ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Νίκου Ηγουμενίδη σχετικά με θέματα Υγείας

 

Θα συζητηθεί σήμερα και ώρα 18:00 στην Ολομέλεια της Βουλής η από 11/7/2016 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη σχετικά με τη δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Ο Νίκος Ηγουμενίδης θα αναφερθεί σε θέματα Υγείας του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης. Την ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

 

Επίκαιρη Ερώτηση 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Δημιουργία νέων Τομέων ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης»

Κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Υγείας και του προγραμματισμένου σχεδιασμού της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (υπ’ αριθ. 9660/21-7-2015 έγγραφο της 7ης ΥΠΕ)  έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στη Κρήτη. Ο σχετικός σχεδιασμός ακολουθεί τις σημερινές και τις επικείμενες αλλαγές στην κατανομή του πληθυσμού, τα οικιστικά κριτήρια, το υφιστάμενο και υπό κατασκευή οδικό δίκτυο του νησιού αλλά και την αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τη μόνη ασφαλή μέθοδο σχεδιασμού και το μόνο ακριβές και διαθέσιμο επιστημονικό εργαλείο, δηλαδή το Χάρτη Υγείας της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Ηρακλείου έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου Τομέα ΕΚΑΒ στη θέση «Μάρθα», του Δ. Βιάννου, ο οποίος θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης των Κ.Υ. Άνω Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος. Στο Νομό Χανίων προβλέπεται η δημιουργία μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή «Καβρός» που θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Βάμου του Δ. Αποκορώνου και ενός μόνιμου Τομέα στην Πλατανιά Χανίων, που θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης των Κ.Υ. Κισσάμου και Κ.Υ. Κανδάνου, του Δ. Πλατανιά Χανίων. Τέλος, στο Νομό Ρεθύμνου προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου Τομέα ΕΚΑΒ στη θέση «Παλέ» του Δ. Αγ. Βασιλείου που θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στις περιοχές Πλακιάς, Σπήλι και Αγία Φωτεινή περιοχή ευθύνης των Κ.Υ. Σπηλίου και Κ.Υ. Αγίας Φωτεινής, του Δ. Αγίου Βασιλείου και του Δήμου Αμαρίου αντίστοιχα.

Επειδή ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης μας είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης του λαού μας.

Επειδή η ενίσχυση του ΕΚΑΒ είναι η αιχμή του δόρατος για τη προνοσοκομειακή φροντίδα για τη κάλυψη των νησιωτικών περιφερειών και των ορεινών περιοχών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες έχουν σήμερα πραγματοποιηθεί και προγραμματιστεί ανά νομό της Κρήτης σχετικά με τον παραπάνω σχεδιασμό;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων Τομέων ΕΚΑΒ;

 

O ερωτών βουλευτής

Νικόλαος Ηγουμενίδης

 

Το Γραφείο Τύπου

 

Αθήνα, 1.8.2016

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε