σε λίγες μέρες όπου θα προσληφθούν από τον κυλιόμενο πίνακα της προηγούμενης προκήρυξης, άρα δεν θα καθυστερήσουμε πολύ στον διορισμό τους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Το ιατρείο του Τυμπακίου πρέπει να δουλέψει μέσα στον Αύγουστο.
…………………………………………………………………………………