«Αναλάβαμε στα δύσκολα. Αναλάβαμε τα δύσκολα», τόνισε κατά τη σημερινή του τοποθέτηση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα και αύριο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Ο βουλευτής Ηρακλείου κατέστησε από την αρχή της ομιλίας του σαφές ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι μέτρα «δύσκολα» που έρχονται να προστεθούν σε δυο βαριά αντι-κοινωνικά Μνημόνια που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και οδήγησαν σε απώλεια 25% του ΑΕΠ ή μ’ άλλα λόγια μας έκαναν κατά 25% φτωχότερους».
Υπενθύμισε ότι «προηγήθηκαν οι ληστρικές μνημονιακές δεσμεύσεις που από τη φύση τους έχουν εισπρακτικό προσανατολισμό και όχι μόνο δεν δίνουν διάρα, ίσα-ίσα όχι μόνο αδιαφορούν αλλά επιτέθηκαν ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης». Επιπλέον υπενθύμισε ότι «προηγήθηκε η εγκληματική καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων με τη χαριστική βολή του PSI, που τόσο περηφανεύεται ο κος Βενιζέλος».
Σχετικά με το παρόν νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι προσαρμόζεται η συνταξιοδοτική δαπάνη στα μεγάλα ελλείμματα που έχουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, «δηλαδή στοχεύουμε σε μια εσωτερική αναδιανομή, για να μην επιβαρυνθούν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα», ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική πρόβλεψη για ενιαία ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών για όλους, στη βάση καταβαλλόμενων αποδοχών ή εισοδήματος, αλλά και ότι κατοχυρώνεται ένα αυτονόητο «μαξιλάρι» αξιοπρέπειας, μια εθνική σύνταξη.
«Δίδεται σε όλους, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, με χρηματοδότηση από τη φορολογία, όχι από τις εισφορές. Ισόποση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας», σημείωσε χαρακτηριστικά για την εθνική σύνταξη.
Υπογράμμισε ότι «με τη σημερινή Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, με οδηγό την κοινωνική δικαιοσύνη, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που έχουμε στη διάθεση μας για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα».
«Δεν αφήνουμε «ξεκρέμαστους στον αέρα τους πιο αδύναμους από τους πιο αδύναμους», τόνισε για το νομοσχέδιο, ενώ έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι: «Στις κρίσιμες καμπές εμείς δεν κρυφτήκαμε. Κρατήσαμε ενήμερο το λαό σε όλα τα στάδια. Κριθήκαμε και κρινόμαστε καθημερινά. Και εμείς και – δυστυχώς για σας – και εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση).Αναλάβαμε στα δύσκολα. Αναλάβαμε τα δύσκολα. Σηκώσαμε την ιστορική ευθύνη της στιγμής. Αυτό ακριβώς κάνουμε, με το παρόν σχέδιο νόμου, και σήμερα».

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε